Μόνο στην …Κύπρο: «Θυματοποίηση» Κασουλίδη για θέση που διατύπωσε ο Πρόεδρος




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Μπορεί η προεδρία της Δημοκρατίας να έχει «αδειάσει» με την ανακοίνωσή της τον υπουργό Εξωτερικών, για τη δήλωσή του ότι μέρος των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες θα χρηματοδοτήσουν το κόστος της λύσης, ωστόσο, δεν τον διάψευσε.

Άλλωστε, στο ίδιο μήκος κύματος, ήταν και οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, την περασμένη Δευτέρα, στο Μέγκα, με τις οποίες σημείωνε πως το κόστος της λύσης, που θα είναι ψηλό, μπορεί να αντιμετωπισθεί με τη συμβολή του φυσικού αερίου. Σημειώνεται πως το κόστος, υπολογίζεται με προκαταρκτικές εκτιμήσεις ότι θα ξεπερνά τα 30 δις ευρώ.  Αμφότεροι, τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο υπουργός Εξωτερικών με τις δηλώσεις τους, πέραν των άλλων, συγκρούονται και με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για την ίδρυση ταμείου Υδρογονανθράκων, το οποίο ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης. Το ταμείο θα λειτουργήσει με βάση το νορβηγικό μοντέλο και είναι γνωστό πώς γίνεται η κατανομή των εσόδων.

Σε ότι αφορά την κρίση που έχει προκαλέσει η δήλωση Κασουλίδη( του Προέδρου πέρασε στα ψιλά), η κυβέρνηση επιχείρησε να κατεβάσει τους τόνους, να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις, αν και μερικώς «θυματοποίησε» τον υπουργό Εξωτερικών. Ο τελευταίος απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε διορθωτική δήλωση ή έστω να προβεί σε διευκρίνιση, όπως συνηθίζει το πολιτικό σύστημα όταν μια τοποθέτηση προκαλεί αντιδράσεις . Η προεδρία, λοιπόν, χθες προχώρησε από μόνη της να προβεί σε διευκρίνηση για τα όσα είπε ο ΥΠΕΞ.

Πρώτον, ανέφερε πως «είναι σε όλους γνωστό ότι με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, για πρώτη φορά στην ιστορία των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού και προς ακριβέστερο καθορισμό της οικονομικής πτυχής έχουν εμπλακεί διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί οι οποίοι ετοιμάζουν σχετικές μελέτες. Με την ολοκλήρωση των εν λόγω μελετών θα έχουμε ενώπιον μας πραγματικά δεδομένα για να αντιμετωπιστεί αυτή η σημαντικότατη πτυχή στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Δεύτερο, προαγγέλλει πως μετά που θα ληφθούν υπόψη τα ευρήματα των διεθνών οργανισμών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναλάβει διεθνή εκστρατεία για αντιμετώπιση της οικονομικής διάστασης της λύσης, μέσω διεθνών εισφορών, ενώ θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ ότι η Τουρκία θα πρέπει να συνεισφέρει για τη χρηματοδότηση της λύσης του Κυπριακού.

Τρίτο, σε σχέση με το θέμα που προέκυψε, δηλαδή  την αξιοποίηση των εσόδων από την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου, αναφέρεται πως «η μόνη απόφαση της Κυβέρνησης είναι αυτή που αντικατοπτρίζεται στο νομοσχέδιο που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο στις 13 Ιουνίου και που ρητά προβλέπει την ίδρυση Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων με τους σχετικούς κανονισμούς που θα οδηγηθούν στη Βουλή και η οποία θα κληθεί να εξετάσει και να εγκρίνει το πλαίσιο αυτό».

ΜΠΟΥΡΤΖΙΟΥ: Τι το πιο φυσικό να χρησιμοποιηθεί το αέριο – Πάσα από τη δήλωση Κασουλίδη

Με αφορμή τη δήλωση Κασουλίδη, η τουρκική πλευρά επιχείρησε να κάνει παιχνίδι. Ο εκπρόσωπος του κατοχικού ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού, δήλωσε ότι  το κόστος μίας λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα θα είναι ψηλό και ότι αυτό δεν θα καλυφθεί πλήρως από το εξωτερικό. Έσπευσε να αναφέρει πως  γι αυτό οι φυσικοί πόροι εντός και γύρω από την Κύπρο θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Μπαρίς Μπουρτζιού σχολιάζοντας τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, είπε πως σαν «εταίροι του μέλλοντος και οι δυο πλευρές έχουν κοινή ευθύνη για την χρησιμοποίηση των φυσικών πόρων προς όφελος όλων των ανθρώπων που ζουν στη νήσο». Ανέφερε , πως οι έρευνες και οι γεωτρήσεις και η πώληση των πόρων αυτών δεν πρέπει να βλάψουν  τη διαδικασία λύσης αλλά τουναντίον θα πρέπει να διεξαχθεί με τρόπο ώστε να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού προβλήματος. Σημειώνοντας για μια ακόμη φορά πως το κόστος της λύσης του Κυπριακού θα είναι ψηλό, υπέδειξε πως «θα χρησιμοποιήσουμε τα πλούτη και τους πόρους για το σκοπό αυτό» και πως δεν υπάρχει τίποτε πιο φυσικό.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση,  ο Μπαρίς Μπουρτζιού είπε ότι ο πρώτιστος στόχος του Μουσταφά Ακιντζί είναι η επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος του 2016 και πρόσθεσε πως αυτό το στόχο έχει και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Στα πλαίσια αυτά, ανέφερε, ο Ακιντζί θα είναι ευτυχής να συναντηθεί και να εργαστεί μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, «κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και οπουδήποτε».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: