Πανηγυρίζουν οι Τούρκοι για την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφιά: “Είναι τζαμί”!




Μεγάλο ενθουσιασμό εκφράζει ο Διευθυντής Θρησκευτικών Θεμάτων της Τουρκίας Μεχμέτ Γκιορμέζ για την ανάγνωση του Κορανίου για πρώτη φορά από την Αγία Σοφία λόγω της έναρξης του Ραμαζανιού, του μήνα νηστείας των μουσουλμάνων.

Ο Μεχμέτ Γκιορμέζ σε συνέντευξή του στην κρατική τουρκική τηλεόραση TRT Diyanet η οποία μετέδωσε την ανάγνωση του Κορανίου μέσα από την Αγία Σοφία δήλωσε ακόμη ότι πήραν την σχετική άδεια από το Υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας.

“Εδώ είναι ένας χώρος στον οποίο έχουν μεγαλώσει πολλοί επιστήμονες, πολλοί διανοούμενοι, πολλοί μεγάλοι ανθρώποι”, φέρεται να δήλωσε.
Στην Τουρκία θεωρείται σημαντικός χώρος η Αγία Σοφία για τον μουσουλμανικό κόσμο επειδή λειτούργησε ως τζαμί για 482 χρόνια έπειτα από την άλωση της Κωνσταντινούπολης μέχρι που ο Μουσταφά Ατατούρκ την μετέτρεψε σε μουσείο.

Σήμερα εξακολουθεί να είναι μουσείο αν και ακραίοι ισλαμιστές κατά καιρούς ξεσηκώνονται και ζητάνε την μετατροπή του σε τζαμί. Η τελευταία φορά ήταν πριν τρία χρόνια που είχε δημιουργηθεί και πάλι συζήτηση αλλά έληξε όταν τότε ο Ταγίπ Ερντογάν απάντησε ξεκάθαρα ότι δεν θα μετατραπεί σε τζαμί.

Για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί χρειάζεται απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Τυχόν τέτοια απόφαση αναμένεται να προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις.

http://mignatiou.com/2016/06/anagnosi-tou-koraniou-se-tileoptiki-apo-tin-agia-sofia-etsi-apantoun-i-tourki/

ΚΥΠΕ – Άννα ΑνδρέουΚωνσταντινούπολη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: