Μόσχα, Δαμασκός, Τεχεράνη διευρύνουν την στρατιωτική τους συνεργασία: Αντιδρά η Άγκυρα




Οι υπουργοί Άμυνας της Ρωσίας, του Ιράν και της Συρίας θα συζητήσουν τρόπους για να διευρύνουν τη συνεργασία τους στη μάχη εναντίον των οργανώσεων Ισλαμικό Κράτος και αλ-Κάιντα στη διάρκεια συνάντησης που θα έχουν στην Τεχεράνη, ανακοίνωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός αναπληρωτής Άμυνας Ανατόλι Αντόνοφ.

Στο μεταξύ η Τουρκία καταδίκασε τις επιδρομές που, όπως υποστήριξε, πραγματοποίησε η ρωσική Πολεμική Αεροπορία εναντίον τζαμιών, νοσοκομείων, σχολείων και άλλων μη στρατιωτικών κτιρίων σήμερα στη Συρία και πρόσθεσε πως τέτοια εγκλήματα δεν θα μείνουν ατιμώρητα.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει πως ρωσικές επιδρομές με στόχο νοσοκομεία διεξάγονται από χθες στο Χαλέπι και χαρακτηρίζει τις ενέργειες αυτές απάνθρωπες. Στο Παρίσι, Γάλλος στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε πως οι γαλλικές ειδικές δυνάμεις συμβουλεύουν τους αντάρτες επί του πεδίου στη βόρεια Συρία, κατά την επίθεση που πραγματοποιούν εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους για τον έλεγχο της μεθοριακής πόλης Μανμπίτζ.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε πως ο υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν επιβεβαίωσε πως η Γαλλία παρέχει όπλα, αεροπορική υποστήριξη και συμβουλές στην εκστρατεία που έχει στόχο την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από την περιοχή κατά μήκος των συροτουρκικών συνόρων.

Στη Γενεύη, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα δήλωσε σήμερα πως τα Ηνωμένα Έθνη δεν θα διεξαγάγουν νέο γύρο στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία μέχρι οι αξιωματούχοι όλων των πλευρών να συμφωνήσουν στις παραμέτρους μιας συμφωνίας πολιτικής μετάβασης, η προθεσμία για την οποία είναι η 1η Αυγούστου.
“Δεν έχει ακόμη ωριμάσει ο καιρός για τον επίσημο τρίτο γύρο των διασυριακών συνομιλιών”, δήλωσε ο ντε Μιστούρα σε δημοσιογράφους.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ είπε ακόμη πως η συριακή κυβέρνηση έδωσε στον παγκόσμιο οργανισμό την άδεια για να στείλει τον Ιούνιο οδικώς βοήθεια σε 19 πολιορκημένες πόλεις. Ο ντε Μιστούρα πρόσθεσε πως άκουσε από τη Ρωσία ότι θα απελευθερωθεί ένας “σημαντικός αριθμός” μαχητών που κρατούνται από τη συριακή κυβέρνηση, πρόσθεσε όμως ότι θέλει να επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή και να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Sputnik, Reuters, AFP, Μόσχα, Ρωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: