Η συζήτηση για χιλιάδες μετανάστες από την Τουρκία ανεβάζει τα ποσοστά του Brexit




Βρετανοί διπλωμάτες έχουν συζητήσει την πιθανότητα άρσης της απαίτηση βίζας για Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο σε περίπτωση που κάτι αντίστοιχο γίνει για την είσοδο Τούρκων στη ζώνη του Σένγκεν.

Έγγραφα από τη βρετανική πρεσβεία στην Άγκυρα που φέρνει στη δημοσιότητα η εφημερίδα Sunday Times προτείνουν τη χορήγηση έως και ενάμιση εκατομμυρίου «ειδικών διαβατηρίων» σε Τούρκους υπηκόους.

«Θα επρόκειτο για ρίσκο, αλλά θα ήταν μία σημαντική και συμβολική χειρονομία προς την Τουρκία», αναφέρει χαρακτηριστικά επιστολή της αναπληρώτριας επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής στην Άγκυρα.

Τα έγγραφα αναφέρουν επίσης ότι η Κομισιόν θέλει να αποφύγει μία κλιμάκωση των εντάσεων με την Τουρκία πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα για την ΕΕ, ώστε το αμφιλεγόμενο ζήτημα της μετανάστευσης από την Τουρκία να κρατηθεί «υπό έλεγχο».

Παράλληλα, σημειώνεται ότι η Τουρκία θα μπορούσε να ανοίξει τις πύλες σε εκατομμύρια πρόσφυγες που θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη και τώρα βρίσκονται σε καταυλισμούς στο έδαφός της σε περίπτωση που δεν δοθεί τελικά άδεια ταξιδιού χωρίς βίζα στους πολίτες της.

Όλα αυτά αποκαλύπτονται ενώ και νέα δημοσκόπηση, επίσης για τους Sunday Times, δίνει προβάδισμα στο Brexit, έστω και μία ποσοστιαία μονάδα, 43% έναντι 42% για την παραμονή στην ΕΕ.

Ο Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον εξάλλου προειδοποιεί με συνέντευξή του στον Observer ότι ενδεχόμενο Brexit θα πλήξει την ικανότητα της βρετανικής κυβέρνησης να προστατεύει τις συντάξεις και θα ανατρέψει τα σχέδια αύξησης της χρηματοδότησης για το εθνικό σύστημα υγείας NHS.

Επίσης, ο Υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν προειδοποίησε ότι έξοδος από την ΕΕ θα προκαλέσει ανάγκη περαιτέρω λιτότητας.

http://mignatiou.com/2016/06/gia-chameni-dekaetia-proidopii-o-nteivint-kameron-se-periptosi-brexit/

http://mignatiou.com/2016/06/tha-plimmirize-i-vretania-me-tourkous-an-katargito-i-viza-mistikes-diavoulefsis-enopsi-brexit/

ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός – Βρετανία/Λονδίνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: