Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει πτώση για την παγκόσμια οικονομία




Η παγκόσμια οικονομία καθίσταται ολοένα και περισσότερο ευάλωτη σε μια απότομη επιβράδυνση καθώς αυξάνονται τα προβλήματα στις αναδυόμενες αγορές και ενώ οι ανεπτυγμένες οικονομίες προσπαθούν να διατηρήσουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, όπως προειδοποίησε η Παγκόσμια Τράπεζα σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της τράπεζας, ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας προβλέπεται φέτος στο 2,4% από το 2,9% που ήταν η εκτίμηση του Ιανουαρίου και χαμηλότερα από τον αδύναμο περυσινό ρυθμό. Η τράπεζα αναθεώρησε επίσης πτωτικά την πρόβλεψή της για το ρυθμό ανάπτυξης το 2017 στο 2,8% από το 3,1%.

Η τράπεζα μετρίασε τις προβλέψεις της για τη μεγαλύτερη παγκοσμίως οικονομία, τις ΗΠΑ. Ο πληγωμένος ενεργειακός τομέας, το ισχυρό δολάριο και η αναιμική διεθνής ζήτηση συνεισέφεραν στη μείωση της πρόβλεψης για το φετινό ρυθμό ανάπτυξης κατά 0,8 της ποσοστιαίας μονάδας, στο 1,9%.

Για την Ιαπωνία, η Παγκόσμια Τράπεζα είπε ότι η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,5% φέτος, σχεδόν κατά μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα απ’ ό,τι αναμενόταν τον Ιανουάριο.

Η τράπεζα εξέφρασε φόβους ότι η ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές θα μπορούσε να επιβραδυνθεί περαιτέρω. Διατήρησε την πρόβλεψή της για ρυθμό ανάπτυξης 6,7% στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι επιτείνονται οι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι, πυροδοτώντας ενδεχομένως μια απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: