Νίκος Μούγιαρης: Ο επιχειρηματίας που έθεσε στόχο ζωής την ένωση της Ελληνικής Διασποράς




Ήταν Δεκέμβριος του 2012 και ο Πρόεδρος Ομπάμα ήταν απασχολημένος με τις περίφημες δημοσιονομικές διαπραγματεύσεις με τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο. Παρά την ορατή πιθανότητα αθέτησης των υποχρεώσεων τους για το αμερικανικό χρέος, ο κ. Ομπάμα και οι Ρεπουμπλικάνοι δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν σε τίποτα – εκτός από ένα πράγμα: τη χορήγηση δύο φρεγατών στην Τουρκία.

Η απόφαση αυτή -η οποία είχε ήδη απορριφθεί από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής – παρουσιάστηκε τα μεσάνυχτα και είχε προγραμματιστεί να τεθεί σε ψηφοφορία χωρίς να προηγηθεί συζήτηση. Λόγω των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους, το Κογκρέσο, όπως και ολόκληρη η χώρα, βρισκόταν σε διακοπές, οπότε η δωρεά των φρεγατών στην Τουρκία επρόκειτο να εγκριθεί χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση.

Ωστόσο, για τον επιχειρηματία Νίκο Μούγιαρη, ο οποίος πάντοτε μιλούσε για ένα οργανωμένο δίκτυο της διασποράς που θα μπορούσε να κινητοποιηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά, αυτή ήταν μια ευκαιρία να δοκιμαστεί η υποδομή του Hellenic American Leadership Council.

Το HALC είναι η οργάνωση που είχε ιδρύσει ο κ. Μούγιαρης τον Ιανουάριο του 2011, και η οποία, παρά τις προκλήσεις της διοργάνωσης μίας αντίδρασης τέτοιου μεγέθους εν μέσω διακοπών, έστειλε μια οργανωμένη «κλήση για δράση» προς όλα τα μέλη της.

Το αναπάντεχο λοιπόν συνέβη. Πάνω από 300 μέλη του Κογκρέσου δέχτηκαν μηνύματα από ψηφοφόρους τους. Ο σχεδιασμός προέβλεπε ότι τα μέλη του Κογκρέσου και τα στελέχη τους έπρεπε να αισθάνονται διαρκή πίεση από το εκλογικό σώμα με καθημερινές κλήσεις και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Αυτή η κινητοποίηση προκάλεσε μία αντιπαράθεση στη Βουλή των Αντιπροσώπων για μία απόφαση υπέρ της Τουρκίας που ελήφθη εν μέσω της νυχτός και με συνοπτικές διαδικασίες. Ως αποτέλεσμα της κινητοποίησης του HALC, την τελευταία ημέρα πριν κλείσει το 112ο Κογκρέσο, η Γερουσία αρνήθηκε να εγκρίνει τη μεταφορά των φρεγατών. Ηταν η αρχή μίας επιτυχημένης πορείας της νέας οργάνωσης του Απόδημου Ελληνισμού, που κάνει πλέον τη διαφορά στην Ουάσιγκτον.

Χιλιάδες Ελληνοαμερικανοί σε δεκάδες πολιτείες είχαν κινητοποιηθεί μέσα σε ελάχιστες ημέρες. Αποσπάσματα από το κείμενο, που είχε συνταχθεί από τη HALC και αποσταλεί από τα μέλη της, βρέθηκαν σε ομιλίες μελών του Κογκρέσου. Έτσι, ένα μέτρο που είχε την υποστήριξη του Λευκού Οίκου και της Ρεπουμπλικανικής ηγεσίας του Κογκρέσου τελικά νικήθηκε.

Γιατί πήρε την απόφαση ίδρυσης της οργάνωσης;

«Η ελληνική Διασπορά όπως και η Κύπρος και η Ελλάδα, αντιμετωπίζουν υπαρξιακούς κινδύνους», λέει ο κ. Μούγιαρης και προσθλετει: «Αυτό είναι αποτέλεσμα έλλειψης ηγεσίας και οράματος. Η HACL δημιουργήθηκε σαν επαγγελματικός οργανισμός που σιγά-σιγά θα αναδειχθεί σαν Ινστιτούτο, στόχος του οποίου είναι η δημιουργία νέων ηγετών οι οποίοι θα αναδιοργανώσουν την ελληνική Ομογένεια στην Αμερική και να την ενδυναμώσουν. Το όραμα είναι σιγά-σιγά να ενώσουμε την Ελληνική Διασπορά ούτως ώστε με τα χρόνια σαν μία δυνατή φωνή και ικανή για έργα, να μπορέσει με πολλούς τρόπους να βοηθήσει τις κοινωνίες που ζούμε, την Ελλάδα και την Κύπρο. Αυτός είναι ο στόχος και θα επιμείνουμε να τον πετύχουμε».

Η ομάδα

Εδώ και δέκα χρόνια, ο Νίκος Μούγιαρης προέτρεπε την Ομογένεια να συστρατευθεί ώστε να δημιουργηθεί μία επαγγελματική οργάνωση πλήρους απασχόλησης, η οποία θα ήταν αποκλειστικά αφιερωμένη στην προώθηση των Ελληνικών θεμάτων και τη διατήρηση του Ελληνισμού. Κουρασμένος να ακούει τους λόγους για τους οποίους αυτό ήταν ανέφικτο, ο Νίκος άρχισε να χτίζει τη δική του ομάδα. Επέλεξε τον Έντυ Ζεμενίδη ως Εκτελεστικό Διευθυντή, τη δημοσιογράφο Γεωργία Λογοθέτη και τον Νικόλα Κατσίμπρα, λέκτορα στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Με την ομάδα άρτια στελεχωμένη, αυτό που αρχικά ήταν ένα όραμα άρχισε να παίρνει μορφή. «Ο Νίκος μας προκάλεσε να προσεγγίσουμε και να κινητοποιήσουμε περισσότερους Έλληνες από ποτέ», λέει ο Ζεμενίδης. «Αξιοποιήσαμε τακτικές και εργαλεία που ήταν δοκιμασμένα ευρέως σε πολιτικές εκστρατείες και η ομάδα μας ήξερε ακριβώς πώς να στοχεύσει το κατάλληλο κοινό.»

Το HALC ξεκίνησε με μια μαζική εκστρατεία στο διαδίκτυο και έγινε γρήγορα μια από τις πιο σημαντικές οργανώσεις της Ομογένειας σε πολιτικό επίπεδο. Το Facebook ήταν μόνο το σημείο εισόδου.

«Το Facebook είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο επικοινωνίας και προσελκύσαμε πολλούς ανθρώπους στην οργάνωση με αυτό», δήλωσε η Γεωργία Λογοθέτης. «Αυτό που είναι πραγματικά εντυπωσιακό είναι ότι έχουμε μετατρέψει τα μέλη μας στο Facebook σε ακτιβιστές του διαδικτύου. Το HALC έχει τώρα μία λίστα με ηλεκτρονικές διευθύνσεις, που είναι ακριβώς τόσο μεγάλη όσο το ρεύμα μας στο Facebook και παράγει σταθερά σημαντικές ποσότητες της δράσης μας.»

Πάνω από 50.000 υποστηρικτές της HALC έχουν στείλει σχεδόν ένα εκατομμύριο μηνύματα στο Λευκό Οίκο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το Κογκρέσο και τα Ηνωμένα Έθνη και έχουν βοηθήσει στην απόρριψη ή τροποποίηση νομοθεσιών. Πρόσφατα, όταν η Τουρκία επέτρεψε την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία για το Ραμαζάνι, μέλη και υποστηρικτές τις HALC βομβάρδισαν την Αμερικανική Επιτροπή για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία με χιλιάδες μηνύματα στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Πέρα από αυτές τις πολιτικές ενέργειες, οι online ακτιβιστές της HALC έχουν αναγκάσει εφημερίδες και περιοδικά να διορθώσουν δημοσιεύσεις πάνω σε ελληνικά ζητήματα. Εχουν επίσης μαζέψει χιλιάδες δολάρια για τα Παιδικά Χωριά SOS στην Ελλάδα και έχουν καταφέρει να κάνουν Ελληνικά ζητήματα viral – είτε πρόκειται για τον εορτασμό του ΟΧΙ ή την εκστρατεία #FindtheMissing για τους αγνοούμενους της Κύπρου.

H Γεωργία Λογοθέτης εξήρε την διαδικτυακή βάση του HALC «Οι Ελληνοαμερικανοί είναι παθιασμένοι και θέλουν να δράσουν. Απλά δεν τους είχαν δοθεί τα κατάλληλα εργαλεία πιο πριν. Είναι δύσκολο για μια εργαζόμενη μητέρα να πάρει babysitter για να παραστεί σε πολλαπλές εκδηλώσεις για τα ζητήματα της Ομογένειας. Δεν είναι πρακτικό να ζητήσει κανείς από τους ομογενείς από τη Δυτική Ακτή να αφιερώσουν ουσιαστικά μια ολόκληρη εβδομάδα για να παρακολουθήσουν ένα τριήμερο συνέδριο στην Ουάσιγκτον. Αλλά τώρα, με το πάτημα μερικών πλήκτρων και σε λιγότερο από ένα λεπτό κάθε φορά, άνθρωποι από όλη τη χώρα μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά από τον υπολογιστή, το tablet ή το κινητό τους. Και αυτό έχουν κάνει επανειλημμένα.»

Σύμφωνα με τον βουλευτή Γκας Μπιλιράκη «το HALC έχει ήδη διακριθεί, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Έχει κάνει μια εξαιρετική δουλειά για την ενημέρωση και εκπαίδευση των φορέων χάραξης πολιτικής και των διαμορφωτών της κοινής γνώμης πάνω σε Ελληνικά θέματα. Το HALC είναι μια αξιόπιστη πηγή για δίκαιη και ισορροπημένη πληροφόρηση για την Ελληνική Συμμαχία και την Ελληνοισραηλινή Συμμαχία, δύο εκ των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του Κογκρέσου που συμπροεδρεύω.».

«Η έντονη διορατικότητα του HALC για τις προτεραιότητες της διασποράς και το έργο του για την εναρμόνιση της πολιτικής των ΗΠΑ πάνω σε σύγχρονα θέματα με τους πιο αξιόπιστους συμμάχους μας – την Ελλάδα και την Κύπρο- θα συνεχίζουν να συμβουλεύουν τις πολιτικές μου αποφάσεις στο Καπιτώλιο.»

Συνεργασίες

Το HALC έχει αποκτήσει γρήγορα επιρροή και λόγω της ανάπτυξης σημαντικών συνεργασιών. Έχει συνεργαστεί ιδιαίτερα στενά με την Αμερικανοεβραϊκή κοινότητα και έχει βοηθήσει στην οικοδόμηση ισχυρών δεσμών με Έλληνες ηγέτες.

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του AJC για την Πολιτική, Jason Isaacson, «Το AJC έχει το προνόμιο να είναι συνεργάτης του HALC στην προώθηση νομοθετικών θεμάτων και στην ευαισθητοποίηση του κοινού. Οι κοινές μας προτεραιότητες συμπεριλαμβάνουν την ενίσχυση της Ελληνο-Αμερικανικής, Ελληνο-Εβραϊκής και Ελληνο-Κυπριο-Ισραηλινής συμμαχίας, καθώς και την ανάγκη να τερματιστεί η τραγική και παρατεταμένη ξένη κατοχή της Κύπρου. Έχουμε περάσει δύσκολες στιγμές μαζί και γνωρίζω ότι οι κοινότητές μας δεν είναι μόνο συνεργάτες και εταίροι, αλλά αληθινοί φίλοι. Η μακρά και βαθιά σύνδεση AJC και HALC είναι ένα σημείο υπερηφάνειας για όλους μας».

Το HALC έχει σημειώσει σημαντικές επιτυχίες σε συνεργασία ενώνοντας τις δυνάμεις του με τους Ασσυρίους για τον καθορισμό της δράσης του ISIS εναντίον των θρησκευτικών μειονοτήτων ως “γενοκτονία”. Έχει συνεργαστεί την Αρμενική Εθνική Επιτροπή της Αμερικής (ANCA) και μαζί έχουν να επιδείξουν ένα εντυπωσιακό έργο: Σταμάτησαν ένα νομοσχέδιο για τη χορήγηση σε τουρκικές εταιρείες αμοιβαίων δικαιωμάτων σε εδάφη Ιθαγενών Αμερικανών – πέρασαν ένα ψήφισμα στη Γερουσία για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων (το οποίο συμπεριλαμβάνει την Ποντιακή και Μικρασιατική γενοκτονία) και πάγωσαν την μεταφορά των φρεγατών στην Τουρκία.

«Ο Ελληνισμός χρωστάει πάρα πολλά στο Νίκο Μούγιαρη», λέει ο Ζεμενίδης. «Κατάλαβε ότι ο Ελληνισμός της Διασποράς αργοπεθαίνει και προκάλεσε μια ολόκληρη γενιά να κάνουμε κάτι γι ‘αυτό. Χιλιάδες έχουν ενταθεί μαζί μας και κάνουν ήδη τη διαφορά. Αυτό είναι μόνο η αρχή. Τώρα είναι η ώρα για την Ελλάδα να αδράξει αυτήν την ευκαιρία για μια νέα σχέση, με μια ανανεωμένη διασπορά.»

Το 1975
Η εταιρεία του ιδρύθηκε το 1975, με κεφάλαιο 6.000 δολαρίων, που ο Νίκος δανείστηκε από τον αδελφό του, Απόστολο, και σήμερα απασχολεί πάνω από 900 άτομα και είναι συνέταιρος σε πολλές από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες μάρκες ομορφιάς παγκοσμίως.

Μάλιστα αυτές τις μέρες ο καινοτόμος επιχειρηματίας βρίσκεται στην Ελλάδα για να τιμηθεί σε ειδική τελετή που θα λάβει χώρα τη Δευτέρα στο ξενοδοχείο Hilton με το βραβείο «Capital Link CSR Leadership Award». Ο κ. Μούγιαρης θα μιλήσει στις 16:00 στην εκδήλωση, η είσοδος στην οποία ειναι ελεύθερη. 

Μέλος στο ΔΣ της Συντονισμένης Προσπάθειας των Ελλήνων και του Hellenic Initiative και παθιασμένος και σταθερός υποστηρικτής των θεμάτων που απασχολούν τη χώρα μας, o Μούγιαρης έκανε τη δική του εκτίμηση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας στο «Εθνος της Κυριακής».

«Η κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και η εξαθλίωση μεγάλου μέρους της κοινωνίας της οφείλεται στην έλλειψη ηγεσίας για πολλά χρόνια, είτε αυτή προερχόταν από τη Δεξιά, την Αριστερά ή την Κεντρώα παράταξη. Παρ’ όλα αυτά, η σημερινή κατάσταση δίνει μεγάλες ευκαιρίες όχι μόνο στην αναδιοργάνωση και ανόρθωση της οικονομίας σε σωστές βάσεις αλλά και την αλλαγή της κοινωνίας. Μίας κοινωνίας που θα εναγκαλιστεί ξανά την επιχειρηματικότητα, μία κοινωνία έτοιμη να μην δέχεται τίποτα άλλο από την αξιοκρατία σε οτιδήποτε. Οι Ελληνες μπορούμε, το αποδείξαμε στα πεδία των μαχών, το αποδείξαμε σαν μετανάστες, σαν συγγραφείς με βραβεία Νόμπελ, το αποδείξαμε σαν λαός με φιλότιμο βοηθώντας τους πρόσφυγες».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: