“Διάγγελμα” του πατέρα του, επανέρχεται το ΙΚ: Γνωστός στο FBI o δολοφόνος του Ορλάντο




Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε, για δεύτερη φορά, την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στο κλαμπ του Ορλάντο, με ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το ραδιοφωνικό του δίκτυο Albayan σήμερα, σχεδόν ένα 24ωρο μετά τα γεγονότα και μετά τις αμφιβολίες που εκφράσθηκαν για την αξιοπιστία της χθεσινής ανάληψης ευθύνης μέσω του πρακτορείου Amaq.

«Η ένοπλη επίθεση εναντίον ενός νυχτερινού κέντρου ομοφυλοφίλων στην πόλη του Ορλάντο στην πολιτεία Φλόριντα των ΗΠΑ και η οποία προκάλεσε τον θάνατο ή τον τραυματισμό περισσότερων από 100 ανθρώπων διαπράχθηκε από έναν μαχητή του Ισλαμικού Κράτους», ανέφερε το χθεσινό αργοπορημένο μήνυμα του Ισλαμικού Κράτους που προκάλεσε σχόλια όπως «το ΙΚ προσπαθεί να πιστωθεί την επίθεση του Ορλάντο» ή «ορφανή επίθεση υιοθετείται από το ΙΚ» στο Twitter.

Διάγγελμα από τον πατέρα του δράστη

Ο Σεντίκ Ματίν, ο πατέρας του αφγανικής καταγωγής φονιά του Ορλάντο Όμαρ Ματίν, εξέφρασε τη “θλίψη” του σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα του στο Facebook, εκτιμώντας ότι εναπόκειται “στον Θεό να κρίνει τους ομοφυλοφίλους”.

“Στον Θεό εναπόκειται να κρίνει τους ομοφυλοφίλους για τις πράξεις τους, όχι στους υπηρέτες του. Είμαι θλιμμένος από την είδηση αυτή. Ας οδηγεί ο Θεός τη νεολαία κι ας της επιτρέπει να ακολουθεί το αληθινό ισλάμ”, δηλώνει ο Σεντίκ Ματίν φορώντας ένα σκούρο κοστούμι και μια κόκκινη και μαύρη γραβάτα και μιλώντας στα ντάρι, μία από τις δυο επίσημες γλώσσες του Αφγανιστάν, μπροστά από μια αφγανική σημαία.

“Είμαι τόσο θλιμμένος απ’ αυτό το επεισόδιο και το είπα και στους Αμερικανούς”, αναφέρει σ’ αυτό το τρίλεπτο μήνυμά του, το οποίο απευθύνει “στον καλό λαό του Αφγανιστάν και σε όλους τους συμπατριώτες μου” και με το οποίο γνωστοποιεί τον θάνατο του γιου του — “Ανακοινώνω εδώ τον θάνατο του γιου μου και αυτό είναι ένα θλιβερό νέο”.
“Αναρωτιέμαι γιατί το έκανε αυτόν τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού”, προσθέτει. “Ο γιος μου, ο Όμαρ Ματίν, ήταν ένας πολύ καλός άνθρωπος. Ήταν παντρεμένος και πατέρας ενός παιδιού. Σεβόταν την οικογένεια”, συνεχίζει ο πατέρας του. “Δεν ήξερα ότι είχε αυτό το μίσος στην καρδιά”.

Εξηγεί πως ο γιος του “εργαζόταν για μια εταιρεία ασφαλείας η οποία του είχε δώσει ένα όπλο. Δεν καταλαβαίνω. Πήγε σ’ αυτό το κλαμπ για ομοφυλόφιλους και σκότωσε 50 απ’ αυτούς”.

Ο Όμαρ Ματίν, ένας 29χρονος Αμερικανός αφγανικής καταγωγής, ο οποίος άνοιξε πυρ χθες Κυριακή σ’ ένα κλαμπ ομοφυλόφιλων στο Ορλάντο της Φλόριντα, με αποτέλεσμα να σκοτώσει 49 ανθρώπους, είχε γεννηθεί το 1986 στη Νέα Υόρκη και ζούσε περίπου 200 χλμ. νοτιοανατολικά του Ορλάντο, στην πόλη Πορτ Σεν-Λουσί, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Είχε λευκό ποινικό μητρώο.

Τον Φεβρουάριο 2015, ο πατέρας του, σε μια εκπομπή στη γλώσσα ντάρι σε κοινοτικό κανάλι, είχε ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία του Αφγανιστάν, καταγγέλλοντας ότι “οι ξένοι έχουν καταλάβει τη χώρα”, καθώς και τη “γενικευμένη διαφθορά”.

Παραίτηση Ομπάμα ζητά ο Τραμπ

Ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ σχολίασε επιθετικά την αιματηρή επίθεση στο κλαμπ του Ορλάντο, αποδίδοντάς την σε ισλαμιστή μαχητή. Παράλληλα, κάλεσε τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να παραιτηθεί, αλλά και τη Χίλαρι Κλίντον ν’ αποχωρήσει από την προεκλογική εκστρατεία.

Πέρα από την τραγική φύση των πραγματικών γεγονότων, ο Τραμπ προσπάθησε να οριοθετήσει την αιματηρή επίθεση στο πλαίσιο των επιδιώξεων της προεκλογικής του εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.
Νωρίς χθες το πρωί, όταν τα πραγματικά γεγονότα για την επίθεση ήταν άγνωστα, έγραφε στο Twitter ότι επιβεβαιώθηκε για τις προειδοποιήσεις του σχετικά με την “ακραία ισλαμική τρομοκρατία”.

Παράλληλα, ακύρωσε προγραμματισμένη για σήμερα το βράδυ προεκλογική του ομιλία στο Πόρτσμουθ του Νιου Χαμσάιρ, εξαιτίας των θλιβερών εξελίξεων, ενώ θα πραγματοποιήσει κανονικά την προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα ομιλία του, στο κολέγιο St. Anselm.

Σε ανάρτησή του στο Twitter μερικές ώρες μετά την επίθεση έγραψε: “Θα εκτιμούσα τα συγχαρητήρια για την επιβεβαίωσή μου, αναφορικά με την ακραία ισλαμική τρομοκρατία, αλλά δε θέλω συγχαρητήρια. Θέλω σκληρότητα κι επαγρύπνιση.”
Ο Τραμπ έχει αναγάγει την αντιμετώπιση τρομοκρατικών οργανώσεων όπως το Ισλαμικό Κράτος, σε ακρογωνιαίο λίθο της προεκλογικής του εκστρατείας.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Πώς ένας άνθρωπος γνωστός στο FBI για την υιοθέτηση εξτρεμιστικών θέσεων κατόρθωσε να αγοράσει όπλα και να κάνει την νοσηρή του ιδεολογία πράξη, σκοτώνοντας τουλάχιστον 50 ανθρώπους στο κλαμπ του Ορλάντο; Το ερώτημα επανέρχεται μετ΄επιτάσεως την επομένη της επίθεσης.

Η έρευνα του FBI επέτρεψε την ταυτοποίηση ήδη από χθες του Ομάρ Σεντίκ Μάτιν, 29 ετών, που γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, ως δράστη της επίθεσης κατά του νάιτ κλαμπ Pulse. Λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει την επίθεση, την αιματηρότερη του είδους στην ιστορία των ΗΠΑ, κάλεσε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στο νούμερο 911 και δήλωσε πίστη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος , σύμφωνα με τον αξιωματικό του FBI στο Ορλάντο Ρόναλντ Χόπερ.

Ένας από τους τραυματίες, ο Έιντζελ Κόλον Τζούνιορ, περιέγραψε στον πατέρα του έναν οπλισμένο άνθρωπο, κύριο του εαυτού του, που έδρασε μεθοδικά. «Περνούσε μπροστά από κάθε έναν που βρισκόταν στο έδαφος και τον πυροβολούσε για να είναι σίγουρος ότι πέθανε», δήλωσε βγαίνοντας από το νοσοκομείο ο πατέρας του.

Οι σκηνές που διηγούνται οι μάρτυρες για την επίθεση του Ορλάντο θυμίζουν πολύ τη σφαγή στο παρισινό Bataclan, στις 13 Νοεμβρίου 2015. Τη χθεσινή νύκτα οι αρχές δημοσίευσαν κατάλογο με 10 ονόματα αναγνωρισμένων νεκρών, από τους 50 συνολικά ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στο κλαμπ Pulse.

Στο Ορλάντο, καθώς αρχίζουν να οργανώνονται οι πρώτες εκδηλώσεις μνήμης, τα βλέμματα στρέφονται προς την έρευνα, η οποία καλείται να δείξει εάν ο Ομάρ Σεντίκ Μάτιν έδρασε μόνο ή κατόπιν εντολής και να διευκρινιστεί η διαδρομή του μέχρι την επίθεση. Χθες, ο Ρόναλντ Χόπερ δήλωσε ότι ο δράστης είχε ανακριθεί από το FBI τρεις φορές στο πλαίσιο δύο αστυνομικών ερευνών.

Η πρώτη, το 2013, είχε σχέση με εξτρεμιστικές δηλώσεις στον χώρο της εργασίας του. Εργαζόταν από το 2007 και μέχρι την επίθεση στη βρετανική G4S, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες υπηρεσιών ασφαλείας στον κόσμο. Έπειτα από έρευνα και αφού συνομίλησε με τους συναδέλφους του, το FBI δεν κατόρθωσε να διαπιστώσει εάν πράγματι ο Ομάρ Μάτιν είχε κάνει τις δηλώσεις αυτές και η ομοσπονδιακή αστυνομία έκλεισε την έρευνα.

Εναν χρόνο αργότερα, νέα ανάκριση, αυτή τη φορά με θέμα τις σχέσεις του με τον Μονέρ Μοχάμαντ Αμπουσάλα, έναν Αμερικανό της Φλόριντα που εντάχθηκε στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, πριν σκοτωθεί σε επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο φορτηγό τον Μάιο 2014. Τότε, το FBI είχε φθάσει στο συμπέρασμα ότι η επαφή μεταξύ των δύο ανδρών ήταν «αμελητέα» και «δεν συνιστά σημαντική σχέση ή απειλή».

Ελεύθερος και με λευκό ποινικό μητρώο, ο Ομάρ Μάτιν είχε στην κατοχή δύο άδειες οπλοκατοχής και έτσι μπόρεσε να αγοράσει, δύο ημέρες πριν από την επίθεση, ένα περίστροφο και ένα αυτόματο όπλο. Ο υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε να δηλώσει ότι η επίθεση του Ορλάντο νομιμοποιεί την πρότασή του για την απαγόρευση της εισόδου μουσουλμάνων στο έδαφος των ΗΠΑ.

«Από την 11 Σεπτεμβρίου πλήθος μετανάστες και τα παιδιά τους έχουν εμπλακεί σε τρομοκρατική δράση στις ΗΠΑ», είπε. Η συζήτηση αρχίζει πλέον να επικεντρώνεται στο γνωστό θέμα της οπλοκατοχής και του ελέγχου της στις ΗΠΑ.

Για τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, η χθεσινή επίθεση αποτελεί «νέα υπόμνηση της ευκολίας με την οποία κάποιος μπορεί να προμηθευτεί ένα όπλο που θα του επιτρέψει να πυροβολήσει ανθρώπους στο σχολείο, σε τόπο λατρείας, σε κινηματογραφική αίθουσα ή σε κλαμπ», εννοώντας τις επιθέσεις του Νιούτον (26 νεκροί, 2012) , του Τσάρλεστον (9 νεκροί, 2015), της Ορόρα (12 νεκροί, 2012).

 

Απαγόρευση εισόδου στους μουσουλμάνους

Ήταν μετά την αιματηρή επίθεση στο Σαν Μπερναντίνο στην Καλιφόρνια τον περασμένο Δεκέμβριο, με θύματα 14 ανθρώπους, όταν ο Τραμπ ζήτησε την προσωρινή απαγόρευση της εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ. Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος επανέλαβε χθες την πρόταση του, μετά τις τραγικές εξελίξεις στο Ορλάντο. “Αυτό που συνέβη στο Ορλάντο, είναι μόνο η αρχή. Η ηγεσία μας είναι αδύναμη κι αναποτελεσματική. Το ανακοίνωσα και ζήτησα την απαγόρευση. Πρέπει να είναι μια σκληρή απάντηση”, έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Οι ανακοινώσεις και οι αναρτήσεις του Τραμπ στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας έρχονται σε αντίθεση με τις πιο προσεκτικές τοποθετήσεις της Χίλαρι Κλίντον, υποψήφιας για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, αλλά και του προέδρου Ομπάμα.

Σε δηλώσεις του από το Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα δήλωσε ότι η έρευνα για την επίθεση είναι σε εξέλιξη, ενώ απέφυγε να σχολιάσει τα κίνητρα της επίθεσης. “Δεν έχουμε καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα για πραγματικά κίνητρα του εκτελεστή. Οι ομοσπονδιακές αρχές ασφαλείας (FBI) ερευνά την υπόθεση αυτή, ως τρομοκρατική επίθεση,” τόνισε ο Ομπάμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Χίλαρι Κλίντον χαρακτήρισε την επίθεση “πράξη τρομοκρατίας” χωρίς ωστόσο να σχολιάσει την ιδεολογία του ενόπλου. “Οι αρμόδιες υπηρεσίες εργάζονται σκληρά, ενώ θα μάθουμε περισσότερα κατά τις επόμενες ώρες και ημέρες,” δήλωσε η Κλίντον εκφράζοντας τη συμπάθειά της για τα θύματα της επίθεσης, ενώ τόνισε ότι: “τα όπλα του πολέμου δεν έχουν θέση στους δρόμους των ΗΠΑ”.

Οι υπεύθυνοι της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ δήλωσε ότι ενώ η σημερινή του ομιλία θα είχε ως κύριο θέμα την Χίλαρι και τον Μπιλ Κλίντον, τελικά θα επικεντρωθεί στην εθνική ασφάλεια και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Ακυρώθηκε η πρώτη κοινή εμφάνιση Ομπάμα-Κλίντον

Από την πλευρά της, η Χίλαρι Κλίντον ακύρωσε προγραμματισμένη προεκλογική ομιλία της για την Τετάρτη στο Ουισκόνσιν.

Το προεκλογικό της πρόγραμμα προέβλεπε την πρώτη κοινή εμφάνισή της με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, μετά την επίσημη υποστήριξή του στην προεδρική υποψηφιότητά της, την προηγούμενη εβδομάδα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους δύο υποψηφίους των Δημοκρατικών για το προεδρικό χρίσμα, τη Χίλαρι Κλίντον και τον Μπέρνι Σάντερς, ενώ την Πέμπτη είχε προσωπική συνάντηση στο Λευκό Οίκο, με το γερουσιαστή από το Βερμόντ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα εμφανίστηκε ενωτικός, ενώ ο Μπέρνι Σάντερς εκδήλωσε τη διάθεσή του, να συνεργαστεί με τη Χίλαρι Κλίντον, καθώς συνεχίζει την προεκλογική του εκστρατεία μέχρι τη διοργάνωση του κεντρικού συνεδρίου των Δημοκρατικών.

Αιματηρό κάλεσμα

Η αιματηρή επίθεση στο Ορλάντο, ακολούθησε το κάλεσμα του Ισλαμικού Κράτους προς τους υποστηρικτές του στις ΗΠΑ, να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στη διάρκεια του Ραμαζανιού, που σηματοδοτεί τον ιερό μήνα των μουσουλμάνων και άρχισε την προηγούμενη εβδομάδα.

Σε ηχητικό του μήνυμα στις 21 Μαίου, ο εκπρόσωπος του Ισλαμικού Κράτους Αμπου Μοχάμεντ αλ Αντνάνι κάλεσε για “έναν μήνα πόνου,” τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη. Το μήνυμα του Ισλαμικού Κράτους προς τους υποστηρικτές του, όπως, ο Ομάρ Ματίν ήταν να μείνουν στα σπίτια τους και να σκοτώσουν τον οποιονδήποτε, με οποιδήποτε μέσο, οπουδήποτε, επισημαίνει το CNN.

Επρόκειτο για το τελευταίο, μιας σειράς καλεσμάτων από τον Αντνάνι, που προσδίδει χαρακτήρα θρησκευτικού καθήκοντος στις τρομοκρατικές επιθέσεις κατά δυτικών στόχων, ενώ παράλληλα παροτρύνει εν δυνάμει τρομοκράτες στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, να προχωρήσουν σε τρομοκρατικές επιθέσεις.

Συστήματα ασφάλειας…

Η αιματηρή επίθεση στο Ορλάντο αποδεικνύει γι ακόμη μία φορά τα “κενά” στα συστήματα ασφάλειας τα οποία εκ της φύσης και των περιορισμών των αστυνομικών μέτρων που εφαρμόζονται είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν. Το ουσιαστικό πρόβλημα για τις υπηρεσίες ασφάλειας παρά τη διαστημική εξέλιξη της τεχνολογίας και της πληροφορικής εντοπίζεται στη διαχείριση του όγκου των πληροφοριών τόσο για τα άτομα που θεωρούνται ύποπτα για σχέσεις με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, όσο και για νέους πιθανούς τρομοκράτες.

Ένα άλλο ουσιαστικό σημείο ενδιαφέροντος για τις επιθέσεις την ευθύνη των οποίων αναλαμβάνει το Ισλαμικό Κράτος, είναι η λογική του “ασύνταχτου στρατού” που λειτουργεί ενισχυστικά για τον ασύμμετρο χαρακτήρα της τρομοκρατικής απειλής. Οι τρομοκράτες δηλαδή που πραγματοποιούν τις αιματηρές επιθέσεις δε συνδέονται κατ’ ανάγκη με τα κέντρα λήψης αποφάσεων των τζιχαντιστών, αλλά μπορεί ένα μήνυμα ή ένα κάλεσμα σε ένοπλη δράση να τους κινητοποιήσει για να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις. Το χαρακτηριστικό αυτό ενισχύει την “πολλαπλότητα δράσης” της σύγχρονης τρομοκρατικής απειλής και την καθιστά δύσκολα προβλέψιμη.

Υπό τις παραπάνω παραμέτρους οι δυνάμεις ασφάλειας περιορίζονται περισσότερο στο ρόλο της αντίδρασης, έναντι της πρόβλεψης των τρομοκρατικών πληγμάτων, παρά το γεγονός ότι αυτή αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο των μέτρων ασφάλειας τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς.

Επιθετική ρητορική ή ψυχραιμία;

Σε πολιτικό επίπεδο, η άσκηση της τραγικής βίας στο Ορλάντο επιτρέπει στον Ντόναλντ Τραμπ να ενισχύσει την κριτική του έναντι των μεταναστών και των μουσουλμάνων, κερδίζοντας δωρεάν προβολή στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στις τηλεοπτικές εκπομπές, αλλά και διαρκή παρουσία στο διαδίκτυο.

Από την άλλη μεριά, η άσκηση της επιθετικής ρητορικής του, μεγαλώνει το ρήγμα που υπάρχει στις σχέσεις του, αλλά και την πολιτική διείσδυσή του, στους ισπανόφωνους ψηφοφόρους, αλλά και συντηρεί την αγωνία ηγετικών κύκλων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, για την τύχη της προεκλογικής του εκστρατείας, στις 8 Νοεμβρίου.

Η επιθετική ρητορική που ακολουθεί ο Τραμπ τον αναγκάζει ν’ αλλάξει την ατζέντα της σημερινής προεκλογικής ομιλίας του που προέβλεπε στοχευμένη ομιλία για τη Χίλαρι και τον Μπιλ Κλίντον και να στραφεί προς τα θέματα της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής, που δεν αποτελούν το δυνατό του σημείο.

Από την άλλη μεριά, οι προσεκτικές τοποθετήσεις τόσο του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, όσο και τις Χίλαρι Κλίντον, έχουν πολιτικό περιεχόμενο ως προς την άσκηση της εξουσίας, ενώ στοχεύουν στο να μεταφέρουν μία αίσθηση ψυχραιμίας στο εκλογικό σώμα. Το προεκλογικό επιτελείο της Κλίντον γνωρίζει καλά ότι η ψυχραιμία αποτελεί “κρίσιμο μέγεθος” σε μια εκλογική εκστρατεία. Παράλληλα, οι Αμερικανοί ψηφοφόροι διακρίνουν τη διαφορά της ρητορικής στο πλαίσιο της γενικότερης λογικής του “συστήματος” και του “αντισυστήματος.”

http://mignatiou.com/2016/06/o-proedros-ompama-kalite-na-pari-apofasis-siskepsi-korifis-ston-lefko-iko/

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Ορλάντο, ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: