Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων




Η εντατικοποίηση του διαλόγου για το Κυπριακό την οποία αποφάσισαν Πρόεδρος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, η καταδίκη της Τουρκίας από την Ευρωβουλή για την πολιτική Ερντογάν και την άρση της ασυλίας 138 Κούρδων βουλευτών, ο χαμένος φάκελος στην Γενική Εισαγγελία, η ανεύρεση του τελικά και οι αιχμές της Νομικής Υπηρεσίας κατά του τέως βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου και οι ζυμώσεις των κομμάτων για διαμοιρασμό των προεδριών των κοινοβουλευτικών επιτροπών είναι τα κύρια θέματα που προβάλλει πρωτοσέλιδα ο Κυπριακός Τύπος της Πέμπτης.

Η εφημερίδα «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Συνταγή λύσης οι συγκλίσεις», γράφει ότι Πρόεδρος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί εντατικοποιούν τον διάλογο και συμφώνησαν να έχουν τέσσερις συναντήσεις σε 15 μέρες. Αλλού γράφει ότι η συναινετική διάθεση και του πνεύμα καλής θέλησης του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ‘έλυσε τελικά τον γόρδιο δεσμό των προεδριών των κοινοβουλευτικών επιτροπών και έσβησε κάθε πυρκαγιά που πήγε να ανάψει γύρω από το όλο θέμα’. Σε άλλο θέμα γράφει ότι βρέθηκε ο περιβόητος φάκελος που είχε εξαφανιστεί από τη Νομική Υπηρεσία εδώ και ένα χρόνο.

Η «Σημερινή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Καταδίκη Τουρκίας από την Ευρωβουλή» ότι κατά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπήρξε εισήγηση καταπέλτης από την εκπρόσωπο του ΕΛΚ Γερμανίδα Ρενάτα Ζόμερ και υπήρξε καθολική καταδίκη για την πολιτική Ερντογάν και την άρση ασυλίας 138 Κούρδων βουλευτών. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στον χαμένο φάκελο της Νομικής Υπηρεσίας, γράφοντας ότι βρέθηκε ο χαμένος φάκελος Προδρόμου, ενώ η Νομική υπηρεσία αφήνει αιχμές εναντίον του Ρίκκου Ερωτοκρίτου για τους χειρισμούς του. Αλλού γράφει ότι κλείδωσαν οι Πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών.

Ο «Φιλελεύθερος» υπό τον κύριο τίτλο «Δίνουν μάχη με το χρόνο», γράφει ότι εντατικοποίηση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων αποφάσισαν χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, οι οποίοι θα σηκώσουν εφεξής το βάρος της διαδικασίας. Αλλού γράφει ότι μέσα στο 2016 ο Συνεργατισμός σκοπεύει να βγάλει στο σφυρί 562 ακίνητα αξίας €160 εκατ. που αφορούν παλιές υποθέσεις και όχι κύρια κατοικία. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε ποινική έρευνα για υπόθεση στην οποία φέρεται να εμπλέκεται και το όνομα του πρώην Υπουργού Εσωτερικών και νυν Ευρωβουλευτή Νεοκλή Συλικιώτη και την οποία διέταξε τον περασμένο μήνα ο Γενικός Εισαγγελέας.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Νέο ρεζιλίκι με Ρίκκο κι ένα φάκελο» γράφει ότι νέο ρεζιλίκι εκτυλίσσεται στη Νομική Υπηρεσία με πρωταγωνιστή των τέως Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα και τον τέως Βουλευτή και Εκπρόσωπο Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομο Προδρόμου. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε κραυγή απόγνωσης από ασθενείς με συγγενείς καρδιοπάθειες, γράφοντας ότι από την 1η Ιουνίου 2016 δεν παρακολουθούνται από τους γιατρούς τους εξαιτίας της λήξης της συμφωνίας του κράτους με το ιδιωτικό ιατρικό κέντρο ‘Παιδί’. Αλλού γράφει ότι η έρευνα της Αστυνομίας σε σχέση με τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων από το Νότη Σφακιανάκη κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο ΡΙΚ έχει ολοκληρωθεί και αναμένονται οδηγίες από τον Γενικό Εισαγγελέα.

Η εφημερίδα “Cyprus Mail” με κύριο τίτλο «Παζάρια για τα λάφυρα της Βουλής», αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις των κομμάτων για τις Προεδρίες των κοινοβουλευτικών επιτροπών και γράφει ότι το ΔΗΚΟ και το ΔΗΣΥ μοίρασαν την προεδρία για τις επίμαχες κοινοβουλευτικές Επιτροπές Οικονομικών και Εμπορίου, ενώ ο Γιώργος Λιλλήκας επιδιώκει την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε διερεύνηση από τον Γενικό Εισαγγελέα πώληση γης στην Πάφο στο 2011 και στην οποία φέρεται να εμπλέκεται ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης. Αλλού αναφέρει ότι με βάση μελέτη, τα hands-free τηλεφωνήματα στο αυτοκίνητο είναι εξίσου επικίνδυνα.

ΚΥΠΕ – Θάλεια Νεοφύτου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: