Οι βρετανικές εφημερίδες παίρνουν θέση για το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου: Οι υπέρ και οι κατά…




Μία ημέρα πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όλες οι εφημερίδες της χώρας έχουν δηλώσει τη θέση τους, ελπίζοντας ότι θα ασκήσουν επιρροή στους ψηφοφόρους καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα διχασμένο εκλογικό σώμα.

Εφημερίδες που τάσσονται υπέρ της παραμονής στην ΕΕ

THE TIMES

Η βρετανική εφημερίδα Times έχει ταχθεί υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. Στο σαββατιάτικο φύλλο της 18ης Ιουνίου η εφημερίδα τιτλοφορεί το κύριο άρθρο της «Γιατί η παραμονή είναι καλύτερη για τη Βρετανία».

«Συνολικά πιστεύουμε πως η Βρετανία θα είναι καλύτερα να ηγηθεί μιας ανανεωμένης προσπάθειας για μεταρρύθμιση μέσα στην ΕΕ αντί να ξεκινήσει από την αρχή έξω από αυτήν», ανέφερε η εφημερίδα.

Οι δύο άλλες εφημερίδες που ανήκουν στον μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοχ, η Sun και η Sunday Times, τάσσονται υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ (Brexit).

THE MAIL ON SUNDAY

Η βρετανική δεξιά εφημερίδα Mail on Sunday υποστήριξε, παραδόξως, την εκστρατεία της παραμονής στην ΕΕ, λέγοντας πως η Βρετανία θα είναι πιο ασφαλής, πιο ελεύθερη και θα ευημερήσει περισσότερο μέσα στην Ένωση.

«Προκειμένου το σύγχρονο Ηνωμένο Βασίλειο να ευδοκιμήσει και να ευημερήσει θα πρέπει να εργαστεί μαζί με τους ευρωπαίους εταίρους μας και όχι εναντίον τους∙ πρέπει να κρατήσουμε τη θέση μας στο υψηλό τραπέζι της Ευρώπης και να βοηθήσουμε να διαμορφωθεί το πεπρωμένο της∙ η δυνατή, καθαρή φωνή μας πρέπει να ακουστεί μέσα στην Ευρώπη, όχι να ακούγονται κραυγές από το περιθώριο», ανέφερε η εφημερίδα.

DAILY MIRROR

Η βρετανική αριστερή ταμπλόιντ κάλεσε τους αναγνώστες της να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, λέγοντας «για μέλλον της μεγάλης χώρας μας … θα πρέπει να ηγηθούμε όχι να φύγουμε [we must lead not leave]|.

»Οι επικεφαλής στην εκστρατεία της “εξόδου”, ο Μπόρις Τζόνσον και ο Μάικλ Γκόουβ μπορεί να προσπαθούν να παραστήσουν τους απλούς ‘τύπους’ που νοιάζονται για τους συνηθισμένους ανθρώπους – αλλά αυτό είναι μια ψευδαίσθηση.

»Και με την πιθανότητα ένας από αυτούς να γίνει σύντομα πρωθυπουργός στην περίπτωση μιας ψήφου υπέρ της “εξόδου”, η κατάσταση είναι επικίνδυνη».

THE FINANCIAL TIMES

Η ναυαρχίδα των οικονομικών εφημερίδων της χώρας υποστήριξε την παραμονή της Βρετανίας στην Ένωση των 28 μελών, λέγοντας πως «μια ψήφος υπέρ της αποχώρησης θα ήταν αμετάκλητη, ένα σοβαρό πλήγμα στην παγκόσμια φιλελεύθερη τάξη μετά το 1945».

«Δεν είναι ώρα να επιστρέψουμε στη Μικρή Αγγλία. Είμαστε η Μεγάλη Βρετανία. Θα πρέπει να συμβάλουμε σε έναν πιο κόσμο με μεγαλύτερη ευημερία, μεγαλύτερη ασφάλεια. Η ψήφος πρέπει να είναι υπέρ της παραμονής», ανέφερε η εφημερίδα.

THE OBSERVER

Η εφημερίδα Observer, που ανήκει στον αριστερό όμιλο Guardian Media Group, κάλεσε τους αναγνώστες της να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. Η εφημερίδα ανέφερε πως η ΕΕ δεν είναι τέλεια, αλλά συνολικά είναι μια δύναμη για το καλό.

«Η παραμονή στην ΕΕ δεν θα εξαλείψει με μαγικό τρόπο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Βρετανία τα επόμενα χρόνια. Αλλά αν αποφασίσουμε να το κάνουμε, θα κρατήσουμε τη Βρετανία στην καρδιά της μεταρρύθμισης του ευρωπαϊκού σχεδίου έτσι ώστε τα κράτη της Ευρώπης να είναι μαζί καλύτερα εφοδιασμένα για να τις αντιμετωπίσουν», γράφει η Observer.

THE GUARDIAN

Η κυριότερη κεντροαριστερή εφημερίδα της Βρετανίας υποστήριξε την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας στους αναγνώστες της ότι πρέπει να «μείνουν ενταγμένοι και περιεκτικοί, όχι θυμωμένοι και απομονωμένοι»

«Ψηφίστε για μια ενωμένη χώρα η οποία απευθύνεται στον κόσμο και ψηφίστε κατά ενός διχασμένου έθνους που στρέφεται στον εαυτό του. Ψηφίστε να παραμείνουμε», ανέφερε η εφημερίδα.

Εφημερίδες που τάσσονται υπέρ της εξόδου

THE SUN

Η Sun, η εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη Βρετανία, κάλεσε τους αναγνώστες να ψηφίσουν υπέρ της «εξόδου» στο πρωτοσέλιδό της της 14ης Ιουνίου.

«Πρέπει να απελευθερωθούμε από τη δικτατορία των Βρυξελλών», ανέφερε η ταμπλόιντ, που η κυκλοφορία της φθάνει τα 1,7 εκατομμύρια φύλλα.

Πολλοί από τους αναγνώστες της υποστηρίζουν ήδη το Brexit, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

DAILY MAIL

Η δεξιά εφημερίδα, η δεύτερη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία, κάλεσε τους αναγνώστες της να ψηφίσουν υπέρ της «εξόδου» με πρωτοσέλιδό της στις 22 Ιουνίου.

«Αν πιστεύετε στη Βρετανία, ψηφίστε υπέρ της “εξόδου”. Ψέματα, άπληστες ελίτ και μια διχασμένη, ετοιμοθάνατη Ευρώπη – αυτός είναι ο λόγος που θα μπορούσαμε να έχουμε ένα σπουδαίο μέλλον εκτός μιας διαλυμένης ΕΕ», ανέφερε.

THE TELEGRAPH

Η εφημερίδα The Daily Telegraph τάχθηκε υπέρ της εξόδου από την ΕΕ. Ανακοίνωσε την τοποθέτησή της με ένα κύριο άρθρο που φέρει τον τίτλο: «Ψηφίστε έξοδο για να εκμεταλλευθούμε έναν κόσμο ευκαιριών».

THE SUNDAY TIMES

Η εφημερίδα κάλεσε τους αναγνώστες της να ψηφίσουν υπέρ της εξόδου από την ΕΕ ώστε να ασκήσουν πίεση για μια βαθύτερη μεταρρύθμιση της Ένωσης∙ ενδεχομένως τότε, σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα, η παραμονή στην ΕΕ να είναι πιο αποδεκτή στη Βρετανία.

«Ναι, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τις δυσκολίες, όμως θα πρέπει να κρατήσουμε τη δύναμή μας. Αυτή η ψήφος μπορεί να είναι η μοναδική ευκαιρία που θα έχουμε ποτέ να σταματήσουμε την πορεία ενός συγκεντρωτικού ευρωπαϊκού σχεδίου», ανέφερε η εφημερίδα σε κύριο άρθρο της.

THE SYNDAY TELEGRAPH

Η συντηρητική εφημερίδα κάλεσε τους αναγνώστες της να ψηφίσουν υπέρ της εξόδου, επιχειρηματολογώντας πως η ΕΕ ανήκει στο παρελθόν και πως φεύγοντας από την Ένωση η Βρετανία θα μπορεί να αποφασίσει ποιος μπορεί να έλθει για να δουλέψει στη χώρα.

«Από τη στιγμή που θα έχουμε φύγει και δεν θα υπαγόμαστε πλέον στην ελεύθερη μετακίνηση των εργαζομένων, οι ανησυχίες των πολιτών για τη μετανάστευση θα γίνουν ένα θέμα για τη βρετανική κυβέρνηση και για το κοινοβούλιο», ανέφερε η εφημερίδα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters Λονδίνο, United Kingdom

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: