Η Γερμανία σπάει το δυτικό μέτωπο εναντίον της Ρωσίας; Ζητά χαλάρωση κυρώσεων




Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει σταδιακά να προχωρήσει στη χαλάρωση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, αναφορικά με την κρίση στην Ουκρανία, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός των Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

“Οι κυρώσεις δεν αποτελούν τελική επιλογή. Αντίθετα πρέπει ν’ αποτελούν το κίνητρο για την αλλαγή συμπεριφοράς,” δήλωσε ο Σταϊνμάιερ, σε δίκτυο τοπικών εφημερίδων της Γερμανίας (RedaktionsNetzwerk Deutschland).

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι ο ίδιος υποστηρίζει τη σταδιακή άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εάν η Μόσχα αποδείξει ότι εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της για την εφαρμογή της συμφωνίας του Μίνσκ, αναφορικά με τον τερματισμό της πολεμικής περιπέτειας στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι: “Μία προσέγγιση “όλα ή τίποτα” παρά το γεγονός ότι ακούγεται καλά, δεν προσφέρει τίποτα.”

ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ ΧΘΕΣ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ προειδοποίησε ότι οι πρόσφατες κινήσεις του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανάφλεξη της κατάστασης στην ανατολική Ευρώπη, αναφερόμενος στην άσκηση «Anakonda-16», η οποία αφορά υποτιθέμενη επίθεση της Ρωσίας στην Πολωνία. Αναδεικνύει δε την ανάγκη διαλόγου με τη Ρωσία, ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία στις 8 Ιουλίου.

«Αυτό που δεν πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να πυροδοτήσουμε την κατάσταση περισσότερο με διαξιφισμούς και πολεμοχαρή συμπεριφορά», τονίζει ο κ. Σταϊνμάιερ σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα στην «Bild am Sonntag» και ζητά περισσότερο διάλογο και συνεργασία με την Ρωσία.

«Όποιος πιστεύει ότι μια συμβολική παρέλαση τεθωρακισμένων στα ανατολικά σύνορα της Συμμαχίας θα φέρει σταθερότητα, κάνει λάθος», προσθέτει και επισημαίνει ότι «θα ήταν μοιραίο αν τώρα περιορίζαμε την προσοχή μας στον στρατό και αναζητούσαμε λύσεις αποκλειστικά μέσω της πολιτικής της αποτροπής».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ακόμη ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι προετοιμασμένο «να ανανεώσει τις συνομιλίες για τα οφέλη του αφοπλισμού και του ελέγχου των όπλων για την ασφάλεια στην Ευρώπη».

Ενόψει ωστόσο της Συνόδου της Συμμαχίας, ο γενικός γραμματέας της, Γενς Στόλτενμπεργκ, έχει ήδη δηλώσει ότι το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να ενισχύσει την παρουσία του στην ανατολική Ευρώπη με πέντε τάγματα μάχης, σε απάντηση προς ενδεχόμενο ρωσικό επεκτατισμό.

Βερολίνο, Germany, ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters, Bild am Sonntag

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: