Οι όροι του Ερντογάν στον Νετανιάχου: Επιδιώκει την ταπείνωση του Ισραήλ με τη συμφωνία




“Την ημέρα που το Ισραήλ θα εφαρμόσει όλους τους όρους της Τουρκίας θα αρχίσει και η διαδικασία ομαλοποίησης των σχέσεων των δύο χωρών”, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου λέγοντας ότι τους τελευταίους δύο μήνες δεν υπάρχουν συνομιλίες με το Ισραήλ, ωστόσο έχουν μείνει μόνο κάποιες λεπτομέρειες και μπορούν να καταλήξουν μετά από ένα δύο συναντήσεις.

Σε δηλώσεις του στην τουρκική κρατική τηλεόραση TRT Haber, ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι στους δύο όρους που έθεσε η Τουρκία υπήρξε προσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών, ωστόσο ανέφερε πως η χώρα που πρέπει να τους εφαρμόσει είναι το Ισραήλ επειδή είναι εκείνο που διέπραξε το έγκλημα.

Σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό, είναι το Ισραήλ που πρέπει και να ζητήσει συγγνώμη και να δώσει αποζημιώσεις αλλά και να άρει το εμπάργκο στην Γάζα. Ανέφερε ότι πρέπει να επαναλειτουργήσουν τα νοσοκομεία και τα σχολεία στη Γάζα και να διασφαλιστεί δια μέσου θαλάσσης ηλεκτρική ενέργεια. Επίσης η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να μπορεί να φτάνει στη Γάζα χωρίς προβλήματα. “Στις διαπραγματεύσεις που έχουμε μπροστά μας μπορεί να γίνει ένα βήμα. Την ημέρα που θα εφαρμόσει αυτούς τους όρους το Ισραήλ θα ξεκινήσει η διαδικασία ομαλοποίησης”, είπε.

Για τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι δεν υπάρχει καμία απευθείας διαπραγμάτευση με τη Ρωσία. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία υπέβαλε προτάσεις και κάποιοι παίρνουν και φέρνουν μηνύματα ωστόσο πρέπει η Ρωσία και ο Πούτιν να πάρουν μια απόφαση γι αυτά. “Θέλει να χάσει μια χώρα όπως η Τουρκία ή θέλει να την κερδίσει”, διερωτήθηκε ο Τούρκος Υπουργός. Συμπλήρωσε ότι πρέπει οι δύο χώρες να συνομιλήσουν και να κάνουν από κοινού βήματα. “Τα πολιτισμένα κράτη και οι πολιτισμένοι άνθρωποι συζητούν”, είπε.

Για την άρση της βίζας από την ΕΕ για τους Τούρκους πολίτες, δήλωσε ότι δεν μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι στην Τουρκία, η οποία έχει εφαρμόσει τα 67 από τα 72 κριτήρια. Αναφερόμενος στις προσδοκίες της ΕΕ από την Τουρκία σχετικά με το νόμο για την τρομοκρατία είπε ότι δεν είναι δυνατόν να κάνουν βήματα τα οποία θα ενθαρρύνουν και θα στηρίζουν τους τρομοκράτες οι οποίοι ακόμη και την περίοδο του Ραμαζανιού κάνουν βομβιστικές επιθέσεις. “Αυτή η στάση της ΕΕ μειώνει την εμπιστοσύνη των Τούρκων πολιτών προς την ένωση αλλά παρόλα αυτά η Τουρκία θέλει αποφασιστικά να συνεχίσει τον δρόμο της προς την ΕΕ”, είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι από την περασμένη βδομάδα οι δύο πλευρές άρχισαν και πάλι να συζητούν το θέμα αυτό και πρόσθεσε πως αν υπάρξει συμφωνία για τα πέντε αυτά κριτήρια η διαδικασία θα λειτουργήσει. “Διαφορετικά αν δεν εφαρμοστεί η άρση της βίζας και εμείς θα αναβάλουμε την συμφωνία επανεισδοχής. Αυτή δεν είναι απειλή, οι δύο συμφωνίες πρέπει να εφαρμοστούν μαζί”, ανέφερε.

Για την Μουσούλη ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι σε περίπτωση που γίνει επιχείρηση η Τουρκία θα δώσει ισχυρή στήριξη. “Εκεί υπάρχουν δυνάμεις που εκπαιδεύουμε, θα συμμετάσχουν και αυτές. Πιστεύω ότι στο τέλος αυτής της χρονιάς ή αρχές του 2017 θα αρχίσουν επιχειρήσεις στην Μουσούλη. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αρκετές δυνάμεις στο Ιράκ”, πρόσθεσε. Ανέφερε ότι η Τουρκία έχει κάνει κάθε είδους προετοιμασία για την αντιμετώπιση απειλής στην περιοχή και τα σύνορά της.

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου – ΤΟΥΡΚΙΑ/Κωνσταντινούπολη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: