Ο Παυλόπουλος ζήτησε από τον Μπάν κι Μουν λύση Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων ΟΗΕ!




Η προσφυγική κρίση, το Κυπριακό, αλλά και ο σεβασμός των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς ήταν τα θέματα που έθιξε στην ομιλία του, υποδεχόμενος τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στο Προεδρικό Μέγαρο στην Αθήνα, ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας συνεχάρη τον Μπαν Γκι-μουν «αναδρομικά», όπως είπε, για τον άψογο τρόπο με τον οποίο άσκησε τα καθήκοντά του από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, τώρα που η θητεία οδεύει προς το τέλος της. Ως τελευταίο δείγμα γραφής, σημείωσε, είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε το τεράστιο προσφυγικό ζήτημα με ανθρωπισμό και αλληλεγγύη, ένας τρόπος που ταιριάζει στις αρχές των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι για την Ευρώπη έχει μεγάλη σημασία η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, και ότι πρέπει να στηριχθεί. «Πρέπει ο καθένας να πράξει αυτό που του αναλογεί. Το κάνει η Ευρώπη, και η Ελλάδα το κάνει με το παραπάνω. Πρέπει και η Τουρκία να ασκήσει τα δικά της καθήκοντα και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι και «ορισμένοι εταίροι στην ΕΕ δείχνουν φοβικά σύνδρομα τα οποία πρέπει να εγκαταλείψουν”.

“Στην Ελλάδα σε αυτό το σημείο υπολογίζουμε πολύ στη βοήθεια που μπορεί και πρέπει να δώσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες», είπε.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον Μπαν Γκι-μουν για τις προσπάθειες του για την επίλυση του Κυπριακού και υπογράμμισε ότι πρέπει να λυθεί σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, με τις αρχές του ευρωπαϊκού δικαίου, του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Τόνισε επίσης ότι είναι αδιανόητο μετά την επίλυση του Κυπριακού να υπάρχουν εγγυήτριες δυνάμεις, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο ακόμη και με βάση τις διατάξεις του ΟΗΕ.

Τέλος, έθιξε το θέμα της προστασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας, σημειώνοντας ότι, όταν βλέπουμε φαινόμενα παραβίασης του διεθνούς δικαίου σχετικά με την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, «όλα τα αρμόδια φόρα θα πρέπει να αντιδρούν για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και κανείς δεν θα πρέπει να μένει σιωπηλός».

Παίρνοντας τον λόγο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ υπογράμμισε ότι κάθε επισκέπτης στην Ελλάδα έρχεται σε επαφή με τα θεμέλια του πολιτισμού και της ιστορίας, όπως επίσης και της ανθρωπότητας. Και κάθε Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ πρέπει να αισθάνεται μεγάλη ευγνωμοσύνη απέναντι στην Ελλάδα ως προς τη συνεισφορά της στην ειρήνη, στη σταθερότητα, στην ανάπτυξη και στα ανθρώπινα δικαιώματα από τότε που ιδρύθηκε ο ΟΗΕ. πρόσθεσε, αναφέροντας ότι η Ελλάδα έχει συμμετάσχει εδώ και 71 χρόνια σε ειρηνευτικές δυνάμεις, και ακόμη και τώρα συνεισφέρει στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ με ναυτικές δυνάμεις.

Όπως είπε, αμέσως μετά την άφιξή του στην Ελλάδα επισκέφτηκε κέντρο προσφύγων στο κέντρο της Αθήνας, στο οποίο είδε πολλούς πρόσφυγες, πολλά παιδιά αλλά και πολύ σκληρά εργαζόμενους εθελοντές να προσπαθούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους αυτούς. Συνέχισε λέγοντας ότι κατά την αυριανή επίσκεψή του στη Λέσβο θα δει τί γίνεται από κοντά και εκεί με τους πρόσφυγες και τί μπορεί να κάνει για αυτό ο ΟΗΕ.

«Γνωρίζω ότι η χώρα σας βρίσκεται σε περίοδο οικονομικών μεταρρυθμίσεων και αντιμετωπίζει κοινωνικά θέματα. Παρόλα αυτά, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης του τεράστιου προσφυγικού προβλήματος και αποτελεί τεράστιο ζήτημα για εσάς και πρέπει να σας ευχαριστήσουμε για την παγκόσμιας κλίμακας αλληλεγγύη που έχετε επιδείξει», είπε, συμπληρώνοντας ότι όντας στο πεδίο κατά την επίσκεψή του και συζητώντας τόσο με τον Πρόεδρο όσο και με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όσο και με τον αρμόδιο Υπουργό, θα γνωρίσει περισσότερα πράγματα για το ζήτημα.

Ο Μπαν Γκι-μουν ολοκλήρωσε την παρέμβασή του με μια προσωπική αναφορά καθώς, όπως είπε, θεωρεί ότι έχει προσωπική σχέση με την Ελλάδα καθώς θυμάται, ως νέος, ότι η Ελλάδα έστειλε στρατιώτες στη Νότια Κορέα να πολεμήσουν, μια πράξη, όπως είπε, ουσιαστική, ευγενική, καθώς οι άνθρωποι αυτοί έσωσαν τη χώρα του από επίθεση μαζί με τον ΟΗΕ. Και έτσι, όπως είπε, ένα νεαρό φτωχό αγόρι στη Νότια Κορέα που μεγάλωσε υπό την προστασία του ΟΗΕ και έφτασε να γίνει Γραμματέας του, έχοντας πάντα ως γνώμονα τις αρχές.

ΚΥΠΕ – Ελένη ΜαυρούληΕλλάδα/Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: