Για έμπρακτο μαρτυρία της ενότητας της Ορθοδόξου Εκκλησίας μίλησε ο Βαρθολομαίος




Εξόχως σημαντική για την Ορθόδοξο οικογένεια και για όλο τον κόσμο χαρακτήρισε την Αγία , Ιερά και Μεγάλη σύνοδο ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος απαντώντας χθες το βράδυ στην προσφώνηση του Αρχιεπισκόπου κ. Ειρηναίου κατά την διάρκεια της δοξολογίας στον καθεδρικό Ναό του Αγίου Τίτου.

Ο Παναγιώτατος μίλησε για «έμπρακτο μαρτυρία της ενότητας της Ορθοδόξου Εκκλησίας εκφραζόμενη και διά της παρουσίας των ανά την οικούμενη εκπροσώπων της».

Ο ίδιος παράλληλα σημείωσε πως «Ευρισκόμεθα ομού για να συνομιλήσουμε και να συναποφασίσομε για προβλήματα και θέματα που απασχολούν τις τοπικές εκκλησίες και τις σχέσεις των εντός των πλαισίου του συνεχώς μεταβαλλόμενου κόσμου και των μεγάλων αυτού προβλημάτων» .

Αφού ανέφερε ότι διανύομε περίοδο βίαιων και ανατρεπτικών αλλαγών σε όλα τα επίπεδα της ζωής πρόσθεσε: « Καλούμεθα να τοποθετηθώμεν και να εκφράσουμε εν πνεύματι Αγίω τας Ορθοδόξους θέσεις μας ενώπιον των νέων καταστάσεων και πραγμάτων όπως και εν όψει του νέου περιβάλλοντος εντός του οποίου ευρίσκεται, ζει, κινείται και πορεύεται τον δρόμο αυτής σήμερον η Ορθόδοξος Εκκλησία».

Επίσης ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης αναφερόμενος στην Εκκλησία της Κρήτης μίλησε για «αφοσιωμένη θυγατέρα» επαινώντας τη δράση και το έργο της και τονίζοντας πως πρωτοπορεί « εις έργα» αγαθά».

Στη συνέχεια ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στον παραμερισμό των πνευματικών αξιών κάνοντας επίκαιρες επισημάνσεις.

Αφού μίλησε ακολούθως για τον ρόλο της Ορθοδοξίας με μια σειρά μηνυμάτων για την καθοριστική παρουσία της στο γίγνεσθαι της ανθρωπότητας υπογράμμισε : «Εδώ στην Κρήτη πρέπει να ακουσθεί και θα ακουσθεί ο λόγος της Ορθοδοξίας αλλά και να δοθεί και θα δοθεί συν Θεώ η έμπρακτος μαρτυρία και το παράδειγμα προς ωφέλεια του πληρώματος της Εκκλησίας μας αλλά και ολοκλήρου της Οικουμένης.

Νωρίτερα και κατά την διάρκεια της δοξολογίας στον καθεδρικό Ναό του Αγίου Τίτου ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος καλωσόρισε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και τους προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

«Η επιλογή της Μεγαλονήσου Κρήτης , ενός τόπου Αποστολικού, ιστορικού , μαρτυρικού και γενναίου για την φιλοξενία των εργασιών αποτελεί δι υμάς υψίστη ευλογία και τιμή» ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης .

Ο κ. Ειρηναίος χαρακτήρισε τη σύνοδο ως κορυφαίο γεγονός που σηματοδοτεί την Εκκλησία. Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στους ακατάλυτους δεσμούς της Εκκλησίας της Κρήτης με το Οικουμενικό Πατριαρχείο κάνοντας αναφορές στην τοπική εκκλησία και στην ιστορία της.

Τόσο στην τελετή της υποδοχής του Οικουμενικού Πατριάρχη που έγινε με λαμπρότητα στο προαύλιο του Αγίου Τίτου όσο και στη δοξολογία και τον εσπερινό που ακολούθησαν παραβρέθηκαν ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σ. Αρναουτάκης, βουλευτές και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών .

Μετά τον εσπερινό οι προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών παρακάθισαν σε δείπνο στο ξενοδοχείο Ατλαντίς .

Αύριο Κυριακή της Πεντηκοστής ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα χοροστατήσει στη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, εκπροσώπων της κυβέρνησης και της Βουλής καθώς και των τοπικών αρχών.

Με το πέρας των Ιερών Ακολουθιών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στα γραφεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, όπου θα δοθεί δεξίωση και ο δήμος θα παραθέσει πρόγευμα. Στις 14:00 θα δοθεί το επίσημο γεύμα προς τιμήν τους από τον Πρόεδρο της Δηµοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο στις Μαλάδες.

Λογω της παρουσίας των Προκαθημένων των Ορθόδοξων Εκκλησιών στο Ηράκλειο τα μέτρα ασφαλείας είναι ιδιαίτερα αυστηρά καθόλο το διήμερο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Γ. Μυσιρλάκη  Ηράκλειο, Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: