Ποιοι ευθύνονται για την ήττα Μαυρογιάννη-Κύπρου; Αμερικανοί, Παλαιστίνιοι και μερικοί Ευρωπαίοι




Λύπη γιατί δεν υποστήριξαν την Κύπρο στις εκλογές για πρόεδρο της ΓΣ του ΟΗΕ όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι, εξέφρασε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα ΗΕ πρέσβης Νίκος Αιμιλίου.

Αισθήματα απογοήτευσης προκάλεσε στα μέλη της κυπριακής Μόνιμης Αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Έθνη το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την ανάδειξη του προέδρου της 71ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης, που ξεκινά το Σεπτέμβριο.

Για δύο χρόνια οι Κύπριοι διπλωμάτες, με επικεφαλής τον πρέσβη Νίκο Αιμιλίου έκαναν επαφές με χώρες, ετοίμαζαν διάφορα δρώμενα και επέλεγαν συνόδους της Γενικής Συνέλευσης για να συμμετάσχει ο υποψήφιος πρόεδρος Ανδρέας Μαυρογιάννης, που είχε να αντιμετωπίσει μια μεγάλη δυσκολία: Δεν μπορούσε να αφιερώσει πολύ χρόνο για λόμπινγκ στην έδρα του ΟΗΕ, λόγω των καθηκόντων του ως διαπραγματευτή στις συνομιλίες του Κυπριακού.

«Πλησιάσαμε πάρα πολύ τη νίκη», είπε ο κ. Αιμιλίου.

«Οι 90 ψήφοι αποτελούν οπωσδήποτε ένα πολύ τιμητικό αποτέλεσμα, αλλά διαψεύστηκαν οι προσδοκίες μας, δεδομένου ότι είχαμε 129 γραπτές διαβεβαιώσεις, από χώρες που υπόσχονταν ότι θα μας ψήφιζαν».
Η πρακτική αυτή δεν είναι καθόλου ασυνήθιστη και την έχουν πληρώσει ισχυρότερες από την Κύπρο χώρες και με περισσότερες γραπτές υποσχέσεις.

«Δεν είναι ασυνήθιστο διάφορες χώρες, από όλες τις γεωγραφικές περιοχές, να υπόσχονται για διάφορους λόγους την ψήφο τους σε περισσότερους από έναν υποψήφιους, ακόμη και εγγράφως. Στο τέλος ουδείς γνωρίζει τι έχουν ψηφίσει, αυτή όμως τη φορά δεν ήταν υπέρ μας», είπε ο κ. Αιμιλίου.

Ξένοι διπλωμάτες, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα, πιστεύουν ότι η Κύπρος είχε απώλειες στην αφρικανική ήπειρο, καθώς ο αντίπαλος του Ανδρέα Μαυρογιάννη Πίτερ Τόμσον, γιος του τελευταίου Βρετανού αποικιακού κυβερνήτη των Νήσων Φίτζι στόχευσε στην εκστρατεία του αποκλειστικά και μόνο στο ότι η εκλογή της Κύπρου θα σημάνει κυριαρχία της ΕΕ στην προεδρία της ΓΣ του ΟΗΕ.

«Αυτό το οποίο με λυπεί πραγματικά είναι ότι δεν είχαμε σύσσωμη την ΕΕ στο πλευρό μας», δήλωσε ο πρέσβης Νίκος Αιμιλίου. Μιλούμε – συνέχισε – για μικρό αριθμό χωρών που δεν επέδειξαν αλληλεγγύη και δεν μας συμπαραστάθηκαν, όμως μικρή ήταν και η διαφορά στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. “Το πιο λυπηρό είναι πως το κύριο σύνθημα του ανθυποψηφίου μας ήταν πως αντιπάλευε την Ε.Ε. Το βασικό του επιχείρημα ήταν ότι η νυν προεδρία προέρχεται από χώρα της ΕΕ – τη Δανία – η επόμενη θα πήγαινε επίσης σε χώρα της ΕΕ το ίδιο και η μεθεπόμενη. Αυτό ήταν το επιχείρημα που χρησιμοποίησε σε χώρες εκτός ΕΕ. Λογικά θα αναμέναμε πέραν των άλλων λόγων σύσσωμη την υποστήριξη των εταίρων μας, την οποία δυστυχώς δεν είχαμε από τους συνήθεις υπόπτους».

Από άποψη ΕΕ, οι πληροφορίες φέρνουν να μην ψηφίζουν την Κύπρο, η Βρετανία, οι Σκανδιναβικές χώρες πλην της Δανίας. Αρνητική η Ελβετία ενώ εντύπωση προκάλεσε η σκληρή εκστρατεία υπέρ του Φίτζι, του εκπροσώπου της Παλαιστίνης που χαρακτήριζε στις επαφές του την Κύπρο «φιλοϊσραηλιτική».

Στις αρνητικές ψήφους καταγράφονται και οι ΗΠΑ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης που εκείνη την ώρα βρισκόταν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε χώρο που δεν λειτουργούν κινητά τηλέφωνα, ενημερώθηκε για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας από την υφυπουργό Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ.

«Υπάρχουν καλά και άσχημα νέα,” είπε η Αμερικανίδα αξιωματούχος στον Ιωάννη Κασουλίδη. “Τα άσχημα νέα, χάσατε με 94-90. Τα καλά, ότι δεν θα χρειαστεί να αλλάξει ο διαπραγματευτής σας», ήταν η στιχομυθία όπως μας την μετέφερε διπλωματική πηγή.

ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτης – ΗΠΑ/Ηνωμένα Έθνη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: