Να υπάρχει σαφής εικόνα στις διαπραγματεύσεις αναγνωρίζοντας τα κενά, ζητά ο Χριστουδουλίδης




Τη σημασία να υπάρχει καθαρή σαφής εικόνα για το πού βρισκόμαστε στις διαπραγματεύσεις, αναγνωρίζοντας τα κενά υπάρχουν, επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας ότι μόνο τότε θα μπορέσουμε να εργαστούμε για την εξεύρεση λύσεων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλούσε στο 32ο Συνέδριο της ΠΣΕΚΑ, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν χθες και θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη και μετέφερε στους περίπου 100 αντιπροσώπους το χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.

Περιγράφοντας εν συντομία την κατάσταση που επικρατεί στις διαπραγματεύσεις, εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι ζωτικής σημασίας να έχουμε μια ακριβή εικόνα της προόδου που έχει επιτευχθεί και των μελλοντικών προκλήσεων, έτσι ώστε να μπορούμε στη συνέχεια να μεταφέρουμε αυτή την εικόνα στους συνομιλητές μας, συμπεριλαμβανομένης και της αμερικανικής κυβέρνησης.
«Ενώ έχουμε φτάσει σε κοινή αντίληψη πάνω σ’ ένα σημαντικό αριθμό θεμάτων που σχετίζονται με τα κεφάλαια της διακυβέρνησης και της νομής της εξουσίας, του περιουσιακού, της οικονομίας, και της ΕΕ, εξακολουθούν να υπάρχουν εκκρεμείς διαφορές. Επιπλέον, δεν έχουμε ακόμη διεξάγει οποιεσδήποτε ουσιαστικές συζητήσεις σε δύο καθοριστικά κεφάλαια, δηλαδή, των εδαφικών αναπροσαρμογών και της ασφάλειας και των εγγυήσεων».
Πρόσθεσε ότι πρέπει ταυτόχρονα να αρχίσουμε να συζητάμε θέματα που είναι θεμελιώδους σημασίας και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της συνολικής διευθέτησης. Όπως τα χρονοδιαγράμματα για την απόσυρση των ξένων στρατευμάτων και την εφαρμογή των διαφόρων διαστάσεων της λύσης, τι θα συνεπάγεται η πρώτη μέρα της διευθέτησης, τις ρυθμίσεις της εσωτερικής ασφάλειας και άλλα.
«Επομένως, συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για να μπορέσουμε να εξετάσουμε το πέρασμα στην επόμενη φάση της διαδικασίας θα πρέπει:
– Να συζητηθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα σχετικά με τα κεφάλαια της διακυβέρνησης, της οικονομίας, της ΕΕ, και του περιουσιακού.
– Να συζητηθούν τα κεφάλαια του εδαφικού και της ασφάλειας.
– Να ξεκινήσουν λεπτομερείς διαπραγματεύσεις για τα πολύ ευαίσθητα θέματα που περιέγραψα.
– Να έχουμε σαφή εικόνα για την πορεία προς τα εμπρός σε σχέση με την οικονομική βιωσιμότητα της διευθέτησης πριν από την παρουσίασή της στο λαό».
Ο κ. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε καθοριστικής σημασίας την αποφυγή λαθών του παρελθόντος κι αυτό είναι ένα μήνυμα που θα πρέπει να περάσουμε προς τη διεθνή κοινότητα και τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι, παρουσιάζοντας στο λαό ένα σαφές σχέδιο, χωρίς εποικοδομητικές ασάφειες και χωρίς κενά, που θα έθεταν σε κίνδυνο την εφαρμογή του και το οποία θα διακινδύνευε την πιθανότητα να μην εξασφαλίσει θετικό αποτέλεσμα στα δημοψηφίσματα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε στους συνέδρους ότι Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι πιστεύει πως είναι δυνατή μία διευθέτηση μέσα στο 2016, εάν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη εμπλακούν με σοβαρότητα, συζητώντας και υποβάλλοντας εποικοδομητικές προτάσεις για όλα τα εκκρεμή ζητήματα, αποφεύγοντας ενέργειες που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο το καλό κλίμα και θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ως μια προσπάθεια κάποιας από τις πλευρές να κερδίσει πολιτικούς πόντους έναντι της άλλης.

Αναφερόμενος στην ασφάλεια και τις εγγυήσεις, είπε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί τη συνέχιση του συστήματος εγγυήσεων και ασφάλειας του 1960, το οποίο προφανώς απέτυχε και το οποίο επέτρεψε την διαίρεση και κατοχή του νησιού για περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες.
«Πρόκειται για ένα αναχρονιστικό σύστημα που θεωρούμε ότι δεν έχει νόημα για ένα κράτος μέλος της ΕΕ. Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και η συμβατότητα της λύσης με τη νομοθεσία, τις αξίες και τις αρχές της ΕΕ αποτελούν την καλύτερη εγγύηση. Τόσο η Ελλάδα όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν εκφράσει την επιθυμία τους για τη μη συνέχιση του συστήματος και εργαζόμαστε με τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένων και των Ηνωμένων Πολιτειών – οι οποίες κατανοούν πλήρως τη θέση και τις ανησυχίες μας – να μεταφέρουν πειστικά αυτό το μήνυμα προς την Τουρκία».

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε στους συνέδρους της ΠΣΕΚΑ ότι θα πρέπει να μεταφέρουμε με σαφήνεια το μήνυμα, πως «κάθε σχέδιο που περιλαμβάνει τη συνέχιση του συστήματος εγγυήσεων του 1960 δεν έχει πιθανότητες να ψηφιστεί από τους Έλληνοκύπριους. Κάθε μέρος που θέλει λύση, πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να εργαστούμε πάνω σ’ άλλους τρόπους και ειδικότερα σε πρόνοιες της διευθέτησης για να δημιουργηθεί αίσθημα ασφάλειας μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Τους κάλεσε επίσης να τονίζουν στις επαφές τους ότι μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού (και όχι οποιοδήποτε είδος λύσης) θα ενισχύσει περαιτέρω τον περιφερειακό ρόλο της Κύπρου, προς όφελος της Κύπρου, της περιοχής και των υπερατλαντικών εταίρων της Κύπρου. Ταυτόχρονα, μια βιώσιμη και λειτουργική συνολική διευθέτηση θα ενδυναμώσει την συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής και μπορεί να γίνει πρότυπο παράδειγμα ειρηνικής συνεργασίας Χριστιανών και Μουσουλμάνων.
«Η βιωσιμότητα της διευθέτησης είναι μια κρίσιμη παράμετρος που θα πρέπει να θέσουμε στους αμερικανούς εταίρους μας. Μία μη-βιώσιμη και μη λειτουργική λύση είναι μια κακή λύση, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Συμβατότητα της λύσης με το δίκαιο, τις αξίες και τις αρχές της ΕΕ είναι μια πτυχή της βιωσιμότητας της λύσης», τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Χαρακτήρισε σημαντική παράμετρο της βιωσιμότητας και της λειτουργικότητας της λύσης, την οικονομική βιωσιμότητα, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων της επανεγκατάστασης, των αποζημιώσεων και του κόστους άλλων πτυχών της εφαρμογής της διευθέτησης.

«Έχουμε ξεκινήσει συνεργασία με το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα και άλλους για το θέμα της οικονομικής βιωσιμότητας και είμαστε σε στενή επαφή με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναγνωρίζει βεβαίως τη σημασία της εξασφάλισης της οικονομικής βιωσιμότητας της λύσης και πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό το μήνυμα στις επαφές, τόσο με την εκτελεστική, όσο και τη νομοθετική εξουσία».

Αναφερόμενος στο τι θα πρέπει να προσεχθεί για την 1η μέρα της λύσης, είπε ότι «θα πρέπει να υπάρχουν αμοιβαία οφέλη και για τις δύο πλευρές, με απτά βήματα που θα αποδεικνύουν ότι η λύση θα έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο. Για τους Ελληνοκύπριους αυτά περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, την άμεση επιστροφή των Βαρωσίων, της νεκρής ζώνης και των ακατοίκητων περιοχών και την απόσυρση των ξένων στρατευμάτων».

Μιλώντας για το ρόλο της Τουρκίας, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε πως δεν θα χρησιμοποιήσει το κλειδί που διαθέτει για να ξεκλειδώσει το κουτί που περιέχει τη λύση, απλά και μόνο επειδή θα αναγνωρίσει μετά από 42 χρόνια ότι ενεργεί παράνομα στην επικράτεια ενός κράτους μέλους της ΕΕ.
«Αντίθετα, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πολύ καλά ότι η Τουρκία θα προχωρήσει με συγκεκριμένο τρόπο προς λύση μόνον όταν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι θα αποκομίσει οφέλη από μια λύση του κυπριακού. Η θέση μας είναι σ’ αυτή τη χρονική στιγμή ότι ίσως περισσότερο από ποτέ, μια ορθολογικά σκεπτόμενη την Τουρκία μπορεί να συνειδητοποιήσει πως έχει να κερδίσει σημαντικά και σε πολλά μέτωπα από μια συνολική διευθέτηση».

ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτης – ΗΠΑ/ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: