Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός βράβευσε τον μητροπολίτη Μεσογαίας κ. Νικόλαο




Τον μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο Χατζηνικολάου βράβευσε χθες ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, σε ειδική εκδήλωση, στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τη συμπλήρωση 139 χρόνων παρουσίας του στην Ελλάδα.

Η βράβευση έγινε στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων του Ε.Ε.Σ. σε μια προσπάθεια να τιμήσει «τους αληθινούς πρωταγωνιστές της ιστορικής του πορείας, τους εθελοντές του, που σε κάθε εποχή πρόσφεραν με πρωτόγνωρο ήθος και αυταπάρνηση την φιλαλληλία και την αλληλεγγύη τους, προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο χωρίς διακρίσεις».

Την τιμητική διάκριση απένειμε στον μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Αντώνιος Αυγερινός, τιμώντας στο πρόσωπο του, «όλους τους μεγάλους ανθρωπιστές που ξεχώρισαν για την ανιδιοτελή προσφορά τους προς τον συνάνθρωπο, υιοθετώντας τις αρχές του ανθρωπιστικού δικαίου, όπως έπραξε και ο ιδρυτής του Ερυθροσταυρισμού και επιφανής Ελβετός ανθρωπιστής Ερρίκος Ντυνάν».

Στην ομιλία του, με θέμα: «Εθελοντισμός: Πορεία με συνεχείς επανεκκινήσεις» ο μητροπολίτης Νικόλαος αναφέρθηκε στις εξαιρετικές φυσικές ομορφιές της Ελλάδας, το κλίμα, τον ήλιο, τη θάλασσα της χώρας που περιβάλλει τις ακτογραμμές της, τη βιοποικιλότητα, τα μοναδικά της προϊόντα, τις παραγωγικές δυνατότητες, τις οικονομικές προοπτικές και τον πλούτο της χώρας «επιφανειακό και υπόγειο», την ιστορία και τον πολιτισμό της, τον καλό λαό της και διευκρίνισε ότι δεν ταιριάζουν στην ψυχή του Έλληνα, τα αρνητικά συναισθήματα που νοιώθει σήμερα να τον βαραίνουν, λόγω της κρίσης.

«Μια χώρα τόσο χαρούμενη, τόσο φωτεινή και να έχει θλίψη; Δεν επιτρέπεται. Να είναι τόσο πλούσια και να έχει φτώχεια; Είναι αμαρτία. Να την ξέρει όλος ο κόσμος και να μη μπορεί να κρατήσει τα παιδιά της. Είναι ανεπίτρεπτο…. Αυτό πρέπει να διορθωθεί. Αυτό που ονομάζεται κρίση πρέπει να φύγει. Αυτό που πονάει την καρδιά του Έλληνα, όχι την τσέπη του, όχι το βόλεμα του, αλλά την καρδιά του, την ψυχή του, την ιστορία του, την υπερηφάνεια του, που του πληγώνει τα οράματα, πρέπει να φύγει και μπορεί να φύγει και σε αυτό πατάει η ελπίδα μας» είπε ο μητροπολίτης.

Πρόσθεσε, ότι στη διδασκαλία της εκκλησίας βρίσκεται η ελπίδα, στη διδασκαλία της αγάπης και ότι η εκκλησία που είναι δικτυωμένη «στο χώρο και στο χρόνο», με την πολλαπλή συνεισφορά της με τον μηχανισμό της, καθώς η δύναμη της παράδοση μας μπορούν να συμβάλλουν στην αναστροφή της σημερινής φθοράς, αν ανατρέξουμε και αναζητήσουμε την ελπίδα μέσα σε αυτά, ενάντια στις δυνάμεις και στις αντιλήψεις που την επιδιώκουν και πρόσθεσε :

«Κάθε τι που μπορεί να δημιουργήσει μια ζωογόνα εκκλησία δυστυχώς το πολεμάμε, γιατί ;» είπε ο μητροπολίτης Νικόλαος και πρόσθεσε : «Ήρθε η ώρα, που αυτό μπορεί και πρέπει να γίνει : Να βγει μια εκκλησία απόλυτα συνεπής προς τη διδασκαλία της και η εκκλησία δεν είναι οι δεσποτάδες είμαστε εμείς, αυτό μπορούμε να το ζούμε, κανείς δε μπορεί να μας απαγορεύσει να το κάνουμε».

Τόνισε, επίσης, ότι την ελπίδα σηματοδοτούν και οι απλοί πολίτες, εθελοντές και εθελοντικές οργανώσεις όπως ο Ε.Ε.Σ. και αναφέρθηκε σε πολλές προσωπικές εμπειρίες από την αλληλέγγυα δράση πολιτών, ανώνυμων ευεργετών, χορηγών, που στηρίζουν το έργο της εκκλησίας, των εθελοντικών οργανώσεων που συμβάλλουν στην κοινωνία, που δίνουν ότι μπορούν για να κάνουν πράξη την αλληλεγγύη και τη φιλαλληλία.

«Ο ΕΕΣ έχει δύο Ε για να μπορέσει κι αυτός να αποτελέσει μια τέτοια ελπίδα, εγώ πήρα ελπίδα σήμερα και νομίζω ότι πήραμε όλοι μας αυτή την ελπίδα και δε πρέπει να τη χάσουμε» είπε ο μητροπολίτης Νικόλαος και πρόσθεσε : «Κάποιοι νομίζουν ότι η ελπίδα μας θα είναι ίσως η βοήθεια των ξένων, δε θα υπάρξει τέτοιο πράγμα, είτε γιατί τα συμφέροντα τους είναι τέτοια που δεν το επιτρέπουν, είτε γιατί δεν μας έχουν εμπιστευθεί». «Η κρίση θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά, εάν μπορεί να μας αφυπνίσει» τόνισε ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής.

Ο πρόεδρος του Ε.Ε.Σ. Αντώνιος Αυγερινός στην ομιλία του σημείωσε ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής, με τις ανέσεις, τη χρήση καρτών, τη χρήση της τεχνολογίας, παρά τις διευκολύνσεις, έχει και ορισμένες αρνητικές παρενέργειες και μια από αυτές είναι εκείνη που οδηγεί «σε μια επικίνδυνη μηχανιστική αντίληψη, η οποία οδηγεί σε ένα τραγικό αποτέλεσμα : να ξεχάσουμε τον άνθρωπο, να ξεχάσουμε την ανθρωπιά μας».

«Και εδώ έρχεται ο Ε.Ε.Σ., καλείτε να παρουσιάσει τη δράση του, την ανθρωπιά του, την αλληλεγγύη, τη φιλαλληλία του», να ανταποκριθεί στο κάλεσμα των ημερών «και ανταποκρίνεται» είπε ο κ. Αυγερινός. Υπογράμμισε, ότι «ο Ε.Ε.Σ. έχει πλέον γυρίσει σελίδα, έχει αλλάξει πορεία» και «έχει πλήρως ενσωματωθεί στις θεμελιώδεις αρχές του κινήματος», αρχές που «είναι διαχρονικές και θα τον ακολουθούν πάντοτε» και που «θα είναι ο «φάρος – οδηγός» του : «ανεξαρτησία, αμεροληψία, εθελοντισμός, ενότητα, ουδετερότητα, παγκοσμιότητα».

«Θέλουμε εθελοντές, πραγματικούς ανθρώπους, που θα διαπνέονται από σεμνότητα, ταπεινότητα, από ένα πνεύμα αλτρουιστικής προσφοράς, κοινωνικής συνοχής, κοινωνικής αλληλεγγύης από ένα πνεύμα που θα υπάγεται στο γενικό καλό σύνολο και δε θα εξυπηρετεί μεμονωμένα εγωιστικά συμφέροντα, τέτοιους εθελοντές θέλουμε» είπε ο κ. Αυγερινός και πρόσθεσε : «Είναι δύσκολο το καθήκον, πρέπει να είμαστε αυστηρά αυτοκριτικοί στο έργο μας, όμως θα το κατορθώσουμε». «Ο Ε.Ε.Σ. πρέπει να εμπνέει να είναι πάντα συνώνυμο αλληλεγγύης και φιλαλληλίας» πρόσθεσε ο κ. Αυγερινός.

Ο πρόεδρος του Ε.Ε.Σ. μίλησε με θερμά λόγια για τον μητροπολίτη Νικόλαο, χαρακτηρίζοντας τον, «εμπνευσμένο ποιμενάρχη», αλλά και «καταξιωμένο επιστήμονα», με σημαντική ακαδημαϊκή καριέρα και μια προσωπικότητα υπόδειγμα «πραότητας, σεμνότητας, ταπεινότητας».

«Οι εποχές όπου δε κάναμε τίποτε, ενώ φαινόταν ότι κάνουμε πολλά, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί» είπε η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου, προσθέτοντας ότι «οι εκπαιδευμένοι εθελοντές του Ε.Ε.Σ. κάνουν πολύ περισσότερα από ότι φαίνεται». «Βρίσκονται παντού χωρίς να τους βλέπετε θα πρέπει να τους στηρίζεται χωρίς δεύτερη σκέψη» πρόσθεσε η κ. Πατουλίδου

Χαιρέτισε, επίσης, ο πρόεδρος του περιφερειακού τμήματος του Ε.Ε.Σ. Παναγιώτης Δέντσορας, ενώ τη δράση των τριών κλάδων των εθελοντών του Ε.Ε.Σ (νοσηλευτών, «Σαμαρειτών» -διασωστών- ναυαγοσωστών και εθελοντών της κοινωνικής πρόνοιας ) στους επιμέρους τομείς ευθύνης τους, στην υγεία, στη διάσωση, στην πρόνοια, παρουσίασαν οι υπεύθυνοι τομεάρχες του Ε.Ε.Σ. Ιδιαίτερα, παρουσίασαν τις δράσεις και οι πρωτοβουλίες του Ε.Ε.Σ., λόγω της έξαρσης του προσφυγικής κρίσης, στα ελληνικά νησιά , ή σε περιοχές που υποδέχθηκαν μεγάλους αριθμούς προσφύγων.

Χαιρετισμό προς τους διοργανωτές και τον τιμώμενο απεύθυνε και ο διοικητής του Γ.Σ.Σ. Αλκιβιάδης Στεφανής. Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Στ. Καλαφάτης, Γ.Αρβανιτίδης και Κ. Ζουράρις.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ιδρύθηκε το 1877 αρχικά ως «Σύλλογος επίκουρος των εν πολέμω τραυματιών», ενώ στα χρόνια που ακολούθησαν επέκτεινε την φιλανθρωπική του δράση και εξελίχθηκε σε αρωγό του κράτους, στην εξυπηρέτηση κρίσιμων υγειονομικών και ανθρωπιστικών αναγκών, και στην αντιμετώπιση των θλιβερών συνεπειών των φυσικών καταστροφών.

Ο τιμώμενος μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος διέπρεψε στη Φυσική, την Αστροφυσική και την ερευνητική Ιατρική σε κορυφαία πανεπιστήμια, όπως το Harvard και το M.I.T., και οι προσωπικές του αναζητήσεις τον οδήγησαν από τη NASA, της οποίας διετέλεσε υψηλόβαθμο στέλεχος και της εταιρείας Arthur D. Little, στη Θεολογία και στην υπηρεσία της Εκκλησίας. Οι διδακτορικές του σπουδές επικεντρώθηκαν στην Βιοϊατρική Τεχνολογία, ενώ έχει ανακηρυχθεί διδάκτορας στον τομέα Βιοηθικής της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ. Το 2008 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: