Νέα στοιχεία για “εκβιαστές δημοσιογράφους” μετά το συμβάν στην Αττική Οδό




Ποινικές ευθύνες για βαρύ κατηγορητήριο, σε συνδυασμό με τον νόμο περί καταχραστών των Δημοσίου, σε βάρος στελεχών μίας τράπεζας και μίας ΔΕΚΟ, θα αναζητήσει ο Ανακριτής Διαφθοράς στην υπόθεση εκβιασμών από δημοσιογράφους.

«Επ’ ωφελεία του Παναγιώτη Μαυρίκου και του εαυτού τους» έδρασαν οι διοικούντες και οι διευθύνοντες σύμβουλοι της ΔΕΚΟ και της τράπεζας, που τίθενται στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τον ανακριτή που χειριζόταν έως τώρα την υπόθεση των «δημοσιογράφων εκβιαστών».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μέχρι πρότινος ανακριτής της υπόθεσης, Βασίλης Ζιάκας, αναφέρει στο διαβιβαστικό του για την ανάγκη ανάληψης του χειρισμού της υπόθεσης από Ανακριτή Διαφθοράς, ότι οι αρμόδιοι των δύο νομικών προσώπων, την περίοδο 2013-2015 διέθεσαν «εξαιρετικά υψηλά διαφημιστικά κονδύλια», τα οποία, όπως τονίζει ο δικαστικός λειτουργός, κατέληξαν αποκλειστικά στην εκδοτική εταιρεία του Παναγιώτη Μαυρίκου. Οι ενέργειες των αξιωματούχων, σύμφωνα με το διαβιβαστικό, έγιναν «για να ωφελήσουν τον Παναγιώτη Μαυρίκο και προφανώς τον εαυτό τους».

Σύμφωνα με όσα φαίνεται να προέκυψαν από την έρευνα του ανακριτή, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΚΟ «δολίως» έσπασε σε μικρότερα ποσά τη διαφημιστική δαπάνη για να είναι εφικτή η απευθείας έγκριση από τον ίδιο. Έτσι, καθώς ο νόμος προβλέπει την έγκριση από το ΔΣ για πληρωμές άνω των 150.000 ευρώ, ο υπό δικαστική διερεύνηση, πλέον, επικεφαλής της ΔΕΚΟ ενέκρινε ο ίδιος ποσό 149.500 ευρώ, ως πληρωμή για διαφημιστικές υπηρεσίες της εταιρείας του Παναγιώτη Μαυρίκου.

Η υπόθεση των «δημοσιογράφων εκβιαστών» βρίσκεται, πλέον, στα χέρια του Ανακριτή Διαφθοράς, Κώστα Σαργιώτη, ο οποίος θα ερευνήσει την εμπλοκή των στελεχών, τόσο της ΔΕΚΟ, όσο και της τράπεζας, αλλά και κάθε άλλου υπευθύνου, που είχε αντίστοιχες συναλλαγές με τον εκδότη, καθώς για την υπόθεση ασκήθηκε συμπληρωματική ποινική δίωξη για απιστία στην υπηρεσία κατά παντός υπευθύνου, σε συνδυασμό με τις διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου του νόμου 1608/50.

Η δικογραφία για την υπόθεση των τριών δημοσιογράφων που κατηγορούνται ότι εκβίαζαν ΔΕΚΟ ανατέθηκε, ήδη, σε Ανακριτή Διαφθοράς, καθώς ασκήθηκε συμπληρωματική ποινική δίωξη που στρέφεται κατά κρατικών αξιωματούχων.

Αυτή η εξέλιξη σημειώθηκε λίγες ημέρες πριν το χθεσινό δυστύχημα στην Αττική Οδό, με θύμα, όπως εικάζεται, τον εκδότη Παναγιώτη Μαυρίκο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από συγκεκριμένο έγγραφο που έχει στη διάθεσή του ο κ. Ζιάκας, ο οποίος χειρίστηκε ως τώρα την υπόθεση, φαίνεται να προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις για εμπλοκή των αρμοδίων στελεχών μίας τράπεζας και μίας ΔΕΚΟ. Ο ανακριτής φαίνεται να εντόπισε από έκθεση που βρίσκεται στο γραφείο του εδώ και λίγες ημέρες, την καταγραφή «δυσανάλογα» μεγάλων ποσών για διαφημιστικές δαπάνες, συγκριτικά με τα συνήθη ποσά, των δύο επίμαχων νομικών προσώπων.

Μετά την άσκηση της συμπληρωματικής δίωξης, τη σκυτάλη στη διερεύνηση της υπόθεσης ανέλαβε ο Ανακριτής Διαφθοράς Κώστας Σαργιώτης,ο οποίος καλείται να εντοπίσει τα στελέχη της εν λόγω τράπεζας και της ΔΕΚΟ που ευθύνονται για την έγκριση τόσο μεγάλων ποσών για διαφήμιση.

Στο πλαίσιο της έρευνας, αναμένεται να ζητηθεί άμεσα η άρση τραπεζικών λογαριασμών εμπλεκόμενων προσώπων, διαδικασία που θα προηγηθεί της αποστολής κλήσεων σε απολογία συγκεκριμένων προσώπων.

Υπενθυμίζεται, πως για την υπόθεση των εκβιαστών έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της διακεκριμένης εκβίασης κατά συναυτουργία, ενώ στη συνέχεια ασκήθηκε συμπληρωματική δίωξη για τα αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας «τελεσθείσα από υπαίτιο προς υπάλληλο για ενέργεια που αντίκειται στα καθήκοντα του υπαλλήλου», με επιδιωκόμενο όφελος άνω των 150.000 ευρώ, σε συνδυασμό με τον νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου (Ν. 1608/50). Η άσκηση της συμπληρωματικής δίωξης για κακουργηματική ενεργητική δωροδοκία σηματοδότησε, ουσιαστικά, και τη διεύρυνση της δικαστικής έρευνας στην κατεύθυνση των «υπαιτίων υπαλλήλων», για τους οποίους υπήρχαν ενδείξεις διάπραξης παθητικής δωροδοκίας.

Στην υπάρχουσα δικογραφία που θα χειριστεί ο κ. Σαργιώτης κατηγορούμενοι είναι ο πιθανότατα νεκρός Παναγιώτης Μαυρίκος, Παναγιώτης Μουσσάς, ο οποίος έχει προφυλακιστεί για την υπόθεση, και ο Χρήστος Φράγκος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακριτική έρευνα είναι πιθανό να επεκταθεί και σε άλλα ιδρύματα και κρατικούς οργανισμούς, που δεν περιλαμβάνονται στη δικογραφία, ώστε να εντοπιστούν, αν υπάρχουν, αντίστοιχα φαινόμενα υπέρογκων διαφημιστικών δαπανών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: