Στις 22 Ιουλίου ο τρίτος γύρος αδειοδότησης οικοπέδων στην κυπριακή ΑΟΖ




Στις 22 Ιουλίου αναμένεται να έχει στα χέρια της η Κυβέρνηση τις προτάσεις ενδιαφερόμενων εταιρειών για τα τεμάχια 6, 8 και 10 στο πλαίσιο του 3ου γύρου αδειοδότησης, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου Άγγελος Βότσης.

Ολοκληρωμένο ενεργειακό σχεδιασμό άμεσα ζήτησε από την Κυβέρνηση ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα στις δικές του δηλώσεις.

«Στον τομέα των υδρογονανθράκων φαίνεται ότι όλα προχωρούν κανονικά για τον 3ο γύρο αδειοδότησης», ανέφερε ο κ. Βότσης σε δηλώσεις του μετά από συνεδρία της Επιτροπής στην οποία παρευρέθηκε και ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης.

«Η 22α Ιουλίου είναι η ημερομηνία όπου θα έχουμε τις προτάσεις από τις εταιρείες για τα οικόπεδα 6,8 και 10», είπε. Πρόσθεσε ότι «ελπίζουμε και το Υπουργείο – υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία – ότι θα έχουμε αρκετές και ενδιαφέρουσες προτάσεις για τα συγκεκριμένα τεμάχια».

Την ίδια ώρα ο κ. Βότσης ενημέρωσε ότι το θέμα της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων και ιδιαίτερα πως θα αξιοποιηθεί το κοίτασμα Αφροδίτη θα αποτελέσουν αντικείμενο κλειστής συνεδρίασης όπως ζήτησε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι θα έχουμε σύντομα μια συνεδρίαση για να έχουμε πλήρη ενημέρωση πώς προχωρούν τα πράγματα και με τον νέο παίκτη της κοινοπραξίας την εταιρεία Shell, η οποία ήδη είναι σε επικοινωνία με το Υπουργείο και ανταλλάζουν απόψεις και προβληματισμούς.

Σε ερώτηση για υπόθεση που έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι ήταν μια υπόθεση που είχε ξεκινήσει από το 2ο γύρο αδειοδότησης, μια εταιρεία που θεώρησε ότι κακώς δεν είχε επιλεγεί, ήταν στο Ανώτατο Δικαστήριο, τώρα προχωρούν και σε ευρωπαϊκά βήματα, όμως, όπως είπε, «η θέση της δικής μας Κυβέρνησης είναι ότι προχωρούμε κανονικά στον 3ο γύρο αδειοδότησης με διαθέσιμα και το 6 και το 8 – που ήταν το επίδικο – και το 10».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τη θέση του ΔΗΚΟ ως προς το πού θα πρέπει να προωθούνται τα κέρδη από τους υδρογονάνθρακες, επανέλαβε ότι η ευρύτερη θέση του κόμματός του είναι ότι πρέπει να ακολουθηθεί το νορβηγικό μοντέλο, το οποίο προβλέπει ότι τα δημόσια οικονομικά πρέπει να έχουν μικρό όφελος και ότι οι πόροι πρέπει να αξιοποιηθούν για τις επόμενες γενιές και για τις υποδομές.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ανέφερε στις δηλώσεις του ότι «τονίσαμε στον κ .Υπουργό ότι στα ζητήματα του φυσικού αερίου, θα πρέπει η Κυβέρνηση, η οποία έχει εγκαταλείψει τον οδικό χάρτη της ΡΑΕΚ και το σχεδιασμό δημιουργίας τερματικού υγροποίησης με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος και σήμερα να μην διεξάγεται καμία ερευνητική δραστηριότητα στην ΑΟΖ μας, να προχωρήσει άμεσα στην ετοιμασία ενός ολοκληρωμένου ενεργειακού σχεδιασμού και να κινηθεί με συνέπεια και ταχύτητα».

Ήβη Μιτσίδου Φίλιπς, ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: