Αγγελιαφόρος στην Άγκυρα: Ο Κέρι θα μεταφέρει τις κυπριακές θέσεις για την ασφάλεια




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η Ουάσιγκτον θα μεταφέρει τις θέσεις της Λευκωσίας για το θέμα της ασφάλειας στην Άγκυρα. Αυτό προκύπτει από την προχθεσινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ, ο οποίος συνάντησε και την υφυπουργό Εξωτερικών, Βικτόρια Νιούλαντ, έχει ενημερώσει ενδελεχώς τους συνομιλητές του για τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης για τα θέματα της ασφάλειας ευρύτερα αλλά και ειδικά για αυτό των εγγυήσεων.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι σε διάφορα επίπεδα είχαν αναλάβει να μεταφέρουν στο παρελθόν τις τουρκικές θέσεις στο ζήτημα αυτό προς τη Λευκωσία, αυτή τη φορά προθυμοποιήθηκαν να πράξουν το ίδιο θέτοντας ενώπιον της Άγκυρας τις κυπριακές απόψεις. Σημειώνεται πως στο παρελθόν τον ρόλο του αγγελιαφόρου και προς τις δυο πλευρές είχε αναλάβει και ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, όταν ταξίδευσε στην περιοχή.

Όπως προκύπτει από τις προχθεσινές συζητήσεις, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έχει διαβεβαιώσει τον Κύπριο ομόλογό του ότι θα θέσει ενώπιον των Τούρκων τις απόψεις της Λευκωσίας. Στις συναντήσεις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Ιωάννης Κασουλίδης ενημέρωσε τους συνομιλητές του για την πορεία των διαπραγματεύσεων και στα τέσσερα υπό συζήτηση κεφάλαια, αναφερόμενος και στις δυσκολίες που υπάρχουν. Παράλληλα, συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στην Τουρκία και κυρίως η στάση και η συμπεριφορά του καθεστώτος Ερντογάν. Όπως έγινε γνωστό και από τις δηλώσεις, ο Τζον Κέρι δήλωσε ετοιμότητα να επισκεφθεί την Κύπρο, για να βοηθήσει στις προσπάθειες για λύση. Η Κυπριακή Κυβέρνηση ευνοεί, όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, την εμπλοκή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, κληθείς να αναφερθεί στις επαφές Κασουλίδη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και κυρίως για τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, είπε ότι δύο ήταν τα κύρια σημεία της προχθεσινής συζήτησής τους, με το πρώτο να αφορά την εκδήλωση ενδιαφέροντος από πλευράς ΗΠΑ να βοηθήσουν τη διαδικασία, πάντοτε στο πλαίσιο του γεγονότος ότι πρόκειται για κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασία και πάντοτε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως η Λευκωσία καλωσορίζει τέτοιου είδους ενδιαφέρον από όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Επιπλέον, είπε πως το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε ενδελεχώς ήταν αυτό της ασφάλειας, για να προσθέσει πως «είναι σημαντικό ότι γίνεται απόλυτα κατανοητή η θέση της Λευκωσίας ότι το συγκεκριμένο θέμα θα πρέπει να συζητηθεί μεταξύ των δυο ηγετών και αν είναι δυνατόν, να συμφωνήσουμε μεταξύ μας στο συγκεκριμένο θέμα».

ΟΗΕ-Ε.Ε.: Ζητούν λύση εντός του 2016 – Συνάντηση Μπαν και Γιούγκερ

Το Κυπριακό συζητήθηκε στη συνάντηση του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν χθες, στην έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες.

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο, τόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν όσο και ο Γενικός Γραμματέας εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η λύση θα πρέπει να έρθει μέσα στο 2016, ως αποτέλεσμα της δυναμικής που έχει δημιουργηθεί. Ο κ. Γιούνκερ ζήτησε «επίλυση πριν από το τέλος της θητείας Μπαν Κι Μουν’ και ο ΓΓ του ΟΗΕ έκανε λόγο για το τέλος του 2016.

«Ο Πρόεδρος Γιούνκερ και εγώ συζητήσαμε επίσης την υποστήριξη της ΕΕ στις προσπάθειες των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων ηγετών για να επιτευχθεί η ειρηνική διευθέτηση στην Κύπρο υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Ευχαριστώ τον Πρόεδρο Γιούνκερ για την υποδειγματική συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και της Κομισιόν σε αυτές τις προσπάθειες», είπε ο κ. Μπαν.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Γιούνκερ «αυτή είναι η στιγμή να τεθεί ένα τέλος σε αυτό το θέμα. Οι άνθρωποι μου», είπε ο Πρόεδρος, «εργάζονται επί του εδάφους δίπλα στον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, δέχθηκα πρόσφατα εδώ στην Κομισιόν τους δύο διαπραγματευτές, επισκέφθηκα και ο ίδιος την Κύπρο πριν από ένα χρόνο».

«Συνιστώ σοβαρά (στους εμπλεκόμενους) να φέρουν τη διαδικασία εις πέρας πριν το τέλος της θητείας του Γενικού Γραμματέα», είπε ο κ. Γιούνκερ. «Με ενθαρρύνει η ισχυρή δέσμευση των δύο ηγετών των δύο κοινοτήτων να προχωρήσουν», σχολίασε ο Μπαν Κι-Μουν. «Τα πολλά προηγούμενα χρόνια έχουν προσδιορίσει όλα τα ανοιχτά ζητήματα, έχει επιτευχθεί πρόοδος και οφείλει να επιτευχθεί και άλλη», συμπλήρωσε. «Είναι ζήτημα επιλογών», σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας. «Αν μπορούν να πάρουν τη σωστή απόφαση μέχρι το τέλος του έτους, αυτό θα είναι το πλέον αποτελεσματικό. Θα κάνω ότι μπορώ για να τους ενθαρρύνω στις δύσκολες διεργασίες», κατέληξε.

ΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΏΝ

Οι υποθέσεις ενώπιον της λεγόμενης επιτροπής του κατοχικού καθεστώτος, έχουν μειωθεί ή αναβλήθηκε η εξέτασή τους χωρίς να οριστεί νέα ημερομηνία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας Κιπρισλί,  τον Ιανουάριο 2015 υποβλήθηκαν 13 αιτήσεις στην «επιτροπή», ενώ ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί σε μόλις 7 κατά την ίδια περίοδο το 2016. Επιπλέον, η «Επιτροπή» δέχθηκε 6.289 αιτήσεις μέχρι τις 13 Ιούνη του 2016 από τις οποίες 762 έχουν λυθεί μέσω ενός φιλικού διακανονισμού, ενώ 22 στο «δικαστήριο».

ΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Ο ηγέτης του κόμματος Ενωμένη Κύπρος, Ιζέτ Ιζτζιάν, σε συνάντηση με αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (ΤΚΡ), είπε ότι ως αριστερό κόμμα πιστεύει στη συνεργασία και φιλία και θα συνεργαστεί με όλες τις οργανώσεις που αγωνίζονται για την ειρήνη, τη δημοκρατία και την ελευθερία.

Είναι κρίμα, είπε, που η Τουρκία σύρεται σε εμφύλιο πόλεμο. Ο Ιζτζιάν τόνισε επίσης ότι η Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να θεσπίσει ένα καθεστώς δικτατορίας κάτω από το όνομα του προεδρικού συστήματος.

ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Σύμφωνα με την «επίσημη εφημερίδα» του κατοχικού καθεστώτος, το «Συμβούλιο των υπουργών» αποφάσισε ότι θα ξοδευτούν 187.767 στερλίνες από τον προϋπολογισμό του ψευδοκράτους για τον τουρισμό.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, με βάση την εισήγηση που κατατέθηκε στο λεγόμενο υπουργικό και εγκρίθηκε, συγκεκριμένο αυτό κονδύλι αφορά την προώθηση  το ψευδοκράτος ως τουριστικός προορισμός. Η διαφήμιση, όπως σημειώνεται,  θα γίνει στη Βρετανία επενδύοντας σε τουρίστες από τη χώρα αυτή, αναφέρεται στο τουρκοκυπριακό Τύπο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: