Ο Ντελακρουά, ο Φιλιποτό και ο Έλληνας Δημ. Μεσσήνης στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών




O Ευγένιος Ντελακρουά “απεικόνισε” με το πινέλο του τη σφαγή της Χίου (1822), που δεν “είδε” ποτέ, ο επίσης Γάλλος Ενρί Φιλιποτό και ο γιος του Πωλ ζωγράφισαν σε …πανόραμα την υπεράσπιση του φρουρίου του Issy κατά την πολιορκία του Παρισιού (1871) και ο …Έλληνας φωτοειδησεογράφος Δημήτρης Μεσσήνης διαλέγει μόνο “ΠρόΣΩΠΑ” από τα χιλιάδες κλικ της 40ετούς καριέρας του κι επιβάλλει με την ένταση των μορφών τους το… “Σώπα” στον θεατή…

Τα έργα των τριών ιδιότυπων καταγραφέων της έντασης, των εξεγέρσεων ανά τον κόσμο και ανά τους αιώνες θα βρίσκονται το Φθινόπωρο στο Τελλόγλειο ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ, το πρώτο ίδρυμα πολιτισμού – μουσείο, που ανακοίνωσε μόλις σήμερα- έγκαιρα τον προγραμματισμό της ερχόμενης περιόδου.

Περί τα συνολικά 200 έργα φιλοτεχνημένα με “πινέλα” σε καμβάδες, αλλά και με …έντεχνες- έμπειρες ματιές, καταγραμμένες σε ευαίσθητα φωτογραφικά φιλμ, ετοιμάζονται ήδη να καλύψουν τους εκθεσιακούς χώρους του Τελλογλείου σε τρεις – αλλά ουσιαστικά μία έκθεση και σειρά “ιστοριών” πίσω τους, για τη “ματιά” και τον τρόπο καταγραφής και απαθανάτισής της ανά τους αιώνες.

Ειδικότερα, οι εκθέσεις “Ο Ντελακρουά σκηνοθετεί το ’21” και “Ο Φιλιποτό δημιουργεί το Πανόραμα για την Πολιορκία του Παρισιού”, που θα εγκαινιαστούν παράλληλα τον Οκτώβριο, πέρα από το εικαστικό τους ενδιαφέρον, προσεγγίζουν το ζήτημα των ελληνογαλλικών σχέσεων τον 19ο αιώνα μέσα από μεγάλα κεφάλαια και άγνωστες πτυχές της Ιστορίας.

Οι δύο εκθέσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα της Ελληνικής και Γαλλικής Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο, το Τελλόγλειο ανοίγει τη σεζόν, παρουσιάζοντας την έκθεση “ΠρόΣΩΠΑ” του Έλληνα φωτοειδησεογράφου Δημήτρη Μεσσίνη. Τη γενική ευθύνη των εκθέσεων έχει η γενική γραμματέας του Δ.Σ. του Τελλογλείου, καθηγήτρια του ΑΠΘ, Αλεξάνδρα Γουλάκη – Βουτυρά.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: