Σημαντική άνοδος του μορφωτικού επιπέδου των Ελληνοκυπρίων καταγράφεται στατιστικά




Σημαντική πρόοδος έχει καταγραφεί στην εξέλιξη του μορφωτικού επιπέδου των Ελληνοκυπρίων, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, πριν από περίπου τρεις δεκαετίες, το ποσοστό των μαθητών της Μέσης Εκπαίδευσης δεν υπερέβαινε το 87% της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας. Σήμερα, ανέρχεται στο 99%. Αντίστοιχα, οι φοιτητές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης το 1985 ήταν μόλις 28%. Το ποσοστό τους διπλασιάστηκε μετά από μια δεκαετία και τώρα, πάνω από επτά στους δέκα μαθητές συνεχίζουν τις σπουδές τους στην Ανώτερη και Ανώτατη Εκπαίδευση. Τα σχετικά στοιχεία, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, εξάγονται αφού διαιρεθεί ο συνολικός αριθμός μαθητών στο κάθε επίπεδο εκπαίδευσης, ασχέτως ηλικίας, με τον πληθυσμό της ομάδας ηλικίας που θα έπρεπε να είχαν εγγραφεί σε αυτό το επίπεδο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο πίνακας για το ανώτατο μορφωτικό επίπεδο των Κυπρίων ηλικίας 20 ετών και άνω, κατά εκπαιδευτική βαθμίδα: Όπως προκύπτει, το 1997 το 15% της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας δεν είχε τελειώσει το Δημοτικό. Σχεδόν ένας στους τρεις έμεινε μόνο με το απολυτήριο Δημοτικού και 40% με απολυτήριο Μέσης Εκπαίδευσης.
Όσον αφορά στους ενηλίκους με πτυχίο Τριτοβάθμιας, αυτοί περιορίζονταν στο 17%. Η τελευταία καταγραφή, που έγινε από την αρμόδια υπηρεσία ήταν το 2014 και με βάση τα ευρήματα, η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής: Τα άτομα 20 ετών και άνω που δεν ολοκλήρωσαν ή δεν φοίτησαν στο Δημοτικό, περιορίζονται στο 6%. Με μοναδικό προσόν το απολυτήριο Δημοτικού είναι το 14% του πληθυσμού και αντίστοιχα, με απολυτήριο Μέσης Εκπαίδευσης το 45%. Οι δε πτυχιούχοι της Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης ανήλθαν στο 35%.

Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 στην Κύπρο φοιτούσαν 33.674 σπουδαστές, εκ των οπίων 14.356 άνδρες και 19.318 γυναίκες. Οι Κύπριοι φοιτητές ανέρχονταν σε 23.864, ενώ οι υπόλοιποι 9.810 ήταν από άλλες χώρες. Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, από το σύνολο των 33.674 οι 27.958 ήταν σε πανεπιστημιακά ιδρύματα (δημόσια και ιδιωτικά) και οι 5.716 σε μη πανεπιστημιακά. Πριν από 20 χρόνια οι φοιτητές της Κύπρου ήταν μόλις 3.134 και φυσικά όλοι τους σπούδαζαν σε δημόσιες και ιδιωτικές σχολές Ανώτερης Εκπαίδευσης, αφού δεν υπήρχαν πανεπιστήμια.

Δημοφιλέστερες προορισμός των Ελληνοκυπρίων για σπουδές είναι η Ελλάδα με 8.983 φοιτητές και μετά το Ηνωμένο Βασίλειο με 8.410. Στην τρίτη θέση οι Ηνωμένες Πολιτείας με 328 και στην τέταρτη η Ουγγαρία με 221.

Α. Βικέτος, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: