Έτοιμος να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού δηλώνει ο Σουλτς: Συνάντηση με Κυπριανού




Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Α.Κυπριανού με τον πρόεδρο του Ε.Κ. Μ.Σουλτς, διάρκειας 45 λεπτών, ένα δεκάλεπτο μέρος της οποίας διεξήχθη κατ’ ιδίαν.

Ο κ.Κυπριανού ενημέρωσε τον Μ.Σουλτς για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, για την ετοιμότητα και τις προϋποθέσεις που το ΑΚΕΛ θα στηρίξει μια λύση και από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΚ δήλωσε έτοιμος να συμβάλει και αυτός από την πλευρά του στη διαδικασία όταν του ζητηθεί.

Μετά το πέρα της συνάντησης ο Γ. Γραμματέας δήλωσε: “Με τον Πρόεδρο του ΕΚ είχαμε μια πολύ ειλικρινή και εποικοδομητική συζήτηση κατά τη διάρκεια της οποίας ανταλλάξαμε απόψεις τόσο για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, όσο και για την κατάσταση στην Τουρκία, όσο και για τις εξελίξεις στην Τουρκοκυπριακή Κοινότητα. Έχουμε εκφράσει για μια ακόμα φορά την ετοιμότητά μας να στηρίξουμε την διαδικασία για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, όχι όμως μιας οποιασδήποτε λύσης, επιμένουμε σε λύση η οποία θα βασίζεται στις συμφωνημένες αρχές και έχουμε ξεκαθαρίσει ότι ως κόμμα δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε από αυτές τις αρχές. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου γιατί ο κ.Σουλτς συμφωνεί με τις θέσεις που έχουμε διατυπώσει, έχει δε, εκφράσει και τις δικές του ανησυχίες για το πως διαμορφώνεται το σκηνικό στην Τουρκία και έχει εκφράσει επίσης και την ετοιμότητά του να συμβάλει στις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη όταν και εφόσον του ζητηθεί κάτι τέτοιο από την πλευρά μας. Έχουμε καθιερώσει αυτές τις συναντήσεις με τον κ.Σουλτς, θεωρούμε από το πόστο το οποίο κατέχει μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στις προσπάθειες και για αυτό θεωρούμε σημαντικό να τον συναντούμε και να ανταλλάσσουμε απόψεις. Θέλω να τον ευχαριστήσω για τον χρόνο που βρήκε να μας συναντήσει και γιατί μέσα από εποικοδομητική συζήτηση εξέφρασε και τις δικές του απόψεις”.

Κληθείς να διευκρινίσει τις εξελίξεις στην Τουρκία που ανησυχούν τον κ.Σουλτς, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ είπε πως “ουσιαστικά το πως εξελίσσονται τα πράγματα στο εσωτερικό της χώρας”.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε εξάλλου και το ζήτημα των καταστροφικών πυρκαγιών: “ Τον ενημερώσαμε πως ήδη έχασαν τη ζωή τους δύο δασοπυροσβέστες, πως το κράτος οφείλει να στηρίξει τις οικογένειές τους και του έχουμε επίσης επισημάνει πως υπάρχει μια γενικότερη ανάγκη βοήθειας στις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη”.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως “όταν καταφέρουμε να θέσουμε υπό έλεγχο τις πυρκαγιές νομίζω πως θα πρέπει να ξεκινήσει μια συζήτηση για το πως προλαβαίνουμε μελλοντικά τέτοιου είδους φαινόμενα και το πως αντιμετωπίζουμε τέτοιες περιπτώσεις. Πρέπει να ανοίξει η συζήτησή κατά την άποψή μου, για να δούμε τι δεν πήγε καλά και τι μπορούμε να κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις”

Ερωτηθείς για το ζήτημα της προσφοράς βοήθειας από την Τουρκία διευκρίνισε: “Έχουμε αναφέρει στον κ.Σουλτς την πρόσκληση που έχει γίνει από την Τουρκία και την αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης. Εμείς νομίζουμε ότι οποιαδήποτε βοήθεια προσφέρεται είναι καλοδεχούμενη, αρκεί να γίνονται σεβαστοί οι κανόνες της ανεξαρτησία της χώρας. Δεν μπορούσε να αρνηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρκεί να γίνονται σεβαστοί κάποιοι κανόνες”.

Αθ. Αθανασίου, ΚΥΠΕ, Βρυξέλλες, Βέλγιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: