Οριακά μπροστά το Brexit στις νεότερες δημοσκοπήσεις: Αγώνας για τους αναποφάσιστους




Οριακό προβάδισμα στο Brexit έδωσαν δύο δημοσκοπήσεις, το απόγευμα της Τετάρτης, στη Βρετανία, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για το δημοψήφισμα για την ΕΕ.

Η δημοσκόπηση της Opinium φέρνει μπροστά την έξοδο από την ΕΕ με 45% έναντι 44%, την ώρα που η προηγούμενη έρευνα γνώμης της ίδιας εταιρείας, την Κυριακή, έδειχνε απόλυτη ισοπαλία 44%-44%.

Η εταιρεία TNS δίνει προβάδισμα στο Brexit με 43% έναντι 41% της παραμονής, με το ποσοστό των αναποφάσιστων στο 16%. Στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοσκόπηση πριν από μία εβδομάδα, το Brexit προηγείτο με επτά εκατοστιαίες μονάδες.

Ύστατη προσπάθεια να πειστούν οι αναποφάσιστοι μία ημέρα πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα

Στην ύστατη προσπάθεια να πείσουν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους επιδόθηκαν χθες, τελευταία ημέρα της εκστρατείας πριν από το σημερινό αμφίρροπο δημοψήφισμα, οι παρατάξεις υπέρ και κατά της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.

Με την τελευταία δημοσκόπηση για λογαριασμό της χρηματοοικονομικής εταιρείας IG να δίνει οριακό προβάδισμα στην παραμονή, με 45% έναντι 44% και τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων όπως παρακολουθείται από τους Financial Times να δείχνει τα ίδια ποσοστά αλλά υπέρ του Brexit, τα κορυφαία πολιτικά ονόματα των δύο πλευρών έκαναν μία σειρά εμφανίσεων.

Μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της εκστρατείας Leave Μπόρις Τζόνσον ταξίδεψε σε πολλές περιοχές της χώρας με ελικόπτερο, ενώ οι Εργατικοί περιφέρουν πανό με σύνθημα υπέρ της παραμονής προσδεδεμένο στην ουρά αεροπλάνου. Η βρετανική σημαία με το σύνθημα «Ψηφίστε παραμονή» έχει ήδη προβληθεί σε μνημεία σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις.

Το βράδυ της Τρίτης διοργανώθηκε από το BBC το μεγαλύτερο τηλεοπτικό debate της προεκλογικής περιόδου ενώπιον 6.000 πολιτών σε αίθουσα του γηπέδου Γουέμπλεϊ, που διεξήχθη σε υψηλούς τόνους. Από την πλευρά υπέρ της εξόδου από την ΕΕ ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι οι υποστηρικτές της παραμονής συνεχώς υποβαθμίζουν και υποτιμούν το Ηνωμένο Βασίλειο, καταλήγοντας εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων ότι η Πέμπτη μπορεί να γίνει η «ημέρα ανεξαρτησίας» της χώρας.

Από το άλλο στρατόπεδο ο διάδοχος του κ. Τζόνσον στη δημαρχία του Λονδίνου Σαντίκ Καν κατηγόρησε τους υποστηρικτές του Brexit για «ψέματα», ιδίως ως προς την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, καθώς και για διασπορά μίσους ως προς το θέμα των μεταναστών.

Το πόρισμα των σχολιαστών ήταν ότι για πρώτη φορά, έστω και καθυστερημένα, η παράταξη υπέρ της παραμονής απάντησε με πάθος στο πάθος της άλλης πλευράς, κάτι που σε μεγάλο βαθμό αποδόθηκε στην εμφάνιση της εν πολλοίς άγνωστης στο αγγλικό κοινό ηγέτιδας του Συντηρητικού Κόμματος στη Σκωτία Ρουθ Ντέιβιντσον. Η Σκωτσέζα πολιτικός κάλεσε τους Βρετανούς να μην ψηφίσουν υπέρ του Brexit αν δεν είναι 100% βέβαιοι για το μέλλον εκτός ΕΕ.

Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός Κάμερον είχε απευθύνει έκκληση από το κατώφλι της Ντάουνινγκ Στριτ προς τους πιο ηλικιωμένους ψηφοφόρους να ψηφίσουν με γνώμονα το καλύτερο για το μέλλον των νεότερων γενεών, το οποίο εξασφαλίζεται, όπως είπε, με την παραμονή στην ΕΕ. Η πλειοψηφία των πιο μεγάλων σε ηλικία ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ της εξόδου.

Ο κ. Κάμερον έχει παραχωρήσει τρεις συνεντεύξεις στον Τύπο της Τετάρτης. Στους Financial Times κάνει λόγο για «μέρισμα από την παραμονή στην ΕΕ», εκτιμώντας ότι οι επενδυτές θα συρρεύσουν στη Βρετανία με ανανεωμένο ενθουσιασμό όταν δουν ότι οι Βρετανοί στηρίζουν την Ευρώπη μέσα από τη διαδικασία του δημοψηφίσματος.

Στον Guardian επικρίνει την παράταξη υπέρ της εξόδου για περιορισμό των επιχειρημάτων της στο θέμα της μετανάστευσης, για πρόκληση διχόνοιας και για έλλειψη ανοχής, τονίζει ότι οι μετανάστες έχουν ωφελήσει τη Βρετανία και εκτιμά ότι η αμφιλεγόμενη αφίσα του κόμματος UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ που δαιμονοποιεί μετανάστες και πρόσφυγες θα μπορούσε να αποδειχθεί καθοριστική στιγμή στην προεκλογική εκστρατεία.

Μιλώντας στην Daily Telegraph κ. Κάμερον λέει ότι η προσπάθεια μεταρρύθμισης των κανόνων ελεύθερης ενδοκοινοτικής κυκλοφορίας ανθρώπων δεν έχει λήξει, ενώ σε πρωινή συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC επανέλαβε ότι με το ειδικό καθεστώς που έχει η Βρετανία στην ΕΕ, δηλαδή την εξαίρεση από το ευρώ και τη ζώνη Σένγκεν, «απολαμβάνει τα καλύτερα και από τους δύο κόσμους».

Εν τω μεταξύ, με παρέμβασή τους στην εφημερίδα Times οι επικεφαλής 1.285 βρετανικών επιχειρήσεων, που συνολικά εργοδοτούν 1,75 εκατομμύρια ανθρώπους, τάσσονται υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. Όπως αναφέρουν, το Brexit θα προκαλούσε «αβεβαιότητα για τις επιχειρήσεις τους, λιγότερο εμπόριο με την ΕΕ και λιγότερες θέσεις εργασίας». Μεταξύ των επιχειρηματιών βρίσκονται οι κεφαλές 50 εταιρειών του χρηματιστηριακού δείκτη FTSE100 και άνω των 900 μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο Πρωθυπουργός Κάμερον χαιρέτισε την «πρωτοφανή» παρέμβασή τους, λέγοντας ότι το πιο σημαντικό διακύβευμα του δημοψηφίσματος είναι η προστασία της βρετανικής οικονομίας.

Εξάλλου, οι εφημερίδες Sun, Daily Express και Daily Telegraph που έχουν ταχθεί υπέρ του Brexit επικαλούνται βιογράφο της βασίλισσας ο οποίος λέει ότι σε πρόσφατο δείπνο η 90χρονη Ελισάβετ ρώτησε τους συνδαιτυμόνες της να της πουν «τρεις καλούς λόγους για να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ». Οι ευρωσκεπτικιστικές εφημερίδες ερμηνεύουν την ερώτηση αυτή ως ένδειξη των ευρωσκεπτικισμού της βασίλισσας. Τα ανάκτορα επισήμως αρνήθηκαν να σχολιάσουν, αν και πριν από λίγους μήνες δημοσίευμα της Sun που υποστήριζε ότι η βασίλισσα Ελισάβετ είχε διατυπώσει ενστάσεις για την ΕΕ σε συνομιλία με τον πρώην Αναπληρωτή Πρωθυπουργό Νικ Κλεγκ προ ολίγων ετών είχε κριθεί «παραπλανητικό» από την ανεξάρτητη αρχή δεοντολογίας του Τύπου.

Από την άλλη πλευρά, διασημότητες όπως ο ηθοποιός Ντάνιελ Κρεγκ που ενσάρκωσε τον Τζέιμς Μποντ και οι βετεράνοι ποδοσφαιριστές Ντέιβιντ Μπέκαμ και Τζον Μπαρνς τάχθηκαν την Τετάρτη υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

Έκκληση προς τους Βρετανούς να μην επιλέξουν «τη μοναξιά αντί της αυτονομίας, την αδυναμία αντί της υπερηφάνειας και τον αυτοτραυματισμό αντί της ταυτότητας» και να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ απευθύνει, τέλος, με άρθρο του στην εφημερίδα Guardian ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι.

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Γκαβός – Βρετανία-Λονδίνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: