Exit Poll: Ευρωπαϊκά φαίνεται να ψήφισαν οι Βρετανοί: Παραδοχή ήττας από Φάρατζ που αναίρεσε




Η εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται ότι προηγείται με 52%, ενώ η εκστρατεία υπέρ του Brexit συγκεντρώνει 48%, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας YouGov, όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Αντίθετα με τα συνηθισμένα exit poll, η έρευνα αυτή βασίστηκε στις απαντήσεις ενός προεπιλεγμένου δείγματος 4.800 ανθρώπων μέσω Διαδικτύου, αφού ψήφισαν.

«Είναι ακόμη αμφίρροπο και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε ακριβώς. Όμως με βάση τα στοιχεία που βλέπουμε και με βάση τις τάσεις που καταγράφηκαν και το ιστορικό προηγούμενο, θεωρούμε ότι η “Παραμονή” βρίσκεται στην ισχυρότερη θέση», σημείωσε ο Τζο Τουάιμαν, στέλεχος της YouGov, μιλώντας στο Σκάι Νιους.

Το δείγμα της εταιρείας αποτελείται από ψηφοφόρους που είχαν ήδη συμμετάσχει σε προηγούμενες έρευνες της YouGov και συμφώνησαν να αποκαλύψουν τι ψήφισαν μετά την αποχώρησή τους από τα εκλογικά κέντρα.

Δεν έγιναν δημοσκοπήσεις εξόδου για λογαριασμό των μεγάλων βρετανικών τηλεοπτικών δικτύων, καθώς το περιθώριο στατιστικού σφάλματος για αυτό το χωρίς προηγούμενο δημοψήφισμα κρίθηκε ότι ήταν υπερβολικά μεγάλο.

Στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας το 2014, μια έρευνα της YouGov που είχε διενεργηθεί με μεθοδολογία παρόμοια με αυτή που ακολούθησε σήμερα είχε πλησιάσει πολύ το πραγματικό αποτέλεσμα (προέβλεπε νίκη του όχι με 54%, το τελικό αποτέλεσμα ήταν 55,3%).

Μιλώντας στο Σκάι Νιους, ο ηγέτης του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) Νάιτζελ Φάρατζ παραδέχθηκε πως «φαίνεται ότι η Παραμονή έχει το προβάδισμα».

«Η συμμετοχή φαίνεται ότι είναι εξαιρετικά υψηλή και μοιάζει σαν η Παραμονή να έχει προβάδισμα», ανέφερε. Η στερλίνα κατέγραψε άνοδο 0,75% έναντι του δολαρίου μετά τη μετάδοση των αποτελεσμάτων της έρευνας της YouGov και των δηλώσεων του Φάρατζ. Όμως στη συνέχεια ο τελευταίος αναίρεσε τη δήλωση.

Ανασκευή…

Εκπρόσωπος της εκστρατείας Leave.EU δήλωσε ότι ο επικεφαλής της, ο Νάιτζελ Φάρατζ, μόλις του είπε πως δεν γνωρίζει ποιο είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος το οποίο διεξήχθη χθες στη Βρετανία και θα κρίνει εάν η Βρετανία θα παραμείνει στην ΕΕ ή θα αποχωρήσει από αυτήν.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News μετέδωσε νωρίτερα ότι ο Φάρατζ είπε πως «φαίνεται ότι η Παραμονή έχει προβάδισμα» στο δημοψήφισμα.

«Αυτό είναι είδηση για εμένα. Δεν θα παραδεχόταν την ήττα, δεν γνωρίζει τίποτε περισσότερο από ό,τι ξέρει οποιοσδήποτε άλλος. Οι κάλπες μόλις έκλεισαν», είπε ο εκπρόσωπος της Leave.EU, ο Άντι Ουίγκμορ.

«Οι λέξεις που μου είπε επακριβώς πριν από περίπου δέκα λεπτά ήταν: “δεν ξέρω από πού ήρθε αυτό. Δεν έχω καμιά παραπάνω ιδέα από οποιονδήποτε άλλον», συνέχισε ο Ουίγκμορ.

Εκπρόσωπος, ωστόσο, του Φάρατζ αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Σε υψηλό έτους η στερλίνα

Μεγάλη αύξηση έναντι των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων κατέγραψε η στερλίνα, μετά τη δημοσιοποίηση της έρευνας του ινστιτούτου YouGov που δείχνει ότι οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια ανακούφιση για τους επενδυτές που φοβούνταν ότι το Brexit θα προκαλούσε αβεβαιότητα και αστάθεια στις αγορές.

Η στερλίνα έφτασε στο 1,4996 δολάριο (από 1,4976), καταγράφοντας ρεκόρ για τη φετινή χρονιά ενώ το ευρώ έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα, στις 76,14 πένες. Η έρευνα του YouGov βασίστηκε σε απαντήσεις μιας προεπιλεγμένης ομάδας προσώπων τα οποία θεωρούνται αντιπροσωπευτικά του ευρύτερου εκλογικού σώματος.

Παραμονή Κάμερον ζητούν ευρωσκεπτικιστές βουλευτές!

Ογδόντα τέσσερις Συντηρητικοί, ευρωσκεπτικιστές βουλευτές, υποστηρικτές της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογράφουν μια επιστολή με την οποία τονίζουν ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον θα πρέπει να παραμείνει πρωθυπουργός, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

“Εμείς, οι υποστηρικτές της αποχώρησης και μέλη του Συντηρητικού κόμματος, σας ευχαριστούμε που δώσατε στον βρετανικό λαό τη δυνατότητα να επιλέξει τη μοίρα του στις 23 Ιουνίου 2016. Εκτιμούμε ότι, όποια και αν είναι η επιλογή του βρετανικού λαού, έχετε τόσο την εντολή όσο και το καθήκον να συνεχίσετε να κυβερνάτε το έθνος” γράφουν οι βουλευτές.

 Former London Mayor Boris Johnson (C) and wife Marina Wheeler (R) attend a polling station in North London, Britain, 23 June 2016. Johnson is a key figure in the Vote Leave campaign in the EU Referendum, where Britons will decide on whether to stay or leave the European Union today. EPA/STR UK AND IRELAND OUT
Former London Mayor Boris Johnson (C) and wife Marina Wheeler (R) attend a polling station in North London, Britain, 23 June 2016. Johnson is a key figure in the Vote Leave campaign in the EU Referendum, where Britons will decide on whether to stay or leave the European Union today. EPA/STR UK AND IRELAND OUT

Η επιστολή δόθηκε στη δημοσιότητα αμέσως μόλις έκλεισαν οι κάλπες, στις 22.00 τοπική ώρα (24.00 ώρα Ελλάδας).
Μεταξύ αυτών που υπογράφουν το κείμενο είναι και ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, ο Μπόρις Τζόνσον.

Ο Κάμερον, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της παραμονής, επανέλαβε πολλές φορές ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί εάν οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ του Brexit. Όμως πολλά μέλη του κόμματός του θεωρούσαν ότι θα βρισκόταν σε πολύ αδύναμη θέση στην περίπτωση εξόδου.

http://mignatiou.com/2016/06/vretaniko-dimopsifisma-megali-anodos-tis-sterlinas-i-agores-proexofloun-paramoni/

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters Λονδίνο, Βρετανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: