ΗΠΑ: “Βασιλιάς του χρέους” Ο Τραμπ δηλώνει η Χίλαρι Κλίντον – O Ράιαν επιστρέφει




Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν δημοσιοποίησε χθες την ατζέντα του προγράμματος υγείας των Ρεπουμπλικάνων που θα προωθηθεί στον αντίποδα των μεταρρυθμίσεων υγείας που προώθησε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και είναι γνωστό ως “Obamacare.” Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι προσανατολίζονται στο να διατηρήσουν τις πιο δημοφιλείς παροχές του.

Η πρόταση αυτή ανήκει σε σχέδιο προτάσεων που προωθεί ο Πολ Ράιαν με το γενικό τίτλο “Ένας Καλύτερος Τρόπος,” που αποτελεί την εναλλακτική πρόταση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις προτάσεις πολιτική των Δημοκρατικών, ενόψει των προεδρικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν στις 8 Νοεμβρίου.

Ο Πολ Ράιαν είναι ηγετική μορφή των Ρεπουμπλικάνων και πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ στις αρχές του μήνα δημοσιοποίησε τις πολιτικές πρωτοβουλίες του για τα ζητήματα που σχετίζονται με την αμερικανική εθνική ασφάλεια, αλλά και την καταπολέμηση της φτώχειας.

Οι προτάσεις του Ράιαν για τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις, την εφαρμογή των διατάξεων του αμερικανικού συντάγματος, αλλά και ρυθμίσεις γενικότερων νομικών ζητημάτων, αναμένεται να δημοσιοποιηθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Άσκηση κριτικής

Στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής των Ρεπουμπλικάνων έχει βρεθεί το νομοσχέδιο που υπέγραψε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και εφαρμόζεται από το 2010 για την παροχή υπηρεσιών υγείας στους Αμερικανούς, μετά από μια σκληρή πολιτική μάχη στο Κογκρέσο.

“Το σχέδιο “Obamacare” έχει περιορισμένες επιλογές για τους ασθενείς , ενώ αυξάνει το οικονομικό κόστος για την προσφορά των υπηρεσιών υγείας, ενώ έχει προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα για τους εργαζόμενους, αλλά και τους προμηθευτές στον κλάδο της υγείας, μέσω χιλιάδων κανονιστικών διατάξεων. Ο νόμος αυτός δε μπορεί να τροποποιηθεί,” ανέφερε χαρακτηριστικά προσχέδιο των προτάσεων του Ράιαν.

Ωστόσο, το προτεινόμενο σχέδιο θα διατηρήσει προβλέψεις του νόμου Ομπάμα, που είναι δημοφιλείς όπως η διατήρηση της πρόσβασης στο σύστημα υγείας, των πασχόντων από χρόνιες ασθένειες, αλλά και τη δυνατότητα τα παιδιά να παραμείνουν υπό την υγειονομική κάλυψη των γονέων τους, μέχρι το 26ο έτος της ηλικίας τους.

Από τη μεριά της, η διακυβέρνηση Ομπάμα υποστηρίζει ότι το σχέδιο “Obamacare” έδωσε την ευκαιρία σε 20 εκατ. Αμερικανούς ν’ ασφαλιστούν, καθώς μπορούν ν’ ανταποκριθούν στο χαμηλό οικονομικό κόστος των καλύψεων.
Ανακύκλωση προτάσεων

Το σχέδιο του Ράιαν ανακυκλώνει προτάσεις των Ρεπουμπλικάνων, ώστε να μπορούν οι Αμερικανοί ν’ αγοράζουν υπηρεσίες υγείας μέσω υποδομών των πολιτειών, αλλά και με την αξιοποίηση ειδικών οικονομικών κονδυλίων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η περίθαλψη των οικονομικά ασθενέστερων.

Για όσους δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη μέσω της δουλειάς τους, το σχέδιο των Ρεπουμπλικάνων προβλέπει την κάλυψη του οικονομικού κόστους μέσω επιστρεφόμενης φορολογίας. Από την μεριά, το σχέδιο Ομπάμα, επιχορηγεί όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα και δεν τηρούν τα κριτήρια για να έχουν πρόσβαση στο αμερικανικό σύστημα υγείας.

Η πρόταση των Ρεπουμπλικάνων σταδιακά αυξάνει το όριο ηλικίας για την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας (Medicare), που σήμερα είναι στα 65 έτη, ενώ η ηλικία συνταξιοδότησης είναι τα 67 έτη. Παράλληλα, η πρόταση των Ρεπουμπλικάνων προβλέπει και ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις, ανάλογο με το πλάνο υγείας των εργαζομένων από τη εργασία τους, αλλά και τις παροχές υγείας που τους εξασφαλίζει η επιχείρηση στην οποία εργάζονται.

Επιστροφή στην οικονομική ύφεση

Στο μεταξύ, η υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε χθες ότι στην περίπτωση εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο, θα καλλιεργηθούν οι συνθήκες για μια ύφεση “τύπου Τραμπ.” “Δεν το λέω αυτό εξαιτίας τυπικών πολιτικών διαφορών. Τόσο οι φιλελεύθεροι, όσο και οι συντηρητικοί δηλώνουν ότι οι ιδέες του Τραμπ θα είναι καταστροφικές. Οι οικονομολόγοι από τα δεξιά, τα αριστερά, αλλά και το κέντρο συμφωνούν ότι ο Τραμπ θα μας πάει πίσω στην οικονομική ύφεση,” τόνισε η Κλίντον.

Στην ομιλία της, στο Κολόμπους στην πολιτεία του Οχάιο, η πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ τόνισε ότι ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος “δεν έχει τα προσόντα” να ηγηθεί των ΗΠΑ, δίνοντας έμφαση στα οικονομικά θέματα, που είναι το δεύτερο πεδίο άσκησης κριτικής της Κλίντον στον Τραμπ. Τα ζητήματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής είναι το πρώτο πεδίο, ενώ το Οχάιο θα έχει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού εκλογικού αποτελέσματος της 8ης Νοεμβρίου.

“ Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει ότι έχει τα προσόντα να γίνει πρόεδρος, εξαιτίας της επιχειρηματικής του εμπειρίας. Ας δούμε τι έχει κάνει για τις επιχειρήσεις του. Έχει γράψει πολλά βιβλία. Συνήθως τελειώνουν στο κεφάλαιο 11. Μαντέψτε,” δήλωσε η Κλίντον σχολιάζοντας το Κεφάλαιο 11 του πτωχευτικού κώδικα που εφαρμόζεται στις ΗΠΑ.

“Ο βασιλιάς του χρέους”

Στη διάρκεια της ομιλίας της Κλίντον ο Τραμπ ανάρτησε μήνυμα στο Twitter: “Είμαι ο βασιλιάς του χρέους. Αυτό ήταν καλό για μένα, ως επιχειρηματία, αλλά είναι κακό για τη χώρα. Από το χρέος έκανα μια περιουσία. Θα διορθώσω τις ΗΠΑ,” τόνισε.

Η πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ δήλωσε ότι το φορολογικό σχέδιο του Τραμπ, το οποίο φαινομενικά θα απλοποιήσει τον φορολογικό κώδικα, στην ουσία αυτό που θα κάνει είναι να μειώσει τους φόρους των κοινοπραξιών από το 35% που είναι σήμερα στο 15% ευνοώντας τους πλούσιους έναντι των οικογενειών της εργατικής τάξης. Ανεξάρτητοι οικονομικοί φορείς εκτιμούν ότι το σχέδιο του Τραμπ θ’ αυξήσει το ομοσπονδιακό έλλειμμα κατά 9,5 τρισ. δολάρια μέσα στην δεκαετία.

Παράλληλα, η Χίλαρι Κλίντον σχολίασε αρνητικά και την πρόταση του Τραμπ για την επαναδιαπραγμάτευση των εμπορικών εταιριών, τονίζοντας ότι θ’ αποτελέσει την αιτία έναρξης εμπορικών πολέμων, ενώ η επαναδιαπραγμάτευση θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί εάν οι συμφωνίες δεν εξυπηρετούσαν την ευημερία των Αμερικανών εργαζομένων.

Επίσης, υποστήριξε ότι το σχέδιο του Τραμπ για την οικοδόμηση ενός τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, αλλά και για την απέλαση των παράνομων μεταναστών, θα έχουν ως συνέπεια την αποσταθεροποίηση του εργατικού δυναμικού στις ΗΠΑ, που θα αποδειχτεί καταστροφική για την αμερικανική οικονομία, προκαλώντας μία ύφεση “τύπου Τραμπ.”

Η ανταλλαγή προεκλογικών πυρών για την οικονομία μεταξύ των δύο προεδρικών υποψηφίων καταγράφηκε, καθώς οι δυο τους προετοιμάζονται για έναν σκληρό προεκλογικό αγώνα μέχρι την 8η Νοεμβρίου. Ο Τραμπ αναμένεται να μιλήσει σήμερα στη Νέα Υόρκη, με τη Χίλαρι Κλίντον να βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής του.

Στη διάρκεια της χθεσινής ομιλίας της πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, οι άνθρωποι της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ δοκίμαζαν τους πιο γρήγορους τρόπους αντίδρασής τους κι έστελναν ηλεκτρονικά μηνύματα υποστηρίζοντας ότι ο σύζυγος της Κλίντον, πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον υποστήριξε τις “κακές” διεθνείς εμπορικές συμφωνίες που έχουν υπογράψει οι ΗΠΑ, τονίζοντας επίσης, ότι το σχέδιο της Κλίντον για τους μετανάστες θα έχει ως συνέπεια τη μείωση των μισθών.

Λεφτά υπάρχουν…

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει επίσης στην αυτοχρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας, τονίζοντας ότι το χαμηλό οικονομικό επίπεδο της χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας του από δωρητές και χορηγούς, μπορεί να καλυφθεί μέσω της “απεριόριστης” οικονομικής επιφάνειας που διαθέτει. Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος έκανε τα πρώτα βήματα προσέγγισης πιθανών δωρητών του, που θα μπορούσαν τον βοηθήσουν οικονομικά, ώστε να βρεθεί τελικά στο Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εκλογών το Μάιο, ο ίδιος, διέθετε το Μάιο ρευστοποιήσιμα οικονομικά στοιχεία (τοποθετήσεις σε επενδυτικά κεφάλαια, μετοχές, αλλά και ρευστό χρήμα) μεταξύ 65 και 175 εκατ. δολαρίων.

Η προεκλογική καμπάνια του Τραμπ συγκέντρωσε 3,1 εκατ. δολάρια το Μάιο, ενώ στα τέλη του ίδιου μήνα το ποσό αυτό είχε μειωθεί στα 1,3 εκατ. δολάρια αφού καλύφθηκαν πάγιες οικονομικές ανάγκες της προεκλογικής εκστρατείας.
Τα ποσά αυτά είναι μικρά εάν συγκριθούν με τα έσοδα της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, κατά το συγκεκριμένο μήνα που έφτασαν στα 26 εκατ. δολάρια, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό της οικονομικής ρευστότητας που διαθέτει η προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον στα 42 εκατ. δολάρια.

Ο Τραμπ βρίσκεται στο επίκεντρο κριτικής από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, καθώς ηγετικοί κύκλοι του κόμματος επιμένουν ότι θα χρειαστεί σημαντική οικονομική ρευστότητα προκειμένου ν’ αντιμετωπίσει την Κλίντον στη γενική προεκλογική εκστρατεία. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η προεκλογική εκστρατεία του θα χρειαστεί οικονομική ρευστότητα άνω του 1 δισ. δολαρίων, με τον Τραμπ να υποστηρίζει ότι τα χρήματα δεν αποτελούν πρόβλημα.

“Εάν χρειαστεί θα υπάρξει οικονομική ρευστότητα χωρίς όριο και θα βάλω και τα δικά μου χρήματα στην προεκλογική εκστρατεία,” ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Τραμπ, που άφησε να εννοηθεί ότι έχει ήδη ξοδέψει 50 εκατ. δολάρια στην προσπάθειά του να εκλεγεί στο Λευκό Οίκο. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι η προεκλογική του εκστρατεία κοστίζει λιγότερο από μια παραδοσιακή προεκλογική εκστρατεία επειδή είναι “λιτή κι αποτελεσματική, όπως πρέπει να είναι η αμερικανική κυβέρνηση,” τονίζει ο Τραμπ.

Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος έχει δηλώσει ότι το οικονομικό ύψος της περιουσίας του, ξεπερνά τα 10 δισ. δολάρια, ενώ το μεγαλύτερο μέρος από τα χρήματα αυτά, είναι δεσμευμένα σε περιουσιακά στοιχεία, αλλά και σε εταιρίες. Εξωτερικές πηγές προσδιορίζουν την περιουσία του στο 1 δισ. δολάρια, ενώ το περιοδικό Forbes την εκτιμά στα 4,5 δισ. δολάρια.

Από την άλλη μεριά, ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος δεν προσπερνά την ιδέα της εξωτερικής χρηματοδότησης της προεκλογικής του εκστρατείας μέσω χορηγιών και δωρητών, ενώ έχει αρχίσει να συμμετέχει σε δείπνα κι άλλες εκδηλώσεις, με τη συμμετοχή π.χ. επενδυτών από την Wall Street. Μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων απευθύνεται επίσης, στους υποστηρικτές του ζητώντας την οικονομική βοήθειά τους, προκειμένου να συγκεντρώσει οικονομικό ποσό άνω των 2 εκατομμυρίων δολαρίων.

Κλίντον κατά Τραμπ

Η δημοσιοποίηση των προτάσεων για την υγεία από τον Πολ Ράιαν δηλώνει την πολιτική παρουσία του, στην προεκλογική εκστρατεία που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά και στο κεντρικό συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα. Παράλληλα, οι προτάσεις αυτές όταν ενισχυθούν με τις θέσεις των Ρεπουμπλικάνων για τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και την εφαρμογή του συντάγματος των ΗΠΑ, αναμένεται να έχουν κυρίαρχη θέση στη διαμόρφωση της ιδεολογική πλατφόρμας των Ρεπουμπλικάνων, στο συνέδριο.

Παράλληλα, οι προτάσεις λειτουργούν δεσμευτικά για τον Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος εκ των πραγμάτων θα πρέπει να γίνει περισσότερο “προεδρικός” παρά τις πιέσεις που του ασκούνται από το χαμηλό επίπεδο ρευστότητας της προεκλογικής του εκστρατείας που τον υποχρεώνει να κάνει προσωπικές επιθέσεις. Με τον τρόπο αυτό, εξασφαλίζει δωρεάν παρουσία στα ΜΜΕ, αλλά και στο διαδίκτυο, διατηρώντας σε χαμηλό επίπεδο, το κόστος της προεκλογικής του εκστρατείας.

Από την πλευρά της, η Χίλαρι Κλίντον έδωσε το πολιτικό στίγμα της προεκλογικής της εκστρατείας, μέσω άμεσων πολιτικών επιθέσεων κατά του Ντόναλντ Τραμπ για την οικονομία και την αμερικανική εθνική ασφάλεια. Επιπρόσθετα, η Χίλαρι Κλίντον έχει το πλεονέκτημα της άμεσης οικονομικής ρευστότητας που διαθέτει και μπορεί να χρηματοδοτήσει δυναμικές δράσεις στην προεκλογικής της εκστρατείας, με έμφαση στην εξαγορά τηλεοπτικού χρόνου, αλλά και καινοτομικής προσέγγισης των ψηφοφόρων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: