Αναθέρμανση και επανασυγκόλληση σχέσεων Τουρκίας και Ισραήλ με φόντο το φυσικό αέριο




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Το Ισραήλ μετά τη συμφωνία με την Τουρκία για ομαλοποίηση των σχέσεων τους προσπαθεί να καθησυχάσει τη Λευκωσία ενώ είναι πρόδηλο πως ο λόγος για να γυρίσουν σελίδα οι δυο χώρες είναι το αέριο και συγκεκριμένα τα κοιτάσματα που βρίσκονται στα ανοικτά της Κύπρου.

Επί του θέματος υπήρξε τοποθέτηση από τη Λευκωσία, που θεωρεί πως αυτοί οι σχεδιασμοί περνούν μόνο μέσα από τη λύση του Κυπριακού. Την ίδια ώρα, πυκνώνουν οι πληροφορίες που φέρουν την Άγκυρα να αρχίζει σιγά-σιγά προσέγγιση και με το Κάιρο. Επί τούτου ασκούνται πιέσεις από τους Αμερικανούς. Όπως στήνεται, πάντως το σκηνικό, εκείνο που επισημαίνεται είναι η ταυτόχρονη σχεδόν ανακοίνωση από την Τουρκία των κινήσεων ομαλοποίησης προς Ισραήλ και Ρωσία.

Στα πλαίσια των παρασκηνιακών διεργασιών, για τρίτη φορά τις τελευταίες ημέρες, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου επικοινώνησε χθες τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Η χθεσινή μακρά επικοινωνία ήταν για να τον ενημερώσει για το αποτέλεσμα, δηλαδή, τη συμφωνία ενώ οι προηγούμενες τον καθιστούσε κοινωνό των διεργασιών και των συζητήσεων με την Τουρκία. Είναι σαφές πως το Τελ Αβίβ θέλει να διατηρήσει τις σχέσεις με Αθήνα και Λευκωσία ενώ ταυτόχρονα να αρχίσει ένας διάλογος με την Άγκυρα για πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων. Όπως δήλωνε ενημερωμένη πηγή, έστω και κατά πλειοψηφία ο Βενιαμίν Νετανιάχου θα περάσει σήμερα τη συμφωνία από το υπουργικό του και θα βλέπει κατάματα την επανασυγκόλληση του άξονα με την Άγκυρα. Στη Λευκωσία θεωρούν πως το Τελ Αβίβ μας έχει ανάγκη λόγω της Ε.Ε. και φαίνεται να μην ανησυχούν από την προσέγγιση με την Άγκυρα. Πόσο σίγουροι, όμως, μπορούν να είναι;

Ο Βενιαμίν Νετανιάχου- όπως το μετάφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης- διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι η εν λόγω συμφωνία «δεν επηρεάζει και δεν θα επηρεάσει με οποιονδήποτε τρόπο τις στενές, αδελφικές, και στρατηγικής σημασίας σχέσεις ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ. Μια σχέση η οποία θα συνεχίσει να ενισχύεται σε ένα ευρύ φάσμα τομέων διμερούς συνεργασίας προς όφελος των δυο χωρών και όχι μόνο».

Η απάντηση του Προέδρου Αναστασιάδης, πέραν από το γεγονός ότι συμφώνησε με τη διαπίστωση του Ισραηλινού Πρωθυπουργού για τη στρατηγικής σημασίας σχέση ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ έθεσε, ταυτόχρονα, μια παράμετρο ως προς τα ενεργειακά. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, εξέφρασε την πεποίθηση του ότι μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού θα συμβάλει καθοριστικά στην εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στα κράτη της περιοχής, επιτρέποντας την ίδια στιγμή την άρση των όποιων εμποδίων στην υλοποίηση ενεργειακών συνεργασιών της Τουρκίας με χώρες της περιοχής. Το τελευταίο ήταν ένα μήνυμα προς τους Ισραηλινούς πως το θέμα της ενέργειας.

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Οικονομιών Ενέργειας (ΙΑΕΕ), καθηγητής Γκιούρκαν Κουμπάρογλου δήλωσε ότι η ύφεση της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ ρόλο έπαιξαν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στα ανοικτά της Κύπρου.

«Στην περίπτωση που δεν επιθυμεί το Ισραήλ να μεταφερθεί στην Ευρώπη αέριό του μέσω Τουρκίας, μπορεί να υπάρξει ένας εναλλακτικός αγωγός στην Ελλάδα, μέσω Κύπρου, ο οποίος θα μεταφέρει το αέριο στην Ευρώπη. Σε αυτό το σημείο διαφαίνεται για ακόμα μία φορά η γεωστρατηγική σημασία της ‘’ΤΔΒΚ’’. Το Ισραήλ, αν επιθυμεί να κερδίσει δισεκατομμύρια πουλώντας φυσικό αέριο, οφείλει να διασφαλίσει μια ενεργειακή συνεργασία με την Τουρκία. Μπορεί να δημιουργηθεί ένα κέντρο, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, για τη διασφάλιση ενός κλίματος ανταγωνισμού για την προαγωγή ενεργειακών πολιτικών και ενεργειακών σχεδίων. Με αυτό το σχέδιο θα ενισχυθούν οι σχέσεις Ελλάδας – ΕΕ», είπε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: