Στο τραπέζι του EuroWorking Group βρίσκονται το κλείσιμο της αξιολόγησης και η δόση




Το κλείσιμο της αξιολόγησης και το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ εντός του μηνός βρίσκονται στο τραπέζι του σημερινού EuroWorking Group.

Η ελληνική κυβέρνηση έστειλε μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι επιδίωξή της είναι να χαράξει αναπτυξιακή πορεία με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στην Αυγή της Κυριακής, υπογράμμισε ότι χιλιάδες συμπολίτες μας εξακολουθούν να ζουν σε συνθήκες ακραίας ανασφάλειας αλλά εκτίμησε ότι από εδώ και πέρα θα υπάρξουν ουσιαστικές δυνατότητες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των κινδύνων.

Οι συνολικά 4 τροπολογίες, που κατατέθηκαν το τελευταίο διάστημα στη Βουλή «κλειδώνουν την εκταμίευση της υπό-δόσης των 7,5 δισ. ευρώ, ενώ η υλοποίηση των προαπαιτούμενων αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως και για την επαναφορά του waiver για τους ελληνικούς τίτλους από την Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας.

Αυτό σημαίνει, πως σε σύντομο χρονικό ορίζοντα, οι τράπεζες, θα αποκτήσουν πρόσβαση στο «φτηνό» χρήμα της Ευρώπης, ανταλλάσσοντας ελληνικά ομόλογα που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους.

— «Δεν τίθεται ζήτημα 13ου και 14ου μισθού» διαβεβαίωσε ο γεν.γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, μιλώντας στην ΕΡΤ. «Δεν πρόκειται να γίνει καμία κατάργηση τους» επανέλαβε εκ νέου.

Ανέφερε ότι ο συνδικαλιστικός νόμος χρειάζεται εκσυγχρονισμό και «χρειάζεται αλλαγές», ενώ σημείωσε ότι «χρήζει εξορθολογισμού» η χρηματοδότηση συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Τόνισε πως για την κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα ομαδικών απολύσεων, ενώ για τις αλλαγές στα εργασιακά, που πρέπει να προωθήσει η κυβέρνηση από τον Σεπτέμβριο, είπε, μεταξύ άλλων, πως «πολλά από αυτά που ζητούν οι δανειστές, βρίσκουν σύμφωνους εργοδοτικούς φορείς».

Αναφερόμενος στις εταιρείες ΠΥΡΣΟΣ Security και Ledra Hotel, επισήμανε ότι, για την πρώτη «δεσμευτήκαμε να γίνει εισαγγελική έρευνα», ενώ για τη δεύτερη είπε ότι «τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά».

Σημαντική πρόοδο διαπιστώνει η Κομισιόν

«Σημαντική πρόοδο» διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσον αφορά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί προς την πλήρη εφαρμογή των εκκρεμών προαπαιτούμενων δράσεων». Ο ίδιος εκπρόσωπος ανέφερε πως η εν λόγω πρόοδος επαληθεύεται τώρα από την Ομάδα Εργασίας του Eurogroup, σύμφωνα με την εντολή του Eurogroup.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: