Με τα Panama Parers θα ασχοληθεί η η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών στην Κύπρο




Το θέμα των γνωστών εγγράφων “Panama Papers” θα συζητήσει στην επόμενη συνεδρία της, την ερχόμενη Τρίτη, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, η οποία πραγματοποίησε σήμερα την πρώτη της συνεδρία, μετά τις βουλευτικές εκλογές, υπό τη νέα της σύνθεση, με θέμα τη λειτουργία των θεσμών στην Κύπρο.

Στη συνεδρία παρέστη για λίγο ο Πρόεδρος της Βουλής και πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Δημήτρης Συλλούρης ο οποίος τόνισε ότι η συναντίληψη και η συναίνεση βοήθησε να αγγίξουμε αιχμηρές πτυχές της έρευνας για την οικονομία που μπορεί να ήταν πολιτικά προβληματικές για τα μέλη της Επιτροπής όμως τόλμησαν να πουν εκείνο το οποίο θεωρούσαν σωστό, κόντρα πολλές φορές με το γενικότερο να θίγεται η εικόνα του κόμματος τους”, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα πρέπει να διατηρηθεί.

Ο κ. Συλλούρης κάλεσε τους βουλευτές να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αλλάξει η ονομασία της Επιτροπής σε Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και εξέφρασε την ετοιμότητα του να συναντάται με την Επιτροπή ως απλός μέλος της, όποτε η ίδια η Επιτροπή το χρειάζεται.

Στη συνεδρία παρέστη ο Υφυπουργός παρά τω προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος τόνισε πως χρειάζονται αλλαγές όλοι οι θεσμοί και ότι οι αλλαγές είναι μια συνεχή διεργασία.

Αναφορικά με τη μεταρρύθμιση του κεντρικού κράτους, ο κ. Πετρίδης είπε ότι ο ρόλος της εκτελεστικής εξουσίας είναι να κάνει ένα σύστημα που να αποτρέπει όσο το δυνατό γίνεται τη διαφθορά και να γίνεται χρηστή διοίκηση, προσθέτοντας ότι τα νομοσχέδια που έχουν “κατατεθεί μέχρι σήμερα βελτιώνουν την χρηστή διοίκηση και τη διαφάνεια”.

Σε σχέση με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ο κ. Πετρίδης είπε ότι πως θα προχωρήσει αυτός ο θεσμός από τη στιγμή που δεν υπάρχει αυτός που θα τρέχει αυτό το θέμα, προσθέτοντας ότι σε όλες τις άλλες χώρες υπάρχει Υπουργείο Οικονομίας ή Ανάπτυξης.

Ανέφερε ότι δεν μπορεί ο Υπουργός Οικονομικών να χειρίζεται θέματα μακροοικονομίας, χρηματοδότησης τους χρέους και να τρέχει θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και δημόσιας διοίκησης και πρόσθεσε ότι θα έρθουν νομοσχέδια που θα προτείνουν πως θα καλυφθεί αυτό το κενό που υπάρχει.

Ανέφερε επίσης ότι δεν μπορεί και ο τουρισμός να είναι ορφανός και σημείωσε ότι όλα αυτά έχουν σχέση τόσο με την χρηστή διοίκηση όσο και με την επάρκεια του κράτους.

Ο κ. Πετρίδης είπε ότι πάρα πολλοί θεσμοί όπως η Νομική Υπηρεσία του κράτους και ο θεσμός του Γενικού Ελεγκτή, διεξάγουν σε συνεργασία μαζί μας μελέτες για να διαρθρώσουν τα τμήματα τους, προσθέτοντας ότι οι δύο αυτοί θεσμοί έχουν ενισχυθεί με ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους

Ανέφερε, ωστόσο, ότι οι δύο αυτοί θεσμοί “χρειάζονται και δομικές αλλαγές, τις οποίες συζητούμε μαζί τους και θα προσπαθήσουμε όταν έχουμε τα αποτελέσματα των μελετών να τα εφαρμόσουμε”.

Ειδικότερα, αναφορικά με το θεσμό της Νομικής Υπηρεσίας του κράτους, ο κ. Πετρίδης είπε ότι “σεβόμενοι την ανεξαρτησία του θεσμού του Γενικού Εισαγγελέα με δικούς του όρους διεξάγεται μια μελέτη ριζική αναδιάρθρωση της Νομικής Υπηρεσίας βάσει των αναγκών που ο ίδιος έχει καθορίσει”, σε συνεργασία με Ιρλανδούς εμπειρογνώμονες.

Όσον αφορά την Ελεγκτική Υπηρεσία, ο κ. Πετρίδης είπε ότι έγινε μελέτη και έχουν υποβληθεί κάποιες εισηγήσεις στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού και μελετούνται, προσθέτοντας ότι συμφωνεί με τον Γενικό Ελεγκτή ο οποίος θέλει ένα πιο εξειδικευμένο Σώμα εγκεκριμένων λογιστών αλλά και μηχανικών που να μπορούν να διεξάγουν μελέτες επί τεχνικών όρων”.

Σε σχέση με την Κεντρική Τράπεζα, ο κ. Πετρίδης είπε ότι γίνεται προσπάθεια να αλλάξει ο τρόπος διακυβέρνησης της με πιο σύγχρονο πρότυπα, προσθέτοντας ότι θα οδηγηθεί “σε ένα λιγότερο βασιλικό σύστημα”.

Αναφέρθηκε και στην ανάγκη ενδυνάμωση της Βουλής, λέγοντας ότι χρειάζεται επιστημονική στήριξη για την επεξεργασία προτάσεων νόμου ή και μελέτες επιπτώσεων για το τί σημαίνουν οι προτάσεις νόμου.

Σε σχέση με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Πετρίδης είπε ότι το θέμα συζητείται για χρόνια και προσπαθούν να βρεθούν συναινέσεις, προσθέτοντας ότι είναι ένας θεσμός που επηρεάζει τον φορολογούμενο, την επάρκεια των υπηρεσιών και τα πάντα.

Ανέφερε ότι υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα και δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές και να είναι όλοι ευχαριστημένοι.

Η εκπρόσωπος του Γραφείου Επιτρόπου Διοικήσεως Ελένη Χατζηττοφή είπε ότι παρά τη βελτίωση του κράτους εξακολουθεί να υφίσταται η κακοδιοίκηση και οι παραβιάσεις αρχών του διοικητικού δικαίου είναι καθημερινές και τα αποτελέσματα είναι σε βάρος ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, προσθέτοντας ότι υπάρχουν παραβιάσεις υποχρεώσεων της Δημοκρατίας που αναλαμβάνει διεθνής συμβάσεις όπως είναι η κύρωση της σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

Επίσης, αναφέρθηκε στην όχι και τόσο καλή συνεργασία με το Τμήμα Μετανάστευσης σε σύγκριση με άλλα τμήματα του Υπουργείου Εσωτερικών αλλά και σε προβλήματα συνεργασίας με το Υπουργείο Υγείας και στην πρόσβαση σε στοιχεία για διεκπεραίωση των εργασιών του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως.

Σε δηλώσεις, μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ζαχαρίας Ζαχαρίου είπε ότι “για να φθάσουμε σε αυτή την κατάσταση που η Κύπρος έφθασε σημαίνει ότι κάτι δεν λειτουργεί ορθά και σίγουρα χρειάζονται αλλαγές και μεταρρυθμίσεις”, προσθέτοντας ότι κατά τη συνεδρία έχει γίνει μια ανάλυση του τρόπου λειτουργίας του κράτους και έχει παρουσιαστεί από τον Υφυπουργό το κομμάτι το οποίο χειρίζεται και αφορά τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας και της λειτουργίας του κράτους”.

Ανέφερε επίσης ότι η Επιτροπή έχει ακούσει τις απόψεις του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως “για τις εκθέσεις που πραγματοποιεί για τον τρόπο λειτουργίας του κράτους και της δυσλειτουργίας του πολλές φορές αλλά και του βασανισμού των πολιτών εκ μέρους της κρατικής μηχανής”, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή έχει διάθεση να εντοπίσει αυτά τα πράγματα, καταθέτοντας συγκεκριμένες εισηγήσεις”.

Η πολιτική είναι πράξη, εισήγηση, δεν μπορούν να αλλάξουν όλα από τη μια μέρα στην άλλη, είναι μια συνεχής προσπάθεια μεταρρύθμισης της πατρίδας μας μέχρι να φθάσουμε στο σημείο που να είμαστε περήφανοι για τον τόπο μας”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “αυτή την στιγμή δεν είμαστε περήφανοι” και “έχουμε πάρα πολύ δρόμο μπροστά μας και σε αυτό το δρόμο όσοι από την Κυβέρνηση και τα κόμματα θέλουν να πορευθούν στην πορεία εκσυγχρονισμού του τόπου η Επιτροπή είναι δίπλα τους και θα συμβάλει θετικά”.

Ο κ. Ζαχαρίου διαβεβαίωσε ότι η Επιτροπή Θεσμών “θα είναι μια επιτροπή διαφάνειας για όλα τα θέματα” και “που θα προσφέρει αυτό που η ίδια η κοινωνία απαιτεί”, λαμβάνοντας το μήνυμα που “οι ίδιοι οι πολίτες έστειλαν με τις εκλογές, την απαξίωση και το γύρισμα της πλάτης στην πολιτική ζωή του τόπου”.

Αναφορικά με το πρόγραμμα της Επιτροπής, ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι θα αρχίσει η εξέταση σταδιακά θεμάτων που αφορούν τη δυσλειτουργία του κράτους και των θεσμών, προσθέτοντας ότι τίποτε από το εξαιρετικό έργο που έκανε η Επιτροπή δεν θα χαθεί και θα συνεχιστεί το έργο αυτό.

Ο Υφυπουργός παρά τω προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης δήλωσε ότι έχει διαπιστώσει κατά τη συνεδρία μια διάθεση πολύπλευρων αλλαγών που αφορούν όλους τους θεσμούς και τη λειτουργία του κράτους, προσθέτοντας ότι έδωσε το μήνυμα συνεργασίας “με όλες τις πολιτικές δυνάμεις για να αλλάξουμε τα πράγματα”.

“Τα πράγματα δεν μπορούν να αλλάξουν από τη μια μέρα στην άλλη, χρειάζεται πολύ δουλειά, τεχνοκρατική προετοιμασία, συνεργασία εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας αλλά με το κλίμα που έχω δει σήμερα ευελπιστώ ότι θα γυρίσουμε μια νέα σελίδα προς όφελος του τόπου”, τόνισε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι έγινε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων για την λειτουργικότητα της Επιτροπής, ενώ σε σχέση με την παρουσία του Υφυπουργού, ο κ. Δαμιανού είπε ότι το ΑΚΕΛ αξιοποίησε την παρουσία του κ. Πετρίδη για συζήτηση του νομοσχεδίου για το ασυμβίβαστο που ψήφισε ομόφωνα η Επιτροπή και ανέπεμψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

“Επειδή πολιτικά όλες οι δυνάμεις στο Κοινοβούλιο αλλά και η Κυβέρνηση στη φιλοσοφία συμφωνούμε με τη βασική επιδίωξη του νομοθετήματος που ήταν η απαγόρευση ανάληψης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων από δημόσια πρόσωπα σε σχέση με το κράτος, εισηγηθήκαμε να εισέλθει σε διάλογο Κυβέρνηση και Βουλή για αυτό το ζήτημα και εφόσον οι διαφωνίες είναι σε επιμέρους νομικά ζητήματα να κρατήσουμε τη μεγάλη εικόνα που είναι η κοινή θέση ότι δεν πρέπει να υπάρχει επιχειρηματική δραστηριότητα δημοσίων προσώπων που ήταν κοινή πρόταση νόμου ΑΚΕΛ και Οικολόγων”, πρόσθεσε.

Ο κ. Δαμιανού είπε ακόμη ότι το ΑΚΕΛ θα συνεργαστεί “με καλή διάθεση με όλους, πάντοτε με αλληλοσεβασμό στη διαφορετική πολιτική άποψη και πάντα στα πλαίσια του κανονισμούς της Βουλής και του πολιτικού πολιτισμού που απαιτείται σε αυτά τα ζητήματα”.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι υπήρξε μια παραγωγική συζήτηση και ότι ενεγράφη το θέμα των “Panama Papers” που “είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα”, προσθέτοντας ότι “εμπλέκεται η Κύπρος σε μια παγκόσμιας κλίμακας ιστορία φοροαποφυγής και φοροαπαλλαγής και “είναι ένα θεσμικό ζήτημα πολύ μεγάλης σημασίας”.

Ανέφερε επίσης ότι πάρα πολύ σημαντικό είναι και το θέμα του ασυμβίβαστου και της σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ των αρμοδιοτήτων των δημοσίων προσώπων και των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων και πρόσθεσε ότι τόσο το ΑΚΕΛ όσο και το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ζητούν να αποσυρθεί η αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας και να ισχύσει η νομοθεσία.

Ο κ. Περδίκης είπε ακόμη ότι υπάρχει και το ζήτημα της ολοκλήρωσης της νομοθεσίας του ασυμβίβαστου των καθηκόντων των δημοσίων προσώπων με εργασίες των ιδίων και συγγενικών τους προσώπων, προσθέτοντας ότι είναι ευθύνη της εκτελεστικής εξουσίας και κυρίως της νομοθετικής εξουσίας να δώσει μια ολοκληρωμένη λύση στο πρόβλημα του ασυμβίβαστου και της σύγκρουσης συμφερόντων”.

Κώστας Σταυρινός, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: