Κατά του Brexit Γιούνκερ και Ολάντ: Μετά την αποχώρηση ουδέν λάθος αναγνωρίζεται…




Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να επαναδιαπραγματευθεί ισχύουσες συνθήκες ούτε να πιέσει για στενότερη ολοκλήρωση της ευρωζώνης στην περίπτωση που οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel.

Ερωτηθείς πώς θα αντιδρούσε η Κομισιόν σε μια ψήφο υπέρ του λεγόμενου Brexit, ο Γιούνκερ απέκλεισε μια σπασμωδική αντίδραση από μέρους των Βρυξελλών. «Ό,τι κι αν συμβεί, δεν θα υπάρξει νέα διαπραγμάτευση υπαρχουσών συνθηκών, αυτό δεν ανταποκρίνεται στις επιθυμίες των κρατών μελών. Σε μια τέτοια κατάσταση, το να πιέσουμε για να βαθύνουν οι υπάρχοντες κανόνες για την ευρωζώνη δεν θα ήταν ρεαλιστικό», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Και ο Ολάντ…

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε, από την πλευρά του, ότι «ελπίζει» πως οι Βρετανοί θα «θυμηθούν όταν έρθει εκείνη η ημέρα» τους στενούς δεσμούς με τον οποίους συνδέονται με την Ευρώπη, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου σχετικά με την παραμονή ή την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Είμαστε ενωμένοι όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν και ελπίζω ότι οι Βρετανοί θα το θυμηθούν όταν φθάσει εκείνη η ημέρα» υπογράμμισε ο Φρανσουά Ολάντ δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον δεσμό που δημιουργήθηκε «πριν από 20 και πλέον χρόνια» μεταξύ της Βρετανίας και της ηπειρωτικής Ευρώπης με την κατασκευή της σήραγγας κάτω από τη Μάγχη κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων, σήμερα, μιας άλλης σήραγγας, εκείνης του Γκοτάρ στην Ελβετία.

«Κανείς δεν είχε φανταστεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει κάποτε μία ημέρα που θα μπορούσαμε να ταξιδέψουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο από τη Γαλλία προς τη Βρετανία» τόνισε. Στις αρχές Μαρτίου, ο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους προειδοποίησε ότι ένα Brexit θα είχε επιπτώσεις «σε πολλούς τομείς», αναφέροντας ιδιαίτερα «την ενωμένη (ευρωπαϊκή) αγορά», «τις χρηματαγορές» και «την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ (των) δύο χωρών».

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, Πολέτζο, Ελβετία Βερολίνο, Γερμανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: