Εκκενώθηκαν χωριά στην Κύπρο λόγω μεγάλης πυρκαγιάς: Η Ελλάδα στέλνει καναντέρ




Τέσσερα χωριά εκκενώθηκαν προληπτικά, λόγω μεγάλης πυρκαγιάς στην περιοχή Ευρύχου, στους πρόποδες του Τροόδους, η οποία καίει πευκοδάσος και απειλεί κατοικημένη περιοχή. Τα χωριά που εκκενώθηκαν, είναι Κούρδαλι , Σπήλια, Αγία Ειρήνη και Καννάβια.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς έχει ζητηθεί βοήθεια και από την Ελλάδα, ενώ ήδη συνδράμουν και τρία ισραηλινά αεροσκάφη.

Έχουν ανταποκριθεί μέχρι στιγμής 10 πυροσβεστικά οχήματα από τους Σταθμούς Λευκωσίας και μεγάλη δύναμη του Τμήματος Δασών.

Επίσης, λόγω μηδενικής ορατότητας, από τους πυκνούς καπνούς που προέρχονται από τη φωτιά στην περιοχή Σολέας, ο δρόμος Κακοπετριάς – Καρβουνά έχει κλείσει για την τροχαία κίνηση, ανακοίνωσε η Αστυνομία.

Οι οδηγοί που κινούνται στην ευρύτερη περιοχή Σολέας καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Αναμένονται τα καναντέρ από Ελλάδα

Αργότερα απόψε αναμένονται στην Κύπρο τα καναντέρ από Ελλάδα για να βοηθήσουν στην κατάσβεση της φωτιάς στην Ευρύχου, δήλωσε ο ΥΠΕΣ Σωκράτης Χάσικος στο ΚΥΠΕ.

Διευκρίνισε ότι ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας συνομίλησε με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου και διαβεβαίωσε ότι τα καναντέρ θα πρέπει να αναμένονται στο νησί απόψε. Αναμένεται ότι τα αεροσκάφη θα είναι σε θέση να κάνουν τις πρώτες ρίψεις νερού αύριο, με το πρώτο φως της ημέρας.

Ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι έχουμε στη διάθεσή μας τα τρία ισραηλινά αεροσκάφη τα οποία παραμένουν στην Κύπρο , καθώς και άλλα πτητικά μέσα.

Σε ότι αφορά την εκκένωση χωριών είπε ότι δόθηκαν οδηγίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες στους κατοίκους να είναι σε ετοιμότητα για καθαρά προληπτικούς λόγους. Σημείωσε πως δεν συντρέχει λόγος πανικού και ότι όλες οι υπηρεσίες του κράτους είναι σε πλήρη συντονισμό και προγραμματισμό για αντιμετώπιση οποιουδήποτε ενδεχομένου.

Ο Αναστασιάδης παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στα μέτωπα των πυρκαγιών

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις αναφορικά με την κατάσβεση των πυρκαγιών που μαίνονται σε διάφορα μέρη της ελεύθερης Κύπρου, και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των αρμοδίων Υπηρεσιών για κατάσβεση τους.

Σε ανακοίνωση της Προεδρίας αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει τις ευχαριστίες του στις Κυβερνήσεις Ελλάδας και Ισραήλ για την πολύτιμη βοήθεια που προσφέρουν στις κυπριακές Αρχές στις προσπάθειες τους για κατάσβεση των πυρκαγιών.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση, αναφέρεται, λαμβάνει όλα τα μέτρα για την προστασία των κατοίκων των περιοχών όπου μαίνονται οι πυρκαγιές, καθώς και για την αποτροπή της εξάπλωσης της πυρκαγιάς με αποτέλεσμα την καταστροφή του περιβάλλοντος.

ΑΠΕ, ΚΥΠΕ – ΛΕΥΚΩΣΙΑ, ΚΥΠΡΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: