Από την Ομογένεια οι 12 βουλευτές Επικρατείας, προτείνει ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης




Οι 12 θέσεις βουλευτών του ψηφοδελτίου Επικρατείας να καταλαμβάνονται από ομογενείς, με βάση τη δύναμη των κομμάτων και την ανθρωπογεωγραφική καταγραφή τους ανά ήπειρο, προτείνει ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Διακομματικής για τον Απόδημο Ελληνισμό, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στη «Φωνή της Ελλάδος» και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Τριανταφυλλίδης, ανέφερε:

«Με την αυξημένη ευθύνη της θεσμικής μου θέσης, ως προέδρου της Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, έχω καταθέσει εδώ και καιρό στον αρμόδιο, για τον εκλογικό νόμο, Υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή την άποψη-πρότασή μου σχετικά με την ψήφο των ομογενών, όπως ορίζει το άρθρο 51 παρ.4 του Συντάγματος: Προτείνω οι 12 θέσεις Βουλευτών του ψηφοδελτίου Επικρατείας να καταλαμβάνονται από ομογενείς, με βάση α) την δύναμη των κομμάτων και β) την ανθρωπογεωγραφική καταγραφή τους ανά ήπειρο».

Επιπλέον, ως προαπαιτούμενη διαδικασία της ψήφου των ομογενών, ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης έθεσε, πρώτον, την απογραφή των ομογενών με τη συνεργασία της ΕΛΣΤΑΤ και των κατά τόπους προξενικών αρχών, και δεύτερον, επιτροπή εμπειρογνωμόνων από Καθηγητές Διεθνούς, Διοικητικού και Συνταγματικού Δικαίου που θα ορίσει τον πήχη των κριτηρίων που θα πρέπει να πληροί ο ομογενής για να εγγραφεί στους σχετικούς εκλογικούς καταλόγους και να έχει το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου από τη χώρα διαμονής του.

Τέλος, σχετικά με την πρόταση νόμου της ΝΔ για την ψήφο των ομογενών, σχολίασε χαρακτηριστικά: «Να ευχαριστήσουμε τη ΝΔ, που μετά από δεκαετίες διακυβέρνησης της χώρας, σκέφτηκε, όταν βρέθηκε πλέον στην αντιπολίτευση, ότι πρέπει κάτι να πει και να προτείνει νόμο για την ψήφο των ομογενών, όπως προβλέπει εδώ και δεκαπέντε τουλάχιστον έτη το ισχύον Σύνταγμα. Η πρόταση αυτή θα ληφθεί υπόψη στη συζήτηση που ανοίγει για το συγκεκριμένο θέμα. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: