Σλοβάκος ΥΠΑΜ: Δέσμευση για λύση του Κυπριακού βάσει των ψηφισμάτων ΟΗΕ




Τη δέσμευση της Σλοβακίας στην επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, επανέλαβε ο Υπουργός Άμυνας της χώρας Peter Gajdos.

Από την πλευρά του, ο Κύπριος ομόλογός του, Χριστόφορος Φωκαΐδης εξέφρασε «ειλικρινή εκτίμηση για τη συνεχιζόμενη στήριξη της Σλοβακίας» ενώ υπογράμμισε τον «εποικοδομητικό διπλωματικό ρόλο» της Μπρατισλάβας τα τελευταία 23 χρόνια στην Κύπρο, με την υποβοήθηση του δικοινοτικού διαλόγου μεταξύ των ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων.

Ο κ. Gajdos, που επισκέπτεται το απόσπασμα της Σλοβακίας που υπηρετεί στην Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στο νησί, συναντήθηκε το πρωί της Πέμπτης με τον Υπουργό Άμυνας και οι δύο άντρες συζήτησαν θέματα τρομοκρατίας και ασφάλειας, καθώς και το προσφυγικό.

Ο κ. Φωκαΐδης ενημέρωσε τον Σλοβάκο ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ενώ ο κ. Gajdos τον ενημέρωσε με τη σειρά του για την ανάληψη της επερχόμενης Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ από τη χώρα του, αλλά και για θέματα συνεργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Φωκαΐδης εξέφρασε την εκτίμηση της Λευκωσίας για τη συμμετοχή της Σλοβακίας στην Ειρηνευτική Δύναμη. «Ευχόμαστε πραγματικά αυτή η αποστολή να μην είναι αναγκαία για πολύ καιρό» είπε ο Υπουργός, επαναλαμβάνοντας παράλληλα «την ισχυρή δέσμευση του Προέδρου Αναστασιάδη να εργαστεί ακούραστα και με καλή θέληση» για τη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές της ΕΕ.

Ερωτηθείς σχετικά με την προσφορά πτητικών μέσων από την Τουρκία, για συνδρομή στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, ο κ. Φωκαΐδης απάντησε ότι η βοήθεια δεν χρειάστηκε εν τέλει, καθώς η όλη επιχείρηση ήταν στα τελικά στάδια.

Ως προς τις διμερείς σχέσεις, ο κ. Φωκαΐδης είπε ότι Κύπρος και Σλοβακία πορεύονται σε πνεύμα ειλικρινούς συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού. Τόνισε παράλληλα το ρόλο της Κύπρου στην περιοχή ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στο όραμα της Λευκωσίας για μια «αμοιβαία επωφελή συνεργασία όλων των χωρών στην περιοχή» η οποία θα καταστήσει την Ανατολική Μεσόγειο «λεκάνη ευημερίας και ανάπτυξης», επωφελούμενη από τις τεράστιες ενεργειακές προοπτικές.

Από την πλευρά του ο Σλοβάκος Υπουργός προσέφερε μια εκπαιδευτική βάση των Σλοβακικών Ενόπλων Δυνάμεων για εκπαίδευση μελών της Εθνικής Φρουράς. Πρόκειται για τη βάση στην περιοχή Zemianske Kostolany, που χρησιμοποιείται για εκπαίδευση στην καταπολέμηση χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών και πυρηνικών απειλών.

Ο κ. Gajdos ανέφερε εξάλλου ότι μαζί με τον Χριστόφορο Φωκαΐδη συζήτησαν «τα καθήκοντα και τις ευθύνες των στρατιωτών μας» στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, καθώς και θέματα τρομοκρατίας και άλλων παγκόσμιων απειλών.

Είπε τέλος ότι η εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί σε θέματα του αμυντικού τομέα.

Αν. Γκιλδάκης, ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: