“Ήταν σαν σεισμός”, λέει αυτόπτης μάρτυρας για την επίθεση στην Πόλη: Διεθνής καταδίκη




Τουλάχιστον 12 άνθρωποι, ανάμεσά τους 7 αστυνομικοί, σκοτώθηκαν από επίθεση που διαπράχθηκε με αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά εναντίον ενός λεωφορείου της αστυνομίας σε μια ιστορική συνοικία της Κωνσταντινούπολης, ενέργεια την οποία ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέδωσε στους Κούρδους αυτονομιστές.

Οι εκρηκτικές ύλες, τις οποίες είχαν κρύψει σε ένα σταθμευμένο όχημα, πυροδοτήθηκαν από απόσταση τη στιγμή της διέλευσης ενός λεωφορείου της αστυνομίας, διευκρίνισε ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Βασίπ Σαχίν, ενώπιον των δημοσιογράφων.

Η επίθεση συνέβη σε ώρα αιχμής στο Μπεγιαζίτ, έναν πολυσύχναστο τομέα, ενώ άλλοι 36 άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ αυτών 3 σοβαρά, προσέθεσε ο ίδιος. Τέσσερις ύποπτοι συνελήφθησαν από την αστυνομία της Κωνσταντινούπολης και οδηγήθηκαν στην έδρα των υπηρεσιών ασφαλείας όπου ανακρίνονται, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή, χωρίς να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, ωστόσο ο πρόεδρος της Τουρκίας «δείχνει» τους αυτονομιστές του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK). «Δεν είναι κάτι το νέο το ότι η τρομοκρατική (αυτή) οργάνωση επεκτείνει τις επιθέσεις της σε πόλεις» είπε ο ίδιος σε δημοσιογράφους, αφού επισκέφθηκε τραυματίες στο νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης.

Η επίθεση, η τέταρτη κατά σειρά αυτού του είδους φέτος στην Κωνσταντινούπολη, συγκλόνισε τη συνοικία Βεζνετσιλέρ που βρίσκεται μεταξύ της Δημαρχίας και της πανεπιστημιούπολης της Κωνσταντινούπολης, κοντά στο ιστορικό κέντρο της πόλης, προκαλώντας καταστροφές σε δύο τεμένη που χρονολογούνται από την οθωμανική αυτοκρατορία.

Η επίθεση διαπράχθηκε τη δεύτερη ημέρα του Ραμαζανιού. Οι υπεύθυνοι τεμενών που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση κάλεσαν τους πιστούς να εγκαταλείψουν την περιοχή όπου οι αρχές προχώρησαν σε ελεγχόμενη έκρηξη ενός ύποπτου οχήματος μετά την επίθεση.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΤΑΔΙΚΗ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ καταδίκασε «με τον πλέον σθεναρό τρόπο την ειδεχθή τρομοκρατική ενέργεια» και απέστειλε τα συλλυπητήρια του στους συγγενείς των θυμάτων. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε από την πλευρά της ότι «τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτές τις επιθέσεις» κι ότι «στη μάχη κατά της τρομοκρατίας η Γερμανία βρίσκεται στο πλευρό της Τουρκίας».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επισήμανε ότι το ΝΑΤΟ επιδεικνύει αλληλεγγύη προς την Τουρκία εναντίον της παγκόσμιας απειλής της τρομοκρατίας.

«Σα να έγινε ένας σεισμός» περιέγραψε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Türk. To όχημα που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση όπως και το λεωφορείο της αστυνομίας διαλύθηκαν, ενώ η έκρηξη έγινε αισθητή σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων.

Η Τουρκία ζει εδώ και πολλούς μήνες σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εξαιτίας μιας σειράς επιθέσεων που αποδίδονται στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ή συνδέονται με την αναζωπύρωση από το περασμένο καλοκαίρι της σύρραξης με τους Κούρδους, οι οποίες έχουν προκαλέσει σημαντική πτώση της τουριστικής κίνησης.

Οι ανησυχίες για την ασφάλεια πλήττουν σκληρά τον τουρισμό και την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Οι πόλεμοι στις γειτονικές χώρες, τη Συρία και το Ιράκ τροφοδότησαν ένα εγχώριο δίκτυο μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που κατηγορείται για μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων, την ώρα που οι Κούρδοι αυτονομιστές από το νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας εντείνουν τις επιθέσεις τους σε όλη την Τουρκία.

Ο αριθμός των ξένων επισκεπτών στην Τουρκία κατέγραψε πτώση 28% τον Απρίλιο, τη μεγαλύτερη των τελευταίων 17 ετών.
«Οι επιχειρήσεις (του κλάδου) δεν βρίσκονται έτσι κι αλλιώς σε καλή κατάσταση. Τώρα αναμένουμε να υπάρξουν σύντομα ακυρώσεις κρατήσεων και πιστεύουμε ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί» δήλωσε ο Κερέμ Τατάρογλου, γενικός διευθυντής του ξενοδοχείου Zurich, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από το σημείο της επίθεσης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: