Νησί της ειρήνης η Λέσβος, θάλασσα αλληλεγγύης η θάλασσα της, δήλωσε ο Μπαν κι Μουν




Νησί της ειρήνης χαρακτήρισε την Λέσβο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν και τη θάλασσά της, θάλασσα αλληλεγγύης, κατά την διάρκεια της εκεί επίσκεψή του, κατά την οποία εξέφρασε τις ευχαριστίες του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης από τις ελληνικές και τοπικές αρχές, τους πολίτες του νησιού και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και τους εθελοντές.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ επισκέφθηκε το Κέντρο Κράτησης της Μόριας και τον προσφυγικό καταυλισμό στο Καρά Τεπέ. Συνάντησε, επίσης, πέντε προσκόπους, από τους πολλούς στο νησί, που συμμετέχουν στις δράσεις για το προσφυγικό. Ενημερώθηκε, δε, ότι οι ανήλικοι Πρόσκοποι της Λέσβου, τους τελευταίους 15 μήνες, μαζί με τα ενήλικα μέλη της Κίνησης, έχουν συμμετάσχει στην προσπάθεια υποδοχής και ανακούφισης περισσοτέρων των 800.000 προσφύγων.

Καλωσορίζοντας τον στη Λέσβο, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιανά Καλογήρου, είπε: «Σας καλωσορίζω στη Λέσβο και εύχομαι κατά τη διάρκεια της παραμονής σας οι συνομιλίες να είναι παραγωγικές και να συμβάλλουν στη διαχείριση του μεγάλου και πρωτόγνωρου προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος και στην αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών επιβαρύνσεων που έχουν δεχθεί οι κάτοικοι των νησιών του Βορείου Αιγαίου». Και του δώρισε ένα ομοίωμα πλοιαρίου που βρέθηκε σε ανασκαφή τάφου στο Αρχοντίκι Ψαρών.

Μαζί με τον ΓΓ του ΟΗΕ στην Λέσβο βρέθηκε ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος επεσήμανε, επίσης, ότι ο Μπαν Γκι μουν συμφωνεί με την αναγκαιότητα δίκαιου επιμερισμού της φιλοξενίας των προσφύγων στην Ευρώπη και ότι είναι ένα θέμα που θα τεθεί στην Σύνοδο για το Προσφυγικό που θα οργανωθεί στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο.

ΚΥΠΕ – Ελένη Μαυρούλη – Ελλάδα/ΑΘΗΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: