Ήττες των τζιχαντιστών σε Ιράκ και Συρία: Ιρακινοί-Σύροι προελαύνουν σε Φαλούτζα-Ράκα




Οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις, με τη βοήθεια τοπικών πολιτοφυλακών, απελευθέρωσαν 27 κοινότητες αφότου ξεκίνησε η ευρεία επιχείρηση για την ανακατάληψη της Φαλούτζα και των εκδίωξη των τζιχαντιστών, ανακοίνωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος της Διοίκησης Κοινών Ειδικών Επιχειρήσεων του Ιράκ.

Ο ιρακινός στρατός, με την υποστήριξη της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, εξαπέλυσε στις 22 Μαΐου μια επίθεση για την ανακατάληψη της πόλης η οποία ελέγχεται από το Ισλαμικό Κράτος από το 2014.

“Η ομοσπονδιακή αστυνομία και οι Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης κατάφεραν να απελευθερώσουν 27 χωριά και οικισμούς, συμπεριλαμβανομένης και της Σακλάουια. Η περιοχή αυτή είναι πολύ σημαντική επειδή ήταν η πρώτη αμυντική γραμμή της τρομοκρατικής οργάνωσης. Απελευθερώθηκε επίσης η περιοχή Κάρμαχ, που την χρησιμοποιούσε το ΙΚ ως ορμητήριο για να επιτίθεται σε στρατιωτικές αυτοκινητοπομπές”, είπε ο Γιαχία Ρασούλ Ζουμπάιντι στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο αυτόν, η αντίσταση των τζιχαντιστών έχει μειωθεί καθώς σταδιακά τους τελειώνουν τα τρόφιμα αλλά και τα πυρομαχικά.

“Την πρώτη ημέρα της επιχείρησης για την απελευθέρωση της Φαλούτζα οι τρομοκράτες πρόβαλαν σθεναρή αντίσταση. Τώρα (η αντίσταση) φθίνει. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, οι τρομοκράτες ξεμένουν από τρόφιμα και πυρομαχικά”, υποστήριξε.

Υπολογίζεται ότι μέσα στην πόλη έχουν απομείνει έως 600 μέλη του ΙΚ, από 2.000 που ήταν την περασμένη εβδομάδα. “Όταν ξεκίνησε η επιχείρηση, υπήρχαν περίπου 2.000 τρομοκράτες στην πόλη και τα προάστιά της. Σήμερα υπάρχουν 400-600”, είπε ο Ζουμπάιντι.

Νίκες και στην Συρία

Ο συριακός στρατός υποστηριζόμενος από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές προωθήθηκε στην ελεγχόμενη από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους επαρχία Ράκα εξαπολύοντας νέα επίθεση, δήλωσε μία μη κυβερνητική οργάνωση που καταγράφει τις εξελίξεις στον πόλεμο της Συρίας, πλησιάζοντας μια περιοχή όπου υποστηριζόμενοι από τις ΗΠΑ μαχητές επιτίθενται επίσης στην τζιχαντιστική οργάνωση.

Σφοδρές ρωσικές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν σήμερα περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο του ΙΚ στις ανατολικές περιοχές της επαρχίας Χάμα κοντά στα σύνορα με την επαρχία Ράκα, όπου ο στρατός προωθήθηκε περίπου 12 χλμ. σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο στρατός βρίσκεται σε απόσταση περίπου 12 χλμ. από τα σύνορα με την επαρχία Ράκα.

Υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ πολιτοφυλακές, περιλαμβανομένων των κουρδικών YPG, πραγματοποιούν ξεχωριστή επίθεση εναντίον του ΙΚ στην επαρχία Ράκα και στη γειτονική επαρχία Χαλέπι, η οποία κλιμακώθηκε αυτή την εβδομάδα με μια προώθηση προς την πόλη Μανμπίτζ, κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία.

Εφημερίδα του Λιβάνου που πρόσκειται στη Δαμασκό έγραψε πως ο συριακός στρατός εισέρχεται, με τη νέα επίθεσή του, “στην αναμέτρηση για τη Ράκα”. Συριακή στρατιωτική πηγή δήλωσε, ωστόσο, πως οι πληροφορίες για επίθεση με στόχο τη Ράκα είναι “προσδοκίες” και ότι τόσο η Ράκα όσο και η Ντέιρ αλ-Ζορ, που βρίσκεται επίσης στα χέρια του ΙΚ, είναι πιθανοί στόχοι των επιχειρήσεων του στρατού.

Ο στρατός ανακοίνωσε χθες ότι εξαπέλυσε νέα επιχείρηση με την κάλυψη ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στην περιοχή Ατρίγια της ανατολικής επαρχίας Χάμα που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την επαρχία Ράκα. Κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως ο στρατός είχε εδαφικά κέρδη και προκάλεσε βαριές απώλειες.

“Υπάρχει προώθηση από την Ατρίγια σε δύο μέτωπα αλλά η κατεύθυνση δεν είναι ακόμη ορισμένη”, είπε η στρατιωτική πηγή. Η πόλη Ράκα είναι ντε φάκτο πρωτεύουσα του ΙΚ και η επαρχία ήταν σημαντική βάση επιχειρήσεων για την οργάνωση.

Η συριακή στρατιωτική πηγή δήλωσε πως ο στρατός επικεντρώνεται στις ανατολικές και βόρειες περιοχές τόσο της επαρχίας Χομς όσο και της επαρχίας Χάμα “προς την κατεύθυνση των συγκεντρώσεων του Νταές (ΙΚ)”.
Η επαρχία Χομς συνορεύει με την υπό τον έλεγχο του ΙΚ περιοχή Ντέιρ αλ-Ζορ, η οποία συνδέει τα εδάφη που κατέχει η οργάνωση στη Συρία με εκείνα που κατέχει στο Ιράκ.

“Η ηγεσία επί του πεδίου δεν δίνει πληροφορίες για την κύρια ή τη δευτερεύουσα κατεύθυνση, αλλά υπάρχουν δύο πιθανότητες – Ντέιρ αλ-Ζορ και Ράκα”, ανέφερε η πηγή αυτή.

Η λιβανική εφημερίδα al-Akhbar έγραψε πως ο κύριος στόχος είναι να καταληφθεί η πόλη Τάμπκα στη Ράκα, όπου βρίσκεται μια αεροπορική βάση και ένα μεγάλο οπλοστάσιο του ΙΚ, και να “εισέλθει στην περιοχή μην αφήνοντάς την πλήρως στους αμερικανούς συμμάχους”.

Η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ συμμαχία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) εξαπέλυσε επίθεση προς αυτή την κατεύθυνση την περασμένη εβδομάδα. Οι SDF ξεκίνησαν επίσης επίθεση εναντίον περιοχών που τελούν υπό τον έλεγχο του ΙΚ στην επαρχία Χαλέπι, ξεκινώντας από την περιοχή Μανμπίτζ. Η επίθεση αυτή, που υποστηρίζεται από ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ, έχει σκοπό να αποκόψει κάθε πρόσβαση του ΙΚ στην τουρκική μεθόριο.

Σύμφωνα με την al-Akhbar, η νέα επιχείρηση του συριακού στρατού δεν έχει σκοπό να φθάσει στην πόλη Ράκα “τις ερχόμενες εβδομάδες”, αλλά ο σκοπός είναι να φθάσει τουλάχιστον στην πόλη Τάκμπα και στη Λίμνη Άσαντ.
Η Τάμπκα βρίσκεται περίπου 50 χλμ. δυτικά της πόλης Ράκα. Το ΙΚ κατέλαβε την Τάμπκα το 2014 στο αποκορύφωμα της γρήγορης επέκτασής του στη Συρία και στο Ιράκ.

Ο συριακός στρατός προωθήθηκε στα σύνορα μεταξύ των επαρχιών Ράκα και Χάμα τον Φεβρουάριο. Στρατιωτική πηγή είχε δηλώσει τότε πως η Τάμπκα θα ήταν ο πρώτος στόχος μιας συριακής κυβερνητικής επίθεσης στην επαρχία Ράκα.
Ο ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη είχε δηλώσει τον Απρίλιο πως ο συριακός στρατός σχεδίαζε επιθέσεις στις πόλεις Ντέιρ αλ-Ζορ και Ράκα με την υποστήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία μάχεται εδώ και πολλούς μήνες στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων στο πεδίο της μάχης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Sputnik Βαγδάτη, Ιράκ, Βυρητός, Λίβανος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: