ΗΠΑ: Πτώση Wall Street λόγω Brexit – Εν αναμονή της επίσημης αμερικανικής αντίδρασης




Άσχημα αναμένεται να ξυπνήσουν οι Αμερικανοί επενδυτές, αν τελικά στο βρετανικό δημοψήφισμα επικρατήσει το Brexit. Με βάση τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (Futures), οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Γουόλ Στριτ σημείωναν πτώση περίπου 3%.

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones (mini) σημείωνε απώλεια 530.00 μονάδων (17385.00 -2.96), με τον S&P 500 (mini) να χάνει 74.75 μονάδες (2031.00 -3.55). Πτώση 3,13% σημείωνε το ευρώ έναντι του δολαρίου (-0.0356, στα 1.1029). Την Πέμπτη ο Ντάου Τζόουνς κέρδισε 230 μονάδες ή 1,29%, ο NASDAQ 76,52 μονάδες ή 1,59% κι ο S&P 27,87 μονάδες ή 1.34%

Κατά τα άλλα δεν υπάρχουν ακόμη επίσημες αντιδράσεις από τη δυτική ακτή του Ατλαντικού για το Βρετανικό δημοψήφισμα κι ούτε αναμένεται να υπάρξουν μέχρι να ξεκαθαριστεί το αποτέλεσμα.

Το θέμα παίζει αρκετά ψηλά στον αμερικανικό Τύπο, όμως απέχει πολύ από το να είναι στα βασικά θέματα, καθώς επισκιάζεται από την ισοψηφία στο Ανώτατο Δικαστήριο και την εξέγερση των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, για να υποχρεώσουν τους Ρεπουμπλικάνους να θέσουν σε ψηφοφορία τις προτάσεις τους που προνοούν κάποιους περιορισμούς στην αγορά όπλων.

Την Τετάρτη είχαμε την τελευταία επίσημη αντίδραση από την αμερικανική κυβέρνηση, όταν ρωτήθηκε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι. «Είναι μία απόφαση που θα λάβει ο βρετανικός λαός κι αυτό το σεβόμαστε», ήταν η σύντομη απάντησή του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει εδώ κι μήνες λάβει θέση εναντίον του Brexit. Την παραμονή της επίσκεψης Ομπάμα στη Βρετανία, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είχε δηλώσει πως με έξοδο από την ΕΕ η βρετανική οικονομία θα εξασθενίσει και η ΕΕ θα υποστεί πλήγμα.

Ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα, στην κοινή συνέντευξη με τον πρωθυπουργό Κάμερον στις 22 Απριλίου, είχε ξεκαθαρίσει πως η ελπίδα του ήταν η ειδική σχέση των ΗΠΑ με τη Βρετανία να συνεχιστεί αιωνίως, ακόμη κι αν ο λαός αποφασίσει την έξοδο από την Ε.Ε. Ωστόσο τόνισε πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα πάει καλύτερα όταν ηγείται των προσπαθειών για μια ισχυρή ΕΕ. “Δεν πιστεύω, είχε τονίζει, ότι η ΕΕ περιορίζει την βρετανική επιρροή παγκοσμίως, αλλά τη μεγεθύνει”.

Αρκετοί Αμερικανοί αναλυτές κάνουν συγκρίσεις του κινήματος ευρωσκεπτικισμού στη Βρετανία με τις απόψεις του Ντόναλντ Τραμπ, εκτιμώντας ότι επικράτηση του Brexit ίσως ενισχύσει τις απόψεις του. Φαίνεται ωστόσο ότι το συμπέρασμα αυτό είναι μάλλον καθαρά υποθετικό.

Εκείνο ωστόσο που πιθανότατα έχει βάση, είναι το τι θα μπορούσε να ακολουθήσει ένα πιθανό Brexit στην Ευρω-ατλαντική κοινότητα. Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Μπρούκινγκς, Στρόουμπε Τάλμποτ φοβάται αρνητικές επιδράσεις στις ΗΠΑ και χαρακτηρίζει σε παλαιότερο άρθρο του «τα χειρότερα νέα που θα μπορούσε να αναμένει κανείς για την ευρω-ατλαντική κοινότητα».

Πολύ πιο συγκεκριμένη είναι η ανάλυση του Atlantic Council, τουλάχιστον στο σημείο ότι με Brexit η Ουάσιγκτον θα χάσει τον πιο μεγάλο και ισχυρό της φίλο στην Ε.Ε., στον οποίο έχει στηριχθεί πολλές φορές για να περάσει την πολιτική της. Να θυμίσουμε, τον πόλεμο στον Κόλπο, όπου η Γαλλία διαφωνούσε. Εγείρει επίσης την πιθανότητα για «σοβαρές επιπτώσεις για τις αμερικανικές επιχειρήσεις», χωρίς να δίνει περαιτέρω εξηγήσεις.

Σ’ αυτό ίσως βοηθά ανάλυση του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών, Φίλιπ Γκόρντον, αναλυτή του Κέντρου Εξωτερικής Πολιτικής, που σημειώνει ότι εκτός ΕΕ η Βρετανία θα στέκεται στην ουρά στις μελλοντικές διεθνείς διαπραγματεύσεις στις εμπορικές συναλλαγές. Θα είναι αδύνατο για τη Βρετανία να διασφαλίσει κάτι καλύτερο μόνη της, απ’ ότι στο πλαίσιο της ΕΕ και τονίζει ότι αυτός είναι ο σοβαρότερο λόγος που ο Μπαράκ Ομπάμα, ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού και κορυφαίοι επιχειρηματίες όπως ο Τζέιμι Ντέιμον της JP Morgan, έχουν απευθύνει δημόσια προειδοποιήσεις κατά του Brexit.

Απ. Ζουπανιώτης, ΚΥΠΕ, ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: