Μπήκε στη Φαλούτζα ο Ιρακινός στρατός: Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τους τζιχαντιστές




Οι ιρακινές δυνάμεις κατέλαβαν σήμερα το μεγαλύτερο προάστιο στα νότια της Φαλούτζα, μια πόλη που θεωρείται προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους, όπως ανέφερε ένας αξιωματούχος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Με την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, αλλά και παραστρατιωτικών, σιιτικών οργανώσεων, οι ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις εξαπέλυσαν στις 23 Μαΐου επίθεση για την ανακατάληψη της Φαλούτζα η οποία ελέγχεται από τους τζιχαντιστές από τον Ιανουάριο του 2014.

“Οι αντιτρομοκρατικές δυνάμεις απελευθέρωσαν πλήρως τη συνοικία Σουχάντα αλ Τάνια και ύψωσαν την ιρακινή σημαία στα κτίρια του τομέα αυτού” είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σαμπάχ αλ Νόμαν, ένας εκπρόσωπος των ειδικών δυνάμεων της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. “Οι δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας θα αναλάβουν τον έλεγχο της συνοικίας αφού εξουδετερωθούν όλοι οι εκρηκτικοί μηχανισμοί” που άφησαν πίσω τους οι τζιχαντιστές, πρόσθεσε.

Εξάλλου, ένας αντισυνταγματάρχης της αστυνομίας της επαρχίας Αλ Άνμπαρ, στην οποία βρίσκεται η Φαλούτζα, δήλωσε ότι το πρωί αποσοβήθηκαν δύο επιθέσεις αυτοκτονίας από μέλη του ΙΚ ενώ πέντε άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας τραυματίστηκαν σε μάχες με τους τζιχαντιστές.

“Οι δυνάμεις ασφαλείας προωθούνται προς το κέντρο της Φαλούτζα από τα νότια, αλλά μετακινούνται λαμβάνοντας μεγάλες προφυλάξεις, για να προστατεύσουν τη ζωή των αμάχων” ανέφερε ο διοικητής των επιχειρήσεων, στρατηγός Άμπντελ Ουάχαμπ αλ Σάαντι.

Χιλιάδες άμαχοι παραμένουν αποκλεισμένοι στην πόλη και οι τζιχαντιστές τους εμποδίζουν να φύγουν ώστε να τους χρησιμοποιούν σαν ανθρώπινες ασπίδες.

Ο Τζάσιμ αλ Χάλμπους, ένα μέλος του επαρχιακού συμβουλίου της Αλ Άνμπαρ, είπε ότι οι άνδρες του ΙΚ “κρύβονται σε σήραγγες και σε σπίτια” της περιοχής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Βαγδάτη, Ιράκ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: