Κατηγορούν άλλους και κάνουν χειρότερα: Ηλίθια, αδέξια και ανάρμοστη παραποίηση βίντεο στο Στ. Ντιπάρτμεντ




“Ήταν ηλίθιο, αδέξιο και ανάρμοστο” για κάποιον να προχωρήσει σε παραποίηση του βίντεο της συνέντευξης Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ του 2013, όπου κόπηκε το κομμάτι όπου γίνεται αναφορά στις μυστικές συνομιλίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν, δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, καθώς δύο μέλη του κογκρέσου ζήτησαν πληροφορίες σχετικά με το περιστατικό.

Το μέρος του βίντεο της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων της 2ης Δεκεμβρίου 2013, που κόπηκε από το αρχειοθετημένο οπτικοακουστικό υλικό, περιελάμβανε ερώτηση του δημοσιογράφου του Fox News, Τζέιμς Ρόσεν προς την τότε εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Πσάκι κατά πόσον Ουάσιγκτον και Τεχεράνη ξεκίνησαν το 2012 μυστικές απευθείας συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η Πσάκι αρνήθηκε τότε την ύπαρξη τέτοιων συνομιλιών, που προηγήθηκαν των επίσημων διαπραγματεύσεων μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και του Ιράν.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρχικά υποστήριξε πως “μια βλάβη” προκάλεσε την διαγραφή του κομματιού στο βίντεο, αλλά την Τετάρτη ανακοίνωσε πως έπειτα από μια εσωτερική έρευνα που διεξήγαγε, το γραφείο Τύπου παραποίησε “εσκεμμένα” το οπτικοακουστικό υλικό. Όπως σημείωσε όμως, δεν αλλοιώθηκε η αξιοπιστία του βίντεο της συνέντευξης Τύπου, τονίζοντας παράλληλα πως η Πσάκι δεν είχε γνώση των συνομιλιών όταν διέψευσε την ύπαρξη τους.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στο Παρίσι, όπου βρίσκεται, ο Κέρι εμφανίστηκε δυσαρεστημένος και εκνευρισμένος σχετικά με το περιστατικό, που έγινε αφορμή να δεχτεί την κριτική Ρεπουμπλικάνων.

“Αυτό που συνέβη ήταν αδέξιο, ηλίθιο και ανάρμοστο”, σχολίασε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. “Είναι απαράδεκτο”. “Θέλω να καταλάβω ακριβώς τι συνέβη και γιατί”, πρόσθεσε, ενώ επαναδιατύπωσε την “πλήρη του εμπιστοσύνη στην Τζένιφερ Πσάκι”.

Ο σημερινός εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι διέταξε την εσωτερική έρευνα, όταν ο δημοσιογράφος του Fox News, Ρόσεν αποκάλυψε σε δημοσίευμα του τον Απρίλιο ότι μια ερώτηση που έθεσε στα τέλη του 2013 είχε εξαφανιστεί από το αρχειοθετημένο βίντεο της συνέντευξης Τύπου που είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο από το υπουργείο Εξωτερικών.

Το κείμενο της απομαγνητοφώνησης της συνέντευξης Τύπου πάραυτα ποτέ δεν τροποποιήθηκε.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, τόνισαν πως η τεχνικός που έκοψε το κομμάτι του βίντεο ανέφερε στους ερευνητές πως δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από κάποιον που της ζήτησε να προβεί στην διαγραφή του εν λόγω μέρους. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως η τεχνικός δεν θυμάται ποιος την κάλεσε.

Οι τότε ανώτατοι αξιωματούχοι στο γραφείο Τύπου αρνήθηκαν ότι ζήτησαν την παραποίηση του βίντεο.

“Με την παραποίηση του βίντεο, το γραφείο Τύπου υπονόμευσε την αποστολή του ‘να επικοινωνεί εγκαίρως και επακριβώς πληροφορίες με στόχο την προώθηση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ”, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Εντ Ρόις σε επιστολή του, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του, ζητώντας από τον γενικό επιθεωρητή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Στιβ Λίνικ να ερευνήσει το θέμα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – AFP  Ουάσινγκτον, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: