Συρία: Τουλάχιστον 270 άμαχοι νεκροί από βομβαρδισμούς -Στα όρια της Ράκα ο στρατός




Τουλάχιστον 270 άμαχοι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν από βομβαρδισμούς μαχητικών οργανώσεων σε συριακές πόλεις, όπως ανακοίνωσε χθες το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Νωρίτερα χθες το ρωσικό κέντρο συντονισμού στη Συρία ανακοίνωσε πως περισσότεροι από 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 100 τραυματίστηκαν από βομβαρδισμό κουρδικής περιοχής στο Χαλέπι. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο συριακός στρατός, σε μια σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε με την στήριξη ρωσικών δυνάμεων, ενάντια στους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, προέλασε προς την επαρχία Ράκα, την ντε φάκτο πρωτεύουσα της οργάνωσης.

Η επίθεση ήταν η τρίτη στη σειρά μεγάλη επίθεση ενάντια στο ΙΚ τις πρόσφατες εβδομάδες, την ίδια στιγμή που οι ιρακινές δυνάμεις προετοιμάζονται να εξαπολύσουν επίθεση στην Φαλούτζα, ενώ αντάρτες της συριακής αντιπολίτευσης προέλασαν με την υποστήριξη δυνάμεων του δυτικού συνασπισμού (που ηγούνται οι ΗΠΑ), προς την πόλη Μανμπίζ (επαρχία Χαλέπι) κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Ο συριακός στρατός στην επίθεση της Παρασκευής εισήλθε στα όρια της επαρχίας Ράκα, έπειτα από σφοδρούς βομβαρδισμούς της ρωσικής αεροπορίας σε εδάφη που ελέγχει το ΙΚ σε ανατολικές περιοχές της γειτονικής επαρχίας Χάμα.

Τα κρατικά συριακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την Παρασκευή ότι ο στρατός κατέκτησε εδάφη και προκάλεσε σοβαρές απώλειες στους τζιχαντιστές. Δεν δόθηκε κάποια ένδειξη για τον αριθμό των στρατιωτών που συμμετείχαν στην επίθεση, ούτε για το είδος οπλισμού που χρησιμοποιήθηκε.

Το Παρατηρητήριο τόνισε πως τουλάχιστον 26 τζιχαντιστές του ΙΚ σκοτώθηκαν, καθώς και εννέα στρατιώτες του στρατού και των συμμαχικών δυνάμεων. Όπως σημείωσε η ΜΚΟ, η προέλαση του στρατού σημαίνει πως οι συριακές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται πλέον σε απόσταση σχεδόν 40χλμ από μια περιοχή όπου οι αντάρτες με την στήριξη των ΗΠΑ έχουν εξαπολύσει παράλληλη επίθεση για να απομονώσουν τα προπύργια των τζιχαντιστών στο βόρειο Χαλέπι από τις περιοχές που ελέγχουν ανατολικά από τον Ευφράτη ποταμό, όπου βρίσκεται η Ράκα.

Οι αντάρτες επίσης πραγματοποίησαν προελάσεις σε μια επίθεση ενάντια σε περιοχές που ελέγχει το ΙΚ στην επαρχία Χαλέπι, με αφετηρία την περιοχή Μανμπίζ, όπου συνέχισαν να καταλαμβάνουν περισσότερα εδάφη, σύμφωνα με πηγές των κουρδικών δυνάμεων και του Παρατηρητηρίου.

Σε ξεχωριστές επιχειρήσεις, μαχητές ισλαμικών οργανώσεων, υπό την ηγεσία του Μετώπου Αλ Νόσρα εδραίωσαν τις νίκες τους το τελευταίο 24ωρο στο βόρειο Χαλέπι, σύμφωνα με αντάρτικες οργανώσεις. Περισσότεροι από 1.000 μαχητές εξαπέλυσαν επίθεση ενάντια σε θέσεις του συριακού στρατού, νοτιοδυτικά του Χαλεπίου, ανέφερε το ρωσικό κέντρο συντονισμού στη Συρία με ανακοίνωση του χθες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Sputnik, Αμάν, Ιορδανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: