Ο Κοτζιάς εξήγησε στον Μπαν κι Μουν γιατί η Ελλάδα δεν θέλει εγγυήσεις στην Κύπρο




Οι εξελίξεις και η πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό αλλά και το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

«Είναι χαρά μας να έχουμε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ», είπε ο κ. Κοτζιάς, υποδεχόμενος τον κ. Μπαν. «Γεια σας» του απάντησε εκείνος από την πλευρά του στα ελληνικά.

Κατά τη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε φιλικό κλίμα και διήρκησε μία ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τις ελληνικές θέσεις και απόψεις για το Κυπριακό, καθώς και για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Υπογράμμισε ιδιαίτερα την αντίθεση της Ελλάδας στο θέμα των εγγυήσεων από την Τουρκία, λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν θα συμμετέχει, άρα δεν θα δεχθεί να συμμετέχει ούτε η Τουρκία.

Σημειώνουμε ότι όσον αφορά το Κυπριακό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι στηρίζει τις συνομιλίες που διεξάγονται για δίκαιη και βιώσιμη λύση, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας Κύπρου ως κράτους μέλους ΕΕ. Μια λύση που, όπως είπε, θα εμπεδώσει το αίσθημα ασφάλειας σε όλο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και έξω από αναχρονιστικούς θεσμούς όπως οι εγγυήσεις.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, συζητήθηκε με τον ΓΓ ου ΟΗΕ και η σημασία των διμερών και τριμερών συνεργασιών της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας με χώρες της περιοχής για την προάσπιση της ειρήνης και της σταθερότητας τονίζοντας ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της αρχής της καλής γειτονίας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: