Ομιλούν για ενέργεια του ΙΚ οι Τούρκοι: 36 νεκροί, πολλοί τραυματίες, χάος στην Πόλη




Κατά την τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ Κωνσταντινούπολης σκοτώθηκαν 36 άτομα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος σημείωσε πως εκτός από τους 36 νεκρούς, νεκροί είναι και τρεις δράστες που ήταν ζωσμένοι με εκρηκτικά.

Σε δηλώσεις που έκανε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ, ο Γιλντιρίμ είπε πως η επίθεση έγινε στις 21.22 το βράδυ. Σημείωσε ότι «έχει σημασία το γεγονός ότι η αποτρόπαια επίθεση έγινε σε μια περίοδο κατά την οποία δίνουμε, σε μεγάλο βαθμό με επιτυχία, αγώνα εναντίον της αποσχιστικής τρομοκρατίας και επίσης σε μια περίοδο που αρχίζει η ομαλοποίηση των σχέσεών μας με τους γείτονες μας».

Ο Γιλντιρίμ είπε πως «οι ενδείξεις δείχνουν ότι πρόκειται για την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος».

«Η τρομοκρατία είναι μία παγκόσμια απειλή που απειλεί όλες τις χώρες και όλα τα έθνη και πρέπει να αντιμετωπιστεί με παγκόσμια συνεργασία» είπε π Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης ότι «από τις 02.02 έχει ομαλοποιηθεί η κυκλοφορία στο αεροδρόμιο Ατατούρκ».

Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι έχουν ακυρωθεί όλες οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Για ενδεχόμενο ενέργειας της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» κάνει λόγο ο αρθογράφος της εφημερίδας Χουριέτ Αμπντουλκαντίρ Σελβί, αναφερόμενος στην επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης.

Το άρθρο του Σελβί που πρόσκειται στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας.

Ως γνωστόν, 32 άτομα σκοτώθηκαν και άλλα 88 τραυματίστηκαν χθες από βομβιστές αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο, το τρίτο μεγαλύτερο στην Ευρώπη.

Ο Σελβί γράφει ότι οι δράστες έγιναν αντιληπτοί από τους αστυνομικούς και ακολούθησε συμπλοκή. Ο ένας από τους δράστες σκοτώθηκε από τις σφαίρες των αστυνομικών, ο ένας σκοτώθηκε όταν έθεσε σε λειτουργία το μηχανισμό των εκρηκτικών που είχε πάνω του και ο ένας συνελήφθη. Σύμφωνα με τον αρθογράφο, επτά ήταν οι δράστες που οργάνωσαν την επίθεση, πράγμα που σημαίνει ότι η αστυνομία καταζητεί τέσσερις.

Σύμφωνα με τον αρθογράφο, ο δράστης που ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά είχε κάνει είσοδο στο αεροδρόμιο το απόγευμα, πράγμα που επιβεβαιώθηκε και με τις κάμερες ασφαλείας. Ο αρθογράφος σημειώνει ότι αρχικά οι υποψίες οδηγούσαν στο ΡΚΚ, αλλά όσο προχωρά η ώρα ενισχύεται το ενδεχόμενο να είναι ενέργεια της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος».

Τα όσα αναφέρει ο αρθογράφος πάντως έρχονται σε αντίθεση με τη δήλωση του νομάρχη Κωνσταντινούπολης περί τριών επιχειρήσεων αυτοκτονίας.

Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι νεκροί από την επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης ήταν Τούρκοι υπήκοοι αλλά υπήρξαν και ξένοι μεταξύ των θυμάτων, είπε αξιωματούχος σήμερα.

Ο Τούρκος αξιωματούχος δεν μπόρεσε να δώσει άμεσα περαιτέρω λεπτομέρειες για τις υπηκοότητες των νεκρών και των τραυματιών.

Σημειώνεται επίσης ότι η Οµοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) ανέστειλε την Τρίτη το βράδυ όλες τις πτήσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κωνσταντινούπολης μετά από τις βομβιστικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, είπε η υπηρεσία σε δήλωσή της.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ένας αστυνομικός πάλεψε, ρίχνοντάς τον στο έδαφος, με έναν από τους βομβιστές αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, προτού εκείνος πυροδοτήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό του.

Αυτό μετέδωσε δημοσιογράφος του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου NBC News επικαλούμενος έναν αυτόπτη μάρτυρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε στο προεδρικό μέγαρο με τον πρωθυπουργό και τον επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων, μετά την έκρηξη στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, είπαν στο Reuters προεδρικές πηγές.

http://mignatiou.com/2016/06/nomarchis-poliss-28-okto-nekri-ke-tris-epithesis-aftoktonias-sto-aerodromio-atatourk/

Η ΕΙΔΗΣΗ: Είκοσι οχτώ άτομα σκοτώθηκαν και εξήντα τραυματίστηκαν, εκ των οποίων τα έξι βαριά, κατά τις επιθέσεις αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με ανακοίνωση του νομάρχη Κωνσταντινούπολης Βασίπ Σαχίν, ο οποίος έκανε λόγο για τρεις επιθέσεις αυτοκτονίας.

Νωρίτερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Μπεκίρ Μποζντάγ είχε δηλώσει ότι σκοτώθηκαν δέκα άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 20. Το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή, πριν από λίγο μετέδωσε την πληροφορία περί 60 τραυματιών.

Προς το παρόν πληθαίνουν τα ερωτηματικά. Τα τηλεοπτικά κανάλια τώρα κάνουν λόγο για τρεις εκρήξεις, μία στις αφίξεις, μία στις αναχωρήσεις των διεθνών πτήσεων και μία στο πάρκινγκ του αεροδρομίου. Αυτόπτης μάρτυρας, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk, είπε πως δύο δράστες επιχείρησαν να περάσουν από το σημείο ελέγχου των διεθνών πτήσεων. Ακολούθησαν πυροβολισμοί και η έκρηξη. Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο σε ποια σημεία έγιναν οι εκρήξεις.

Σημειώνεται ότι το τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο επέβαλε απαγόρευση μετάδοσης πληροφοριών πέραν των επίσημων.

Στις υπό εξέλιξη συζητήσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει στα τηλεοπτικά κανάλια γύρω από την οργάνωση που πραγματοποίησε την επίθεση, ως συνήθως, ακούγεται το Ισλαμικό Κράτος και το ΡΚΚ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ στις δηλώσεις είπε πως υπάρχουν κάποια δεδομένα σχετικά με την τρομοκρατική οργάνωση στην οποία ανήκει ο δράστης, αλλά προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρα».

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε το βράδυ της Τρίτης για τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης από τη Λίζα Μόνακο, την σύμβουλό του για θέματα εσωτερικής ασφαλείας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters Κωνσταντινούπολη, Turkey, Ουάσιγκτον USA, ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Α. Αμπατζή Άγκυρα, Turkey

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: