Δίπλα-δίπλα και …αγαπημένοι! Με απειλές η επίσκεψη του Γιλντιρίμ στον Μουσταφά Ακιντζί!




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Αναφορές για χιαστί συναντήσεις, «υψηλού επιπέδου», αλλά και σε «δίπλα-δίπλα» συνύπαρξη στο νησί έκανε ο νέος Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Κατά την επίσκεψη-αστραπή χθες στα κατεχόμενα, ο Τούρκος Πρωθυπουργός εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη του προς το ψευδοκράτος σε όλα τα επίπεδα αλλά και προς την εν εξελίξει διαδικασία των διαπραγματεύσεων, εκφράζοντας τη γνωστή τουρκική προσέγγιση. Ο Γιλντιρίμ, τηρώντας το έθιμο, πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι εκτός Τουρκίας στο ψευδοκράτος και είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, τον ψευδοπρωθυπουργό Χουσεΐν Οζκιουργκούν και την λεγόμενη Πρόεδρο της ψευδοβουλής, Σιμπέρ Σιμπέλ.

Τόσο ο Γιλντιρίμ όσο και ο Ακιντζί επανέλαβαν τη γνωστή ρητορική τους για επίτευξη συμφωνίας εντός του 2016 αναδεικνύοντας ως βασικό στοιχείο αυτό της ισότητας. Ο Τούρκος αξιωματούχος μιλούσε, όπως ανέφερε και με την ιδιότητα της χώρας του ως εγγυήτριας και εξέφρασε τη στήριξή στα θέματα ασφάλειας και οικονομικής ανάπτυξης.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, δεν απέφυγε τις προειδοποιήσεις, που σαφώς και παραπέμπουν σε απειλές. Είπε, καθοδόν προς την κατεχόμενη Κύπρο, ότι ως Τουρκία θα υποστηρίξουν μέχρι τέλους τις συναντήσεις, που γίνονται επί της ουσίας του Κυπριακού και «θα σταθούμε δίπλα τους».

Όμως συνέχισε, όλοι πρέπει να γνωρίζουν και το εξής: «Το παραμικρό λάθος που θα γίνει εναντίον των αδελφών μας, που ζουν στην ‘’ΤΔΒΚ’’, θα είναι σαν να έγινε εναντίον της Τουρκίας. Τοποθετούμενος σε σχέση με τα όσα διαδραματίσθηκαν στην Κωνσταντινούπολη πρόσφατα και την αντίδραση της Λευκωσίας είπε πως «εάν στο μέλλον αποφασίσουμε να ζήσουμε σαν αδέλφια δίπλα-δίπλα, τότε δεν χρειάζεται να προσκολλόμαστε σε αυτές τις λεπτομέρειες. Έσπευσε δε να αναφέρει πως δεν θα διευκολυνθεί η προσπάθεια για λύση εάν κάποιος ασχολείται με θέματα όπως ποιος, που, με ποιόν συναντήθηκε, τα τυπικά ζητήματα.

Επαναφέροντας μια παλιά φόρμουλα, που ουσιαστικά παραπέμπει σε εξίσωση Κυπριακής Δημοκρατίας και ψευδοκράτους, ο Γιλντιρίμ είπε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα μπορούσε να συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να προσθέσει και τα εξής, που αφορούν την τουρκική επιδίωξη: Και ο ‘πρόεδρος’’ του ψευδοκράτους να μπορεί να συναντηθεί με τον κ. Τσίπρα. Πρόσθεσε πως αυτές οι συναντήσεις θα μπορούσαν να δώσουν ένα όμορφο μήνυμα στις δυο κοινότητες και στη διεθνή κοινότητα για την ειλικρίνεια των πλευρών.

Ο κατοχικός ηγέτης στις δηλώσεις του είπε πως είναι σημαντικό η Τουρκία να βρίσκεται στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων στη λύση όπως κάνει και στα άλλα ζητήματα. Όπως μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο, ο Ακιντζϊ είπε πως θα πρέπει και άλλες ενδιαφερόμενες πλευρές να πράξουν όπως η Τουρκία και αναφέρθηκε ειδικά στην Ελλάδα. Να μην φεισθούν, είπε, της εποικοδομητικής συμβολής για μια δίκαιη λύση στην Κύπρο. Είπε δε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε την καθημερινή μας ζωή και θα αναβάλουμε τα πάντα για μετά τη λύση. Προσπαθώντας για τη λύση, θα εργαστούμε και για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης της κοινωνίας. Άλλωστε, η ανάπτυξη της κοινωνίας και των θεσμών μας είναι προεξάρχον προαπαιτούμενο για μας για να είμαστε σε θέση να αναλάβουμε το κομμάτι που μας αναλογεί στην περίπτωση λύσης».

ΠΕΡΙ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΣΤΙΓΜΩΝ: Ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ενώπιον του Τούρκου Πρωθυπουργού, με τον οποίο συναντήθηκε για 1,5 ώρα, ότι «βρισκόμαστε σε μια ιστορικής σημασίας περίοδο στην Κύπρο, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι οι επόμενοι επτά μήνες είναι κρίσιμοι.

“Εμείς, όπως και μέχρι σήμερα, έτσι και από δω και πέρα, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για να προκύψει ένα κείμενο συμφωνίας για μια ομοσπονδία στη βάση της πολιτικής ισότητας, διζωνική, δικοινοτική”.

ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ: Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ  αναφέρθηκε και στην οικονομική στήριξη είπε πως «όσον αφορά τις ανάγκες της Κύπρου και το μέλλον και την ευημερία των Κύπριων αδελφών μας, κινούμαστε με βάση την αρχή ‘ότι υπάρχει στην Τουρκία θα υπάρξει και στην Κύπρο’. Στο θέμα αυτό δεν αποφεύγουμε καμία θυσία».

Όπως συναφώς επισήμανε η κυβέρνηση του συνεχίζει την συνεργασία του με τα «αδέλφια» της στην Κύπρο για να αναπτύξουν τα όσα έχουν κερδηθεί μέχρι σήμερα.

ΑΚΙΝΤΖΙ: Δεν δέχομαι προϋποθέσεις

Ο Μουσταφά Ακιντζί αναφέρθηκε και στα όσα διαδραματίσθηκαν στην Κωνσταντινούπολη. Είπε αρχικά ότι διαπραγματεύεται μόνο στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου. Ο λόγος, δήλωσε, που είπε ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί καμία άλλη προϋπόθεση, εκτός αυτού του πλαισίου, είναι οι δηλώσεις που έγιναν από την «ε/κ διοίκηση» μετά τα γεγονότα της Κωνσταντινούπολης.

Έγιναν, πρόσθεσε, δηλώσεις ότι για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις δεν πρέπει ο ίδιος να πάει σε παρόμοιες συναντήσεις και να σταματήσει τις διεργασίες και προσπάθειες για να επαναληφθεί αυτό. «Το είπαν λες και είναι προϋπόθεση αυτό για να επιστρέψουν στις συνομιλίες. Εάν δεν εννοούσαν αυτό, δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά εάν αυτό εννοούν, εγώ γι’ αυτό δήλωσα ότι δεν αποδέχομαι καμία προϋπόθεση σε αυτό το θέμα».

Επανέλαβε ότι είναι έτοιμος και θα συνεχίσει να είναι, να έχει συναντήσεις σε οποιανδήποτε πλατφόρμα βρίσκεται όχι μόνο στην Κωνσταντινούπολη, αλλά είτε στο Νταβός, το Βερολίνο, το Λονδίνο και αλλού, να έχει συναντήσεις ακόμα και με τον ΓΓ του ΟΗΕ όταν αυτό κρίνεται κατάλληλο. Τι πιο φυσικό από αυτό, πρόσθεσε. Εάν ο Τούρκος Πρόεδρος, συνέχισε, τον καλέσει σε ένα γεύμα μεταξύ αξιωματούχων άλλων χωρών, τότε σίγουρα θα πάει εφόσον μπορεί.

Επανέλαβε επίσης ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που πήγε σε γεύμα, είχε πάει και στη σύνοδο του ΟΙΔ στην Κωνσταντινούπολη. Βρέθηκε, είπε, με τον κ. Αναστασιάδη και στο Νταβός μέσα σε μια αίθουσα όπου βρίσκονταν αρχηγοί διαφόρων κρατών από ολόκληρο τον κόσμο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: