“In the heart of the heart of another country” στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης




Το Goethe-Institut Thessaloniki, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και το πρόγραμμα Realise, που συνδιοργανώνει η ArtBOX, παρουσιάζουν το project In the heart of the heart of another country, ένα συλλογικό project, συνδιοργάνωση των AIN (Παρίσι-Δαμασκός-Βηρυττός), Mansion (Βηρυττός) και Twixtlab (Αθήνα).

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ταινίες, ντοκιμαντέρ, συζητήσεις και εκθέσεις, και διαφοροποιείται σε κάθε πόλη όπου πραγματοποιείται: Αθήνα (3-6 Ιουνίου, ολοκληρώθηκε), Θεσσαλονίκη (15 Ιουνίου, 18:00 – 23:30 ) και Βηρυττό (19-25 Σεπτεμβρίου).

Στη Θεσσαλονίκη, το πρόγραμμα παρουσιάζεται στο πλαίσιο του project Realise – The Resilience of Art in Public Spaces, που διοργανώνει το Heinrich Boell Foundation Brandenburg σε συνεργασία με την ArtBOX και τέσσερις ακόμη φορείς απ’ όλη την Ευρώπη, με την υποστήριξη του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» της ΕΕ.

Επίσης, πραγματοποιείται κάτω από την ομπρέλα της σειράς εκδηλώσεων λόγου «Διασταυρώσεις» του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, στις οποίες οι καλεσμένοι συζητούν τη σύνδεση της εικόνας με μία θεματική. Στην παρούσα εκδήλωση προσεγγίζεται η σχέση της εικόνας με την κρίση στη Συρία, στην Ελλάδα και στον Λίβανο. Πρόκειται για την πρώτη παράλληλη δράση του ΜΦΘ, στο πλαίσιο της έκθεσης φωτογραφίας «Μια άλλη ζωή: Ανθρώπινες ροές / Άγνωστες Οδύσσειες».

To Realise θέτει ερωτήματα σχετικά με το πώς οι σύγχρονοι καλλιτέχνες αντιμετωπίζουν το αποσταθεροποιητικό και γενικευμένο φαινόμενο των κρίσεων: Ποιες όψεις τους προσεγγίζουν; Τι είδους ιδέες και εναλλακτικά μοντέλα αντίστασης μπορούν να διαμορφωθούν; Πώς μπορεί η όποια κρίση να συμβάλλει στην προώθηση στρατηγικών αντίστασης; Με ποιους τρόπους η ίδια η τέχνη και ο πολιτισμός αντιμετωπίζουν κρίση; Υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί Δημιουργική Ευφυΐα εν καιρώ Κρίσης (Creative Crisis Intelligence);

Προκειμένου να ανιχνεύσει τις απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, το Realise διοργάνωσε τον περασμένο Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη ένα συνέδριο γύρω από τον αντίκτυπο της τέχνης για την κοινωνική αλλαγή (art for social change) στη βιώσιμη ανάπτυξη μιας πόλης, σε συνεργασία με το project LABattoir του Δήμου Θεσσαλονίκης για τα Παλιά Σφαγεία.

Στις 15 Ιουνίου, το Realise καταπιάνεται με το ζήτημα της κρίσης μέσα από μια κατεπείγουσα οπτική, παρουσιάζοντας το project In the heart of the heart of another country, που έχει ως στόχο να προκαλέσει συζητήσεις γύρω από την τρέχουσα κατάσταση στη Συρία και την πολιτική και κοινωνικοπολιτική κρίση τόσο στην Ελλάδα όσο και στον Λίβανο, να επιδιώξει συσχετισμούς ανάμεσα στους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι αντιστέκονται σε αυτές τις περιοχές, και να εξετάσει πώς η παρουσία μετατοπισμένων ανθρώπων –των επονομαζόμενων μεταναστών ή προσφύγων– επιδρά στις καλλιτεχνικές και ακτιβιστικές πρακτικές σ’ αυτές τις τρεις χώρες.

Το πρόγραμμα στη Θεσσαλονίκη περιλαμβάνει προβολές έργων βίντεο, ντοκιμαντέρ και μυθοπλαστικών ντοκιμαντέρ, καθώς και μια συζήτηση γύρω από την τρέχουσα κατάσταση. Καλλιτέχνες, ακτιβιστές και ερευνητές θα μοιραστούνκαι θα ανταλλάξουν σκέψεις, μεθόδους και πρακτικές για να αναλύσουν, να παρέμβουν και να δημιουργήσουν νέες προοπτικές εντός των τρεχόντων κοινωνικοπολιτικών μετασχηματισμών που συμβαίνουν στις τρεις χώρες. Το πρόγραμμα ευελπιστεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα για μακροχρόνιες συνεργασίες και ανταλλαγές.

* Ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από την ομότιτλη ποιητική συλλογή της Etel Adnan που δημοσιεύτηκε το 2005. Η Adnan είναι μια αναγνωρισμένη Λιβανο-Αμερικανίδα ποιήτρια, δοκιμιογράφος και εικαστικός, το έργο της οποίας ποτέ δεν απέφυγε να αντιμετωπίσει τις τραγωδίες της σύγχρονης ιστορίας κατά πρόσωπο. Γεννημένη το 1925, η Etel Adnan μεγάλωσε στη Βηρυττό. Η μητέρα της ήταν Ελληνίδα από τη Σμύρνη και ο πατέρας της Σύριος από τη Δαμασκό. Ζει ανάμεσα στο Παρίσι, στη Βηρυττό και στην Καλιφόρνια.

Είσοδος Ελεύθερη

Εξαιτίας του περιορισμένου αριθμού θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: