Μη εφικτή η κατάργηση της βίζας για Τούρκους ως την 1η Ιουλίου λέει ο Αυστριακός ΥΠΕΣ




Το καθεστώς απαλλαγής των Τούρκων υπηκόων από την υποχρεωτική έκδοση θεωρήσεων εισόδου στον χώρο Σένγκεν δεν είναι «εφικτό» να τεθεί σε ισχύ έως την 1η Ιουλίου, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης με τους Ευρωπαίους ομολόγους του στο Λουξεμβούργο.

«Δεν πιστεύω ότι η 1η Ιουλίου είναι εφικτή» επισήμανε ο Βόλφγκανγκ Σομπότκα, διατυπώνοντας μια άποψη που συμμερίζονται πολλοί στις Βρυξέλλες, ότι δηλαδή δεν θα επιτευχθεί η ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών έως το τέλος Ιουνίου, όπως αναφέρεται στην συμφωνία που συνάφθηκε για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Άγκυρας.

Ο ίδιος εξάλλου ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τον οποίο ο όρος αυτός αποτελεί μια απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου η Άγκυρα να συνεχίσει να συγκρατεί τις προσφυγικές ροές προς την ΕΕ, διατύπωσε την ελπίδα, στις 10 Μαΐου, ότι οι διαδικασίες αυτές θα ολοκληρωθούν «το αργότερο τον Οκτώβριο».

Στις αρχές Μαϊου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τάχθηκε υπέρ της απαλλαγής της υποχρέωσης έκδοσης θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους, η οποία αφορά τις σύντομες διαμονές διάρκειας 90 ημερών το ανώτερο, υπό την προϋπόθεση ωστόσο ότι η Τουρκία θα εκπληρώσει επιπλέον 5 κριτήρια (εκ των 72 που έχουν οριστεί) «έως τα τέλη Ιουνίου».Η Άγκυρα οφείλει κυρίως να αναθεωρήσει την ισχύουσα νομοθεσία για την τρομοκρατία, κάτι που προς το παρόν αρνείται να κάνει.

«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε να θεσπιστεί (το μέτρο) υπό πίεση» σημείωσε σήμερα ο Αυστριακός υπουργός «που προέτρεψε υπέρ μιας λύσης που δεν θα έχει κανένα νομικό κενό».Επιπλέον εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο αύξησης των αιτημάτων χορήγησης ασύλου των Κούρδων της Τουρκίας σε χώρες της ΕΕ.

Μια νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπου θα καταγράφεται η πρόοδος της Τουρκίας στο θέμα της εκπλήρωσης των κριτηρίων αναμένεται να εκδοθεί κατά τη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας, είπε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Εάν η Τουρκία τα έχει εκπληρώσει όλα, τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει κατόπιν να δώσουν το πράσινο φως.

«Είναι αδύνατο όλα αυτά τα βήματα να ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του καλοκαιριού» τόνισε μια πηγή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που έκρινε πιο ρεαλιστική την εκδοχή του Οκτωβρίου. «Δεν πρόκειται για μια διαπραγμάτευση: εάν η Τουρκία θέλει μια απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου, γνωρίζει τα κριτήρια που πρέπει να εκπληρώσει» τόνισε σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης της Ολλανδίας, Κλάας Ντάικχοφ, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

«Όμως έχω την εντύπωση ότι εργάζεται σκληρά για τα εκπληρώσει» πρόσθεσε ο ίδιος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑFP, Βρυξέλλες, Βέλγιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: