Ο Κάμερον στο στόχαστρο: Αν επικρατήσει το Brexit ο πρωθυπουργός πάει σπίτι του…




Γράφει ο Τζορτζ Πάρκερ*

Ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει έρθει αντιμέτωπος με την απειλή να χάσει την ηγεσία μετά το δημοψήφισμα για την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αφού μέσα από μια σειρά προσωπικών επιθέσεων, το στρατόπεδο υπέρ του Brexit έχει στρέψει την προσοχή του στον πρωθυπουργό.

Συγκεντρώνοντας όλα τα χαρακτηριστικά μιας συντονισμένης καμπάνιας, οι ευρωσκεπτικιστές Tories ενέτειναν την πίεση στον Κάμερον, περιλαμβανομένης μιας άμεσης απειλής να τον διώξουν αμέσως μετά το δημοψήφισμα. Η κλιμάκωση αποτελεί επίσης ένδειξη πως προσπαθούν να αποκτήσουν μεγαλύτερο έλεγχο του κόμματος σε περίπτωση μιας ήττας στις 23 Ιουνίου, ανατρέποντας τον πρωθυπουργό και αντικαθιστώντας τον με έναν πιο ευρωσκεπτικιστή ηγέτη.

Η πιο σοβαρή προειδοποίηση στον πρωθυπουργό έγινε από τον βουλευτή Αντριου Μπρίτζεν, ο οποίος ανέφερε ότι πάνω από 50 βουλευτές είναι έτοιμοι να κινηθούν ενάντια στον πρωθυπουργό, ενώ και η βουλευτής Ναντίν Ντόρις υπογράμμισε ότι έχει ήδη στείλει επιστολή στον Γκρέιαμ Μπρέιντι, πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής 1922, που συνήθως λαμβάνει τις υπογραφές για τις προκλήσεις ηγεσίας, ενώ τόνισε πως η καμπάνια υπέρ της παραμονής θα πρέπει να κερδίσει στο δημοψήφισμα με ένα ποσοστό 60-40, προκειμένου να ”επιβιώσει” ο κ. Κάμερον. Με οτιδήποτε λιγότερο, ο Κάμερον θα ”εξαφανιστεί μέσα σε λίγες μέρες”, εκτίμησε.

Η προειδοποίηση ήρθε καθώς ο Μπόρις Τζόνσον και ο Μάικλ Γκόουβ, τα πλέον ανώτερα στελέχη του στρατοπέδου υπέρ του Brexit, ξεκίνησαν μια προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό σχετικά με την αποτυχία να ελέγξει τη μετανάστευση. Υποστήριξαν ότι η αποτυχία του να περιορίσει την καθαρή μετανάστευση κάτω των 100.000 τον χρόνο -κάτι για το οποίο δεσμεύτηκε πέρυσι- ”έχει διαβρώσει την εμπιστοσύνη του κοινού”, διότι δεν μπόρεσε να το πετύχει. ”Αυτή η υπόσχεση είναι σαφώς μη εφικτή όσο η Βρετανία είναι μέλος της ΕΕ” επεσήμαναν και οι δύο άνδρες σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό.

Πάντως, οι προσωπικές επιθέσεις και η μεγαλύτερη έμφαση στη μετανάστευση έρχονται σε μια στιγμή που η καμπάνια υπέρ της παραμονής ισχυρίζεται ότι το στρατόπεδο της αποχώρησης χάνει τα επιχειρήματά του για τα οικονομικά, καθώς θεσμοί, από το υπουργείο Οικονομικών μέχρι το ΔΝΤ, προειδοποιούν ότι το Brexit θα καταφέρει πλήγμα στην ανάπτυξη».

  • Αρθρογράφος της εφημερίδας Financial Times – www.ft.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: