Προβάδισμα στο Brexit δίνουν οι αναλυτές στα μισά της καταμέτρησης για το δημοψήφισμα




ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Γκαβός – Βρετανία/Λονδίνο

Με συχνές δραματικές μεταβολές συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων του δημοψηφίσματος στη Βρετανία για παραμονή ή έξοδο από την ΕΕ.

Με σχεδόν 45% των 382 τοπικών αρχών να έχουν ανακοινώσει τα αποτελέσματα, η έξοδος από την ΕE διατηρεί ισχνό προβάδισμα με 51,3% έναντι 48,7% για την παραμονή, καταδεικνύοντας τη βαθιά διαίρεση στη χώρα. Το ποσοστό συμμετοχής βρίσκεται γύρω στο 70%.

Οι εκλογικοί αναλυτές προέβλεπαν στο σημείο αυτό επικράτηση του Brexit.

Από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, προκύπτει χονδρικά ότι υπέρ της παραμονής τάσσονται η Σκωτία, η Βόρεια Ιρλανδία και οι περιοχές του Λονδίνου όπου έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση, και υπέρ του Brexit η Ουαλία, η βορειοανατολική Αγγλία και οι περισσότερες υπόλοιπες περιοχές.

Η ανατροπή της αρχικής εκτίμησης για επικράτηση της παραμονής έχει προκαλέσει κατακρήμνιση της στερλίνας, πίεση στις χρηματαγορές, και ανατροπή των προγνωστικών των γραφείων στοιχημάτων υπέρ του Brexit.

Συνεχίζει την πτώση της η στερλίνα

Η στερλίνα συνεχίζει την πτώση της και βρίσκεται στο -8% έναντι του δολαρίου στο 1.3690 δολάριο (στο χαμηλοτερό επίπεδό της από το 2009) και στο -12% έναντι του γεν στα 138.08 γεν

Το Εργατικό Κόμμα εργάζεται πλέον βάσει της εκτίμησης ότι το «Leave » θα υπερισχύσει, δήλωσε πηγή του κόμματος.

Η άποψη στην έδρα του Εργατικού Κόμματος είναι ότι, εάν τελικά το Ηνωμένο Βασίλειο ψηφίσει υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, ο Τζέρεμι Κόρμπιν θα πρέπει να καλέσει τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να παραιτηθεί. Ωστόσο, στελέχη του κόμματος της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι αυτό μπορεί να μην είναι αναγκαίο, διότι είναι πιθανόν ο Κάμεορν να ανακοινώσει την παραίτησή του από μόνος του.

Πηγή: The Guardian Live

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: