Ομήρου: Κύπρος και Ελλάδα να διατυπώσουν σαφή απάντηση στην τουρκική αξίωση για πενταμερή




Κύπρος και Ελλάδα οφείλουν να διατυπώσουν εις απάντηση της δολίως επαναφερόμενης τουρκικής αξίωσης για πενταμερή διάσκεψη την κρυστάλλινη θέση ότι μόνο η νόμιμη Κυβέρνηση μπορεί έγκυρα να εκπροσωπήσει την Κυπριακή Δημοκρατία σε οποιαδήποτε Διεθνή Διάσκεψη, δηλώνει ο τέως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου.

Σε γραπτή δήλωση ο κ. Ομήρου σχολιάζει τη χθεσινή δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος επανέλαβε τη μόνιμη και διαχρονική τουρκική θέση για σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης η οποία να ασχοληθεί με τη λύση του Κυπριακού.

«Είναι ανάγκη να υπάρξει σαφής απάντηση στην τουρκική αξίωση. Η επιχειρηματολογία απόρριψης της πενταμερούς είναι θεμελιωμένη στους κανόνες Διεθνούς Δικαίου. Σε Διεθνείς Διασκέψεις μετέχουν κράτη που είναι υποκείμενα Διεθνούς Δικαίου και όχι κοινότητες. Ο ΟΗΕ με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, 186 του 1964 , 541 του 1983 και 550 του 1984, έχει αποφανθεί ότι στην Κύπρο υπάρχει μια και μόνο νόμιμη Κυβέρνηση, η οποία εκπροσωπεί το σύνολο του Κυπριακού λαού και το σύνολο της εδαφικής επικράτειας. Μόνο αυτή η Κυβέρνηση μπορεί έγκυρα να εκπροσωπήσει την Κυπριακή Δημοκρατία σε οποιαδήποτε Διεθνή Διάσκεψη», υπογραμμίζει ο κ. Ομήρου.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: