Οι Αμερικανοί συνόδευσαν τον Μοχάμεντ Αλί στην τελευταία του κατοικία: Τιμή στον Αθλητή




Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι όπου μεγάλωσε ο Μοχάμεντ Άλι αλλά και κατά μήκος της διαδρομής που ακολούθησε η νεκρική πομπή του, στην πόλη Λούιβιλ, για να τιμήσουν τον πρωταθλητή που έφυγε την περασμένη εβδομάδα, σε ηλικία 74 ετών, μετά από μακρόχρονο αγώνα με τη νόσο του Πάρκινσον.

Η νεκροφορα που μετέφερε τη σορό του Άλι πέρασε από πολλά ορόσημα της πόλης που έχουν συνδεθεί άρρηκτα μαζί του: το σπίτι του στο Γουέστ Έντ αλλά και το Κέντρο Μοχάμεντ Άλι, ένα μουσείο στο κέντρο του Λούιβιλ, για να καταλήξει στο Εθνικό Κοιμητήριο του Κέιβ Χιλ, όπου θα τελεστεί η ταφή, σε στενό οικογενειακό κύκλο. Στην πορεία, οι συγκεντρωμένοι έραιναν τα οχήματα με λουλούδια και φώναζαν ρυθμικά το όνομα του ανθρώπου που κέρδισε τον θαυμασμό τους, όχι μόνο για τις αθλητικές ικανότητές του αλλά και για τις αρχές που υπερασπιζόταν σε όλη του τη ζωή.

Χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν αργότερα το Κέι-Εφ-Σι Γιουμ Σέντερ, για την επιμνημόσυνη δέηση. Επικήδειους εκφώνησαν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και ο ηθοποιός Μπίλι Κρίσταλ.

Οι οργανωτές ανακοίνωσαν ότι μεταξύ των προσωπικοτήτων που παραβρέθηκαν στην τελετή αυτή ήταν και ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας. Ο Ταγίπ Ερντογάν έφυγε διαμαρτυρόμενος επειδή η οικογένεια του μεγάλου αθλητή δεν του επέτρεψε να μιλήσει.

Θαυμαστές του Άλι, όπως η συνταξιούχος δασκάλα Κάθι Ουστ, είχαν συγκεντρωθεί έξω από τις πύλες του κοιμητηρίου για να αποχαιρετίσουν τον θρύλο της επαγγελματικής πυγμαχίας. “Υπερασπίστηκε τις πεποιθήσεις του σε μια εποχή που ήταν δύσκολο και αντιδημοφιλές να το πράττει κανείς. Όλοι πρέπει να κάνουμε περισσότερα”, είπε η Ουστ, η οποία δήλωσε ότι είχε εντυπωσιαστεί από τον αγώνα του Άλι κατά των φυλετικών διακρίσεων, από τη στάση του στον Πόλεμο του Βιετνάμ και από την υπεράσπιση των αξιών του Ισλάμ εκ μέρους του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters  Λούιβιλ, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: