Ο Ερντογάν διώχνει τους Κούρδους βουλευτές: Σε δίκες ο Ντεμιρτάς και στελέχη του HDP




Ο δρόμος για τη δίκη 148 βουλευτών και κυρίως βουλευτών του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, συμπεριλαμβανομένου και του αρχηγού του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, άνοιξε έπειτα από την έγκριση για την άρση της ασυλίας των βουλευτών που ενέκρινε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και αφορά τροποποίηση του Συντάγματος.

Αυτό που αναμένεται τώρα είναι να ενημερωθούν οι εισαγγελείς ώστε να ξεκινήσει έρευνα εναντίον των 148 βουλευτών. Με αυτό τον τρόπο, οι εισαγγελείς θα μπορούν να καλέσουν τους βουλευτές για ανάκριση, θα μπορούν να τους κρατήσουν, ακόμα και να τους συλλάβουν.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν 796 υποθέσεις εναντίον των βουλευτών αυτών, ενώ οι 300 έχουν να κάνουν με κατηγορίες για τρομοκρατία εναντίον βουλευτών του φιλοκουρδικού κόμματος HDP. Για τον αρχηγό του HDP εκκρεμούν 87 υποθέσεις εναντίον του, που έχουν να κάνουν με τη συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και προσβολή της Δημοκρατίας της Τουρκίας και των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Ένας άλλος βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος κατηγορείται ότι είναι μέλος ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης, ότι παρείχε όπλα στο ΡΚΚ και ότι στήριζε τις δραστηριότητές του. Άλλη βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος που προσέφερε τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του βομβιστή αυτοκτονίας, υπεύθυνου για την τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα στις 17 Φεβρουαρίου, κατηγορείται για προπαγάνδα υπέρ της τρομοκρατίας και υποκίνηση μίσους και εξύμνηση εγκληματιών.

Κατηγορίες υπάρχουν και εναντίον του CHP και του MHP που αφορούν ωστόσο μόνο προσβολή του προσώπου του Προέδρου Ερντογάν.

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου – ΤΟΥΡΚΙΑ/Κωνσταντινούπολη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: