Κύπρος: Μάχη για καταπολέμηση δύο αναζωπυρώσεων, μάχη για έλεγχο των πυρκαγιών




Δύο αναζωπυρώσεις, μία κοντά στον Άγιο Θεόδωρο στην περιοχή Βουνί και μία βορειοανατολικά από το χωριό Κούρδαλι, μάχονται να θέσουν υπό έλεγχο οι δυνάμεις πυρόσβεσης.

Συνεχίζονται οι ρίψεις από τα αεροσκάφη, στο σύνολό τους 18 και επιχειρεί ένας συνδυασμός επίγειων και εναέριων δυνάμεων για καταπολέμηση της πυρκαγιάς.

Καλύτερη αλλά ασταθής η κατάσταση στα μέτωπα των πυρκαγιών δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών

Η πυρκαγιά της οροσειράς Τροόδους που καίει πευκόδασος για 4η μέρα αποτελεί τη χειρότερη δασική πυρκαγιά μετά τις μεγάλες πυρκαγιές της εισβολής το 1974 ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών Τάκης Τσιντίδης.

Μιλώντας από τα μέτωπα των πυρκαγιών και από το Συντονιστικό στη Γαλάτα ο κ. Τσιντίδης ,χαρακτήρισε καλύτερη την κατάσταση από οποιαδήποτε άλλη μέρα της πυρκαγιάς προσθέτοντας ωστόσο πως οι επικίνδυνες ώρες ξεκίνησαν μετά τις 09:30 που ανεβαίνει η θερμοκρασία και η ένταση των ανέμων.

Ο κ. Τσιντίδης εκτίμησε πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε μέτωπα στα Κανάβια, Αγία Ειρήνη και Ασίνου και πολύ λιγότερο στα Σπήλια.

Επεσήμανε ωστόσο πως όλα τα μεγάλα μέτωπα αυτή την στιγμή είναι σε μεγάλο βαθμό ελεγμένα προσθέτοντας πως πρόκειται για πολύ ζωντανά μέτωπα, ενώ στη συνέχεια σημειώνονται μικρές ή μεγαλύτερες αναζωπυρώσεις, όπως είπε.

Τα παρακολουθούμε στενά είπε, “αγωνιζόμαστε συνεχώς και ελπίζουμε να πάμε καλά”, συμπλήρωσε.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως η πυρκαγιά στην οροσειρά του Τροόδους έχει ξεπεράσει μέχρι στιγμής όπως υπολογίζεται τα 15 τετραγωνικά χιλιόμετρα κατακαίγοντας πευκόδασος και συγκεκριμένα μεγάλες εκτάσεις παρθένου πευκόδασους κατά το 90% που έχει να καεί εδώ και δεκάδες ή εκατοντάδες χρόνια .

Πρόκειται ανέφερε, “για μια μεγάλη απώλεια” εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα η φύση όσο γίνεται να αρχίσει να ανακάμπτει.

“Μακάρι να τελειώσει,να μην έχουμε άλλες ζημιές και θα βρούμε τρόπο να επουλώσουμε τις πληγές “, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Τσιντίδης είπε πως από πλευράς Τμήματος Δασών συμμετέχουν πάνω από 300 άτομα ενώ αυτή την ώρα στο έργο κατάσβεσης συνδράμουν από όλες τις επίγειες δυνάμεις γύρω στα 600 άτομα .

Ακολούθως χαρακτήρισε αναληθείς τις αναφορές ότι έχουν γίνει περικοπές στα θέματα πυρόσβεσης λόγω κρίσης.

Οι πυρκαγιές –όπως είπε- “ προκαλούνται από κάποιες συγκυρίες, όπως χαμηλή υγρασία, ανέμους, ανθρώπινη αμέλεια, από παιδιά, από ηλικιωμένους, από πουλιά που πετάνε πάνω στα σύρματα, από ηλεκτρικά βραχυκυκλώματα, από γυαλιά , από εξατμίσεις μηχανημάτων και αυτοκινήτων ,από οξυγονοκολλήσεις , από δασικές εργασίες, από στρατιωτικές ασκήσεις , ατυχήματα και άλλα ”.

Πρόσθεσε δε, πως η νομοθεσία είναι πολύ αυστηρή .

Αν τώρα είπε, “ένα παιδί άναψε χόρτα, πάτησε με τα πόδια του και δεν μπόρεσε να σβήσει την φωτιά και έγινε αυτό το κακό”, πρέπει να γνωρίζουμε ότι όλες οι πυρκαγιές προκαλούνται από μία “σπίθα “.

“Πυρκαγιές θα έχουμε πάντα. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι να έχουμε παραπάνω επιτήρηση, περιπολίες και εφαρμογή της Νομοθεσίας”, κατέληξε ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών.

ΚΥΠΕ – Δήμητρα Νικολάου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία, ΚΥΠΕ – Κική Περικλέους – ΚΥΠΡΟΣ/Πάφος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: